NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 3/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 3 > Srbija između Rusije i NATO pakta

 

Specijalni dodatak u Danas-u "Srbija i Kosovo: Kultura bez granica"

17. oktobar 2015, Danas

Specijalni dodatak (5.79mb) >>>

 

 

Tokom 2015. godine Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Liberalno demokratski centar iz Prištine pokrenuli su program „Srbija i Kosovo: kultura bez granica“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Ideja je bila da doprinesemo razvoju veza u oblasti kulture između Beograda i Prištine i podstaknemo stvaranje novih mreža mladih ljudi, akademskih i umetničkih grupa, medija i civilnog društva iz Beograda i Prištine. Putem kulture i umetnosti želeli smo da podržimo sprovođenje Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine, da promovišemo zajedničke aktivnosti mladih umetnika, da pomognemo u razgrađivanju stereotipa i predrasuda „jednih o drugima“ kod mladih Srba i Albanaca.

Više od stotinu mladih umetnika iz Beograda i Prištine je učestvovalo na našim seminarima, predavanjima i radionicama. Posećivali su institucije kulture, umetničke događaje i festivale u Beogradu, Prištini i Prizrenu. I najznačajnije, stvarali su zajedničke umetničke akcije i kampanje.

Tokom dva festivala koja smo potom organizovali, „Mesec dana Prištine u Beogradu“ u junu, i „Mesec dana Beograda u Prištini“ u avgustu i septembru, beogradska i prištinska publika je na različitim lokacijama bila deo kulturnih i umetničkih događaja, kao što su kratkometražni i dugometražni filmovi, izložbe, muzički nastupi i tribine.

Neki od umetnika i umetnica koji su govorili i za ovaj dodatak o kulturnoj i umetničkoj sceni Kosova bili su deo festivalskih događaja. Vešina umetnika je po prvi put nastupala ili izlagala u Beogradu ili Prištini, a neki su po prvi put i posetili ove gradove. Osim toga što se publika upoznala sa savremenom umetničkom i kulturnom scenom oba grada, veliki je značaj programa što je omogućio da se mladi umetnici upoznaju, razmene ideje i razmišljaju o daljoj saradnji.

Osim programa Helsinškog odbora, postoji i niz drugih inicijativa koje promovišu kulturnu i umetničku saradnju dva društva. Ali tih inicijativa nema dovoljno. Bitno je da se broj sličnih aktivnosti povećava, da što više mladih umetnika iz Beograda posećuje Prištinu, i obrnuto, da institucije kulture počnu da organizuju ovakve događaje te da umetnici iz Prištine postanu deo kulturne scene Beograda i obrnuto.

Program finansira Delegacija EU u Srbiji kroz program „Podrška civilnom društvu“.

Jelena Džombić
Koordinatorka programa
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

 

AKTUELNOSTI

STRANA 3/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment