NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI - ARHIVA

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 5 > Uverljiva pobeda evropske opcije

 

UVERLJIVA POBEDA EVROPSKE OPCIJE

Sonja Biserko

Beograd, 12. maj 2008.

Rezultati vanrednih parlamentarnih, lokalnih i pokrajinskih izbora od 11. maja 2008. godine u Srbiji su neočekivana uverljiva pobeda Koalicije za evropsku Srbiju koju je predvodila Demokratska partija i predsednik Boris Tadić. DS je dobio 103 mandata, SRS 77 mandata DSS-NS 30 mandata, SPS-PUPS-JS 20 mandata, LDP 13 mandata, mađarska koalicija 4 mandata, Bošnjaci 2 mandata, Albanci 1 mandat. Tri su ključna faktora za ovakav ishod: potpisivanje Sporazuma o stabilizicaji i pridruživanju, odluka FIAT da napravi preliminarni sporazum sa kragujevačkom fabrikom automobila Zastava i možda najvažniji raspoloženje glasačkog tela koji se neočekivano racionalizovalo.

Ovi rezultati su trijumf Demoksratske stranke koja po prvi put od svog nastanka postaje najjača parlamentarna stranka čemu je doprinelo njeno pomeranje ka evropskoj opciji. Naime, DS je tokom kohabiitacije sa DSS skoro izgubila svoj identitet koji je profilisao Zoran Đinđić. Predsednički izbori početkom godine pokazali su da je Boris Tadić pobedio isključivo kroz pomeranje ka evropskoj opciji i distanciranju od narodnjačkog bloka. To pomeranje bilo je ključno nakon potpisivanja SAA. Podsećanja radi, Boris Tadić je samo pre mesec dana odbijao mogućnost potpisivanja SAA, jer bi to navodno bilo mešanje EU u unutrašnje stvari. Njegova odluka da ipak potpiše taj sporazum je veliki iskorak imajući u vidu srbijanski politički kontekst i atmosferu.

Sporazum je dodatno galvanizovao podršku za evropsku opciju. Strah građana od pobede radikala i zatvaranje ekonomske perspektive Srbije bio je takođe odlučujući. Mnogi ekonomski eksperti najavljivali su povratak Srbije na devedesete, rast inflacije i trošenje državnih rezervi i štednje građana za podmirivanje socijalnih potreba koje su radikali u kampnaji najavljivali.

Prve izjave Borisa Tadića pokazuju njegovu odlučnost da nastavi sa proevropskom politikom. Međutim, istovremeno Tadić nije odustao od pet principa na kojima se zasnivala prethodna vlada. Jedan od tih principa je da je Kosova integralni deo Srbije. Taj princip će biti i najproblematičniji u odnosima DS sa EU. Ovaj princip će poslužti Tadiću, za šta ima podršku Akademije, da insistira na podeli Kosova sada u omjeru 12:88. Istovremeno biće problematičan i odnos prema RS. Ne treba izgubiti iz vida da je u poslednjoj nedelji kampanje Boris Tadić posetio i Republiku Srpsku sa očitom porukom građanima šta je RS za Srbiju. Milorad Dodik je otvoreno podržao Tadića i DS u ovim izborima.

Srpska radikalna partija je pod Tomislavom Nikolićem doživela svoj klimaks ali ni ovom prilikom nije uspela da dobije izbore, što povećava frustraciju ove stranke i njenog lidera. Zato ne čudi njegova izjava koja je odisala pretnjom i najavom da će SRS ipak formirati vladu sa DSS i SPS. Nikolić je oštro reagovao na izjavu Borisa Tadića odmah nakon izbora da neće "dozvoliti da se formira neka kolaicija u kojoj neće biti njegova stranka jer bi to bio povratak u devedesete godine". SRS je u ovoj kampanji zagovarala socijalnu državu i oslanac na rusku podršku, ali ipak nije uspela da ubedi građane u svoj potencijal da ispuni obećanja.

DSS je prošla najgore. Koalicija DSS-NS ostvarila je rezulatat od 11, 3 odsto (30 mesta) što pokazuje stalni trend opadanja. Vojislav Koštunica je vodio kampanju koja je manifestovala njegovu fanatizovanost i veoma izoštren antievropski stav. Svoju kampanju je bazirao isključivo na sloganu da je "Kosovo Srbija". On je preko Kosova pokušao da mobiliše nacionalna osećanja kako bi obezbedio svoju poljuljanu političku budućnost, ali se ipak pokazalo da Kosovo i nije takav lepak kada se pred građane stave i druge opcije kao što je bila ponuda EU.

Mada su dominantni mediji bili pod kontrolom DSS (Politika, RTS, tabloidi i sl.) pokazalo se da medijska antievropska kampanja nije bila dovoljna da obezbedi njegov politički uspeh. Osim toga, iza Koštunice je stao čitav konzervativni blok, deo akademije, SPC i brojni tajkuni (oni su za svaki slučaj finansisjki podržavali sve opcije), odnosno svi oni koji još nisu odustali od velikodržavnog projekta. Veliki deo akademske elite stao je iza Koštunice i njegovog koncepta "neutralne Srbije sa osloncem na Rusiju". Energetski sporazum sa Rusijom bio je pandan sporazumu EU ali očigledno nije bio dovoljan za pobedu.

Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića osvojila je 5.4 odsto što je bilo ispod očekivanja, ali je značajno da je ova mlada partija ponovo prešla cenzus čime je dokazala da ima stabilno izborno telo. U suštini, Čedomir Jovanović je moralni pobednik ovih izbora jer je on bio inicijalna kapisla za otvoreno zalaganje za evropsku opciju i pokretanje nekih pitanja koja je pokrenuo Zoran Đinđić. Jovanović je bio glavi korektiv za demokratsku stranku od kada je ubijen premijer Đinđić i njegova je velika zasluga što je DS ipak iskoračila u pravcu evropske opcije.

Rezultati majskih izbora imaju strateški značaj kako za Srbiju, tako i za region. Pređen je prag koji Srbiju stavlja u sasvim drugačiji politički kontekst. SAA najzad obezbeđuje okvir koji može da pokrene suštinsku tranziciju u Srbiji, ali otvara mogućnost i za društvo u celini da preuzme odgovornost za svoju budućnost. Perspektiva koju otvara EU je jedina prava mobilišuća snaga koja je pokazala svoje efekte i u drugim post komunističkim društvima. Šansa koju su ovi izbori otvorili u velikoj meri zavisi od političkih sposobnosti predsednika Tadića da izborne rezultate pretvori u stvarnost.

Civilno društvo (ili deo) imalo je ključnu ulogu u lobiranju kod EU da se potpiše SAA i pre hapšenja Ratka Mladića. Argument za takvu kampanju bio je da pritisak Haškog tribunala ide na ruku Vojislavu Koštunici koji je to koristio protiv EU. Vojislav Koštunica je predstavnik srpskog radikalnog nacionalizma koji Zapad nije prepoznao na vreme. Tek nakon odbijanja potpisivanja SAA on je demaskiran do kraja.

Aktivna uloga EU je i dalje važna za politički razvoj situacije u Srbiji jer se pokazalo da njena mobilišuća snaga nema alternativu. Spoljna politika EU mora biti usaglašena i mnogo konkretnija u pružanju direktne pomoći ne samo državi, već pre svega civilnom društvu i svim segmentima društva proevropski orjentisanim, kao što su, na primer, mala i srednja preduzeća. Srbija se ne može demokratizovati bez podrške EU, kao što ni reforma Vojske Srbije nije bila moguća bez partnerstva sa NATO. SAD treba da nastavi svoju veoma važnu ulogu u regionu, pre svega, u stabilizaciji nezavisnosti Kosova i opstanku Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države.

 

Beograd, 12. maj 2008.

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment