NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 3/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 3 > Otvoreno pismo predsedavajućem OEBS, ministru...

 

Otvoreno pismo predsedavajućem OEBS, ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću: Založite se za uhapšene aktiviste i novinare tokom posete Azerbejdžanu

28. maj 2015.

Gospodin Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova
Predsedavajući OEBS
Kneza Miloša 24-26
11000 Beograd, Srbija
28. maj 2015. godine

Poštovani gospodine Dačiću,

Pišemo vam kao predstavnici međunarodne mreže organizacija civilnog društva Civic Solidarity Platform, koja okuplja OCD iz zemalja članica OEBS uoči Vaše posete Azerbejdžanu 30. Maja. Apelujemo na Vas da tokom posete, i privatno i javno, izrazite zabrinutost zbog represije nad tamošnjim civilnim društvom i založite se za oslobađanje branitelja ljudskih prava i novinara koji su lišeni slobode zbog kritike vladine politike. Vaša podrška u svojstvu predsedavajućeg OEBS našim uhapšenim kolegama bi poslala važnu i preko potrebnu potuku zvaničnicima Azerbejdžana.

Veoma smo zabrinuti zbog do sada neviđenog ograničavanja prostora za delovanje civilnog društva koje je vlada Azerbjedžana preduzela tokom 2014. i 2015. godine i zastrašujućih posledica tih mera na slobodu okupljanja, slobodu govora i odbranu ljudskih prava u toj zemlji. Nedavno usvojeno zakonodavstvo ozbiljno je ograničilo rad organizacija civilnog društva i mogućnost dobijanja sredstava za svoje delovanje, a defamacije OCD, upadi u njihove kancelarije, blokada njihovih bankovnih računa i drugi pritisci na OCD postali su redovna pojava u Azerbjedžanu. Sve veći broj OCD bio je primoran da suspenduje svoje aktivnosti, dok drugima preti zatvaranje. Mediji su takođe pod velikim pritiskom. Preko 30 branitelja ljudskih prava, aktivista, advokata, novinara i blogera lišeno je slobode i uhapšeno od 2014. godine pod neosnovanim optužbama za izbegavanje poreza, nezakonito delovanje i slično. Posmatrači međunarodne mreže organizacija Civic Solidarity Platform uočili su da su tokom tih procesa ozbiljno kršena njihova prava na i pravično suđenje u razumnom roku, kao i političku pozadinu ovih slučajeva. Mnogi drugi kritičari vlasti su primorani da napuste zemlju ili da se skrivaju.

Među onima koji su trenutno u zatvoru ili pritvoru takođe su i branitelj ljudskih prava i član Platforme Rasul Jafarov, advokat za ljudska prava Intigam Aliyev, posmatrač izbora Anar Mammadli, aktivisti za mir i ljudska prava Leyla i Arif Yunus, istraživački novinar Khadija Ismayilova i kolumnista Rauf Mirkadyrov. Ovo, međutim, svakako nije potpuna lista. Rasul Jafarov i Intigam Aliyev su osuđeni na 6.5 odnosno 7.5 godina zatvora na nepravednim suđenjima prošlog meseca. Anar Mammadli je pre godinu dana dobila kaznu zatvora od 5.5 godina. Leyla i Arif Yunus su lišeni slobode prošlog leta, Khadija Ismayilova je u pritvoru od decembra 2014, a Rauf Mirkadyrov od aprila 2014. nakon što je deportovan iz Turske. Borac za slobodu govora i član Platforme Emin Huseynov koga vlast tereti za slične aktivnosti pripada grupi ljudi koji su primorani da se kriju, te je i on mesecima lišen slobode mimo svoje volje. Svi pomenuti pojedinci su bili među najistaknutijim borcima za ljudska prava, pravdu i vladavinu prava u Azerbejdžanu, uključujući zagovaranje na međunarodnom nivou i javno su kritikovali vladu ove zemlje. Zdravlje nekoliko njih značajno je narušeno u pritvoru zbog neadekvatnog pristupa lekovima i zdravstvenoj zaštiti. Njihovi advokati takođe su meta zastrašivanja.

Međunarodne organizacije za ljudska prava nekoliko puta su kritikovale progon aktivista i lišavanje slobode branitelja ljudskih prava i novinara u Azerbejdžanu. Specijalni izvestioci Ujedinjenih nacija za slobodu okupljanja i udruživanja, slobodu govora i branitelje ljudskih prava su, na primer, zatražli od vlade Azerbejdžana da „prekine sa trendom represije, kriminalizacije i progona branitelja ljudskih prava“ i smesta oslobodi one koji su „neosnovano lišeni slobode zbog zalaganja za ljudska prava“ . Prestavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je u aprilu da je „sistematski progon nezavisnih glasova u Azerbejdžanu jasno narušavanje fundamentalnog i osnovnog ljudskog prava - slobode izražavanja“. Evropski sud za ljudska prava trenutno razmatra slučajeve mnogih pritvorenih lica u sklopu represije koju sprovodi vlast. Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks naglasio je da „je očita represija protiv pojedinaca u Azerbjedžanu, koji izražavaju neslaganje sa vlašću ili je kritikuju“, naglasivši da su „ta krivična gonjenja uglavnom obračun sa osobama koje sarađuju sa međunarodnim institucijama“.

Molimo vas da tokom vaših sastanaka sa zvaničnicima Azerbejdžana razgovarate o ovim važnim pitanjima I da ih podsetite na obaveze te države kao članice OEBS, naročito skrećući im pažnju na slučajeve branitelja ljudskih prava i novinara koji su neosnovano lišeni slobode, uključujući i gore pomenute osobe. Predlažemo vam da se posebno osvrnete na Smernice za zaštitu branitelja ljudskih prava OEBS i ODIHR, kao i na Smernice o slobodi udruživanja ODIHR i Venecijanske komisije Saveta Evrope. Ova dva dokumenta su zasnovana na OEBS obavezama i univerzalno prihvaćenim standardima ljudskih prava, koje zemlje članice treba da poštuju. U njima se između ostalog navodi da članice OEBS treba da:

Poštuju, štite i omoguće pravo na slobodu udruživanja, uključujući stvaranje povoljnog okruženja za delovanje udruženja (princip 2 Smernica o slobodi udruživanja).

Usklade zakonodavstvo koje se odnosi na slobodu udruživanja i zaštitu ljudskih prava kako bi se osigurala doslednost sa međunarodnim standardima ljudskih prava, i promene ili odbace sve odredbe koje direktno ili indirektno kriminalizuju aktivnosti zaštićene međunarodnim standardima (članovi 24 i 64 Smernica o braniteljima ljudskih prava).

Dozvole OCD da traže, dobiju i koriste finansijska i druga sredstva, bilo domaća, strana ili međunarodna, radi sprovođenja svojih aktivnosti (princip 7 Smernica o slobodi udruživanja).

Osiguraju da aktivisti i branitelji ljudskih prava ne budu izloženi odmazdama i proizvoljnim hapšenjima, progonima i/ili lišavanju slobode zbog svog rada, a u slučaju da budu optuženi, da imaju pravo na pravično suđenje i jednak pristup pravdi i odbrani (članovi 23, 30 i 36 Smernica o braniteljima ljudskih prava).

Garantuju da branitelji ljudskih prava lišeni slobode budu tretirani u skladu sa međunarodnim standardima, bez diskriminacije bilo kakve vrste, uključujući i pristup advokatima, posete porodice, adekvatnu ishranu i zdravstvenu negu, kao i zaštitu od zlostavljanja (član 34 Smernica o braniteljima ljudskih prava).

 

Bilo bi od izuzetnog značaja da posetite neke naše kolege lišene slobode tokom vašeg boravka u Azerbejdžanu, kao i se založite za njihovo oslobađanje. To bi bio jasan i nedvosmislen znak podrške i solidarnosti sa njima u ovako teškoj situaciji u kojoj se nalaze oni i njihove porodice. Ukoliko posetu zatvoru ne možete uklopiti u program posete, veoma bismo cenili da posetite Ambasadu Švajcarske koja od prošle godine kada je ova zemlja predsedavala OEBS, pruža utočište Eminu Huseynovu.

Kao što znate, vlada Azerbejdžana priprema održavanje prvih Evropskih igara u Bakuu od 12. do 28. juna. Verujemo da je ovo dobra prilika za predsedavajućeg OEBS i druge međunarodne aktere da utiču na vladu Azerbejdžana da poštuje svoje obaveze i da preduzme konkretne mere radi rešavanja problema u oblasti ljudskih prava, naročito imajući u vidu interes te zemlje da se na dobar način predstavi svetu u okviru Igara i njihovog uspešnog održavanja.

Zahvaljujemo na pažnji koju ste posvetili ovom pismu, i želimo vam uspešnu i korisnu posetu Azerbejdžanu.

 

 

S poštovanjem,

Članovi Civic Solidarity Platform

Article 19 (UjedinjenoKraljevstvo)Association of Ukrainian Human Rights Monitors on Law Enforcement (Ukrajina)

BarysZvozskau Belarusian Human Rights House (Belorusija, izegzila u Litvaniji)

Belarus Helsinki Committee (Belorusija)

Center for Civil Liberties (Ukrajina)

Center for the Development of Democracy and Human Rights (Rusija)

Freedom Files (Rusija)

Helsinki Citizens' Assembly-Vanadzor (Jermenija)

Helsinški odbor za ljudskaprava u Srbiji (Srbija)

Helsinki Foundation for Human Rights (Poljska)

HumanRights.ch (Švajcarska)

Index on Censorship (UjedinjenoKraljevstvo)

International Partnership for Human Rights (Belgija)

International Rehabilitation Council for Torture Victims (glavnakancelarija u Danskoj)

Kazakhstan International Bureau for Human Rights and Rule of Law (Kazahstan)

Moscow Helsinki Group (Rusija)

Netherlands Helsinki Committee (Holandija)

People in Need (Češka)

Promo-Lex (Moldavija)

Public Verdict (Rusija)

Swiss Helsinki Committee (Švajcarska)

 

Za dodatne informacije o stanju ljudskih prava, molimo vas da pogledate dokumente koje je pripremila Platforma:

Izjava o suđenju i presudi Intigama Aliyeva, 23. april 2015. >>>

Izjava o suđenju i presudi Rasula Jafarova, 17. april 2015. >>>

Pregled o slobodi udruživanja u OEBS regionu, uključujući Azerbejdžan, april 2015. >>>

Analiza suđenja Rasulu Jafarovu i Intigamu Aliyevu >>>

 

AKTUELNOSTI

STRANA 3/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment