NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI - ARHIVA

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 5 > Obnavljanje govora mržnje

 

OBNAVLJANJE GOVORA MRŽNJE

Frustracija zbog proglašenja nezavisnosti Kosova pojačala je govor mržnje u javnom diskursu, naročito u medijima. Usmeravani gnev prema akterima međunarodne zajednice, za koje se u Srbiji smatra da su najodgovorniji za gubljenje Kosova, vratio je u medijski focus stare stereotipe i neprijateljima spoljašnim i unutrašnjim. Ipak gnev se najviše koncentriše na SAD, najčešće tvrdnjom da je EU "američka sluškinja". Predsednik Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić, je na sednici skupštine Srbije 18. februara 2008 zatražio je da se u Srbiji zabrane političke stranke I nevladine organizacije koje podržavaju nezavisnost Kosova. A radio FOKUS je 19. februara pozvao na hapšenje Nataše Kandić i Sonje Biserko.

 

Svetlana Vasović Mekina, dopisnica Politike iz Ljubljane:

Kacin je odnos prema Srbiji kao " slovenačkom klijentu" opisao u stavu, izrečenom novinarki Politike na marginama konferencije o ratnim zločinima, da je autizam Srbije jednak onome kao kad bi muž, da napakosti ženi, otsekao sebi onu stvar. Kacin je tu upotrebio reč koja počinje prvim slovom njegovog prezimena.(.) Izliv primitivizma slovenačkog zvaničnika ilustruje sve nesporazume EU i Srbije (.) Treba li podsetiti da je Kacin bio ministar propagande koji se juna 1991, za vreme "slovenačkog rata protiv Jugoslavije", dokazao kao majstor u izmišljanju neistina, a danas nastavlja istim tragom, pa bi da nas ubedi da će Srbija kastrirati svoje šanse za budućnost u EU ukoliko bude insistirala na međunarodnom pravu i odbrani svoje teritorije.

(Politika, 14. februar 2008)

 

Vladimir Radomirović, zamenik glavnog urednika Politike:

Od sredine devedestih prošlog veka EU prati politiku Vašingtona, što dokazuje i podrška njenih najvećih članica nelegalnoj nezavisnosti južne srpske pokrajine, koju su inicirale SAD. Ministri država unije koji pominju "evropsku perspektivu Kosova" samo zavaravaju svoju javnost i kosmetske Albance, odlažući da priznaju da je "stigao čas Amerikanaca a ne Evrope".

(Politika, 19. februar 2008)

 

Đoko Kesić, glavni urednik Press:

(.) Nikoga posebno ne iznenađuju stavovi Luciferove dece Amerikanaca I Britanaca. S tim u vezi najzanimljivija je pojava Slovenije, trenutno predsedavajuća u EU. Njen izaslanik, spodoba koja se odaziva na ime Jelko Kacin, sa šarmom kineskog trgovca dođe pre neki dan u Beograd I ezopovskim jezikom saopšti da bi bilo dobro da Srbija prva prizna državu Kosovo. (.) On je predstavnik iste one zemlje koja hrani šiptarski separatizam već trideset godina, zemlje koja je u Srbija otvorila hiljadu preduzeća, a odlukom svoje vlade nije dozvolila da nijedan srpski dinar uđe u njihovu privredu.

(Press, 19. februar 2008)

 

Radoš Ljušić, istoričar i direktor Zavoda za izdavanje udžbenika:

Sve ovo što se događa me podseća na Hitlerov anšlus, kada je Nemačka prisvojila Čehoslovačku. Ovo što sada proživljavamo tiče se samo Srba i Amerikanaca. Deo naše teritorije odvojen je zbog baze "Bondstil", a ne zbog tih vekovnih sukoba Srba i Albanaca, koji su u ovom slučaju postali ' kolateralna šteta. Jasno je da se sprema novi - treći svetski rat - u kojem će dva glavna protagonista biti Rusija i Amerika.

(Večernje novosti, 19. februar 2008)

 

Ljubivoje Ršumović, pesnik:

Ono što je ljudskom silom oteto, biće božjom silom vraćeno. Ja sad ne znam puteve božje sile, ali verujem da će nam bog javiti ako mu naša pomoć bude potrebna.

(Večernje novosti, 19. februar 2008)

 

Siniša Kovačević, dramski pisac:

Evropa nema stav o Kosovu. Zapravo, ona ga ima, ali ovog trenutka mora direktno da sprovodi američke naloge. Evropa je pred tom vrstom imperativnog siledžijskog nastupa ne samo sagla glavu, nego je i spustila pantalone.

(Glas javnosti, 20. februar 2008)

 

Predrag Popović, glavni i odgovorni urednik Pravde:

Neki naš delikaš biće mnogo ljut, neki manje. Dođe na isto. Čak je i Čeda Jovanović pokušao da izgleda zabrinut zbog otcepljenja Kosova. Užižio je očima kao da je upravo saznao da je Bebi, daleko bilo, presušio gel u kosi, pa se namrgodio i tiho, da Ameri ne čuju, rekao da voli Kosovo. Ni Tači mi nije poverovao.

(Pravda, 20. februar 2008)

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment