NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 2/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 2 > Lažni arheolozi oskrnavili albanske grobove

 

 

Medveđa

Lažni arheolozi oskrnavili albanske grobove

19. jun 2016, e-Novine

 

Pored mnogobrojnih drugih problema i pritisaka, stanovnici albanske nacionalnosti iz sela u okolini Medveđe suočili su se ovih dana sa novim vidom uznemiravanja. Na više lokacija u ataru sela Tupale, u poslednjih dvadesetak dana za sada nepoznati lažni arheolozi oskrnavili su nekoliko privatnih grobova starih više od jednog veka. Iako su ti slučajevi uredno prijavljeni policiji, uznemireni stanovnici Tupala još uvek nemaju informacije o merama koje lokalni organi reda preduzimaju na rešavanju tih slučajeva.

U trenutku kada je postalo izvesno da će problem izbrisanih građana albanske nacionalnosti sa područja Medveđe postati tema budućih pregovora u Briselu, stanovnici ovog mesta suočili su se sa novom vrstom uznemiravanja. Već uveliko navikli na svakodnevnu pljačku privatnih šumskih poseda, potpuno nezaštićenih od strane loklane policije koja je prezauzeta nastavkom etničkog čišćenja putem diskriminatornog oduzimanja prebivališta pripadnicima nepodobne nacionane manjine, stanovnici albanskih sela oko Medveđe dočekali su i da grobove njihovih predaka prekopavaju neidentifikovani lažni arheolozi.

Prema svedočenju meštana sela Tupale, na nekoliko različitih lokacija u ataru tog naselja, u poslednjih dvadesetak dana u sred bela dana nepoznata lica su prekopavala privatne grobnice iz perioda s kraja 19. i početka 20. veka. Kako su grobovi stari više od jednog veka, obeleženi turbanima sa starim persijskim natpisima, od strane navodnih arheologa bili oskrnavljeni bez ikakvih pratećih dokumenata i dozvole vlasnika imanja na kojima se nalaze, meštani su alarmirali lokalnu policiju koja se do sada tim povodom nije oglasila.

S obzirom da se sve ovo dogaša u trentuku kada je Fond za humanitarno pravo domaću i međunarodnu javnost obavestio o praksi nezakonitog oduzimanja prebivališta isključivo građanima albanske nacionalnosti, pojava lažnih arheologa izazvala je dodatno uznemirenje i osećaj nesigurnost među Albancima koji vekovima unazad žive na teritoriji opštine Medveđa. Takvom osećaju dodatno doprinosi i ćutanje lokalne policije koja po pravilu ažurnost pokazuje jedino kada treba preduzimati akcije usmerene protiv pripadnika albanske nacionalne zajednice, dok se u slučajevima kada je potrebno preduzeti mere radi njihove zaštite po pravilu ponaša pasivno i nezainteresovano.

Da podsetimo, prema zvaničnim podacima koje je objavio Fond za humanitarno pravo, Medveđa je opština sa najvećim procentom pasiviziranih prebivališta koja se isključivo oduzimaju stanovnicima albanske nacionalnosti koji su posle rata 1999. godine izbegli na teritoriju Kosova koju zvanični Beograd smatra delom Srbije!

 

AKTUELNOSTI

STRANA 2/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment