NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI - ARHIVA

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 5 > Sonja Biserko počasna građanka Sarajeva

 

Sonja Biserko počasna građanka Sarajeva

Sarajevo, 6. aprila 2011

Na svečanoj sednici Gradskog veća povodom Dana Sarajeva gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uručio je povelju "Počasni građanin Grada Sarajeva" Sonji Biserko, predsednici Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije.

U obrazloženju odluke Gradskog veća, koje je sinoć pročitano u Narodnom pozorištu, navodi se:

"Još u vrijeme patnje opkoljenog Sarajeva, sigurno ne sama i jedina, ali jedna od najglasnijih, najhrabrijih i najistrajnijih, nesebično se zalagala za zaustavljanje krvoprolića nad nedužnim građanima naše zemlje i zaustavljanje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tada je, nedvosmisleno i javno, osuđivala nacionalističku hegemoniju i upozoravala na ratne zločine.

Danas kontinuirano insistira na osuđivanju i kažnjavanju ratnih zločinaca i na dokumentiranju istine tako da bude dostupna svjetskoj i javnosti u regiji.

Uprkos verbalnim napadima i fizičkim prijetnjama kojima je bila izložena, a i danas je, nastavlja svoju pravednu borbu, glasnim i osnovanim zahtjevima za zaštitu i unaprijeđenju ljudskih prava.

Zalaže se za istinu kao jedan od osnovnih preduvjeta za stabilnu budućnost u regiji. Cijeni da generacije koje slijede, u međusobnoj komunikaciji koja je jednostavna na našim sličnim jezicima, na temelju spoznaje o istini, moraju tražiti razumijevanje i razvijati suradnju.

Svjetska javnost je prepoznala njezinu pravednost i istrajnost u demokratskoj borbi na putu zaštite ljudskih prava, temeljenom na načelima solidarnosti, humanosti i toleranciji među ljudima o čemu svjedoče međunarodna priznanja čija je dobitnica. Dosljednost i hrabrost u njezinom angažmanu zaista zadivljuje i odlika je humaniste i pravednika. Gospođa Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, zaista zaslužuje posebno poštovanje. Ovom poveljom građani Sarajeva iskazuju joj svoju zahvalnost."

Zahvaljujući na priznanju, Sonja Biserko je, između ostalog, rekla:

"Već dvadeset godina moja pažnja i angažovanost fokusirani su isključivo na odbranu elementarnih ljudskih prava i političkih sloboda na Balkanu. U Bosni i Hercegovini, posebno.

Na Bosni i Hercegovini sam naučila sve o današnjem poremećenom svetu, sve o ljudskoj prirodi, sve o mogućnostima ljudske zajednice da odgovori na teška pitanja koja su tu još uvek otvorena. Sarajevo je simbol svega onoga protiv čega sam dizala svoj glas. Simbol otpora ratu, agresiji, destrukciji, nečovječnosti, isključivosti. Sarajevo je simbol svega onoga za što sam se i ja zalagala svih ovih godina. Simbol borbe za istinu, za toleranciju, za zajedništvo, humanost, požrtvovnost i, na kraju, i za sposobnost da oprosti.

Kada se istinski odbrani Bosna i Hercegovina, odbraniće se čitav vrednosni sistem za koji su se zalagali građani Sarajava i mnogi drugi koji žive u ovom regionu, ali i u svetu. Jedinstvena, demokratska Bosna i Hercegovina, jedna domovina sva tri naroda, biće znak da je svet na putu oporavka. Sarajevo još nije izdejstvovalo tu pobedu. Zašto? Zašto se Bosna i Hercegovina još uvek nije uspela izgraditi kao država?

Već 16 godina na delu je politika koja negira sve ono šta je Sarajevo demonstriralo tokom četiri godine opsade. Istina o karakteru rata na teritoriji bivše Jugoslavije, posebno u Bosni i Hercegovini, još uvek nije prihvaćena u regionu, ni u delovima same ove zemlje. Neki se u svetu i dalje odnose prema tom ratu kao građanskom ratu u kojem su sve tri strane podjednako krive.

Srpska politička i intelektualna elita na taj rat gleda uglavnom kao oslobodilački rat. Lideri Republike Srpske, prihvaćajući tu interpretaciju, uradili su sve da što više udalje građane Republike Srpske od Federacije i od samog koncepta jedinstvene, demokratske Bosne i Hercegovine.

Na tenzije između države i nacija, kao i na sve probleme koji prozilaze iz različitih, pa i kalkulantskih interpretacija ovih tenzija treba uporno tražiti demokratske odgovore.

Odgovori se ne traže samo ovdje. Traže se i širom sveta.

Uverena sam da je podela između države i nacije veštačka i nerealna. Sve dok se sami građani Bosne i Hercegovine, a ne samo Srbi, Bošnjaci i Hrvati, ne dogovore o načinu zajedničkog života neće biti jedinstvene, demokratske Bosne i Hercegovine.

I sve dok međunarodna zajednica Bosnu i Hercegovinu ne počne tretirati kao državu prema njezinim specifičnim, vlastitim kriterijima, neće se razrešiti balkanska kriza. Sve dok Sarajevo ponovo ne postane simbol građanstva i građanskih vrednosti ni sama Evropa neće biti spremna za izazove nove epohe. Duboko verujem da Sarajevo ponovo može dati primer kojim pravcem treba krenuti.

Još jednom, hvala na priznanju koje me je duboko dirnulo.

Zahvaljujem i u ime svojih suradnika, svojih prijatelja i svih onih u Europi i svetu koji svojom podrškom omogućuju moj rad i rad Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Čestitam svim prisutnima i svim građanima Sarajeva Dan grada.

Velika mi je čast i obaveza biti Vašom počasnom građankom."

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment