NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI - ARHIVA

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 5 > Reč na predstavljanju treće knjige Izabranih dela Zorana...

 

Reč na predstavljanju treće knjige Izabranih dela Zorana Đinđića

Latinka Perović

Beograd, 10. mart 2012.

Poštovana gospođo Đinđić,
Uvaženi prijatelji Zorana Đinđića,

 

Želim, pre svega, da izrazim zahvalnost na pozivu, koji mi čini čast, da učestvujem u predstavljanju javnosti tek izašle iz štampe treće knjige Izabranih dela Zorana Đinđića, Subjektivnost i nasilje. Nastanak sistema u filozofiji nemačkog idealizma.

Zatim, da odam priznanje urednicima Izabranih dela, Sretenu Ugričiću i Ružici Đinđić, kao i izdavačima, Fondaciji Dr Zoran Đinđić i Narodnoj biblioteci Srbije, za veoma kvalitetno izdanje koje je Borut Vild, svedenom grafičkom formom, učinio još i otmenim.

Najzad, da ukažem na značaj koji će Izabrana dela imati ne samo za razumevanje ličnosti Zorana Đinđića nego i istorijskog konteksta u kome se on javlja.

Odmah posle 12. marta 2003. godine, takoreći sutradan posle ubistva premijera Đinđića, pojavile su se nekolike knjige i knjižice njegovih tekstova. Inicirale su ih grupe uglavnom mladih ljudi, koji nisu bili profesionalni priređivači i izdavači. Bio je to spontani otpor reviktimizaciji ubijenog premijera čiji je cilj bio racionalizacija zločina. Ujedno, i izraz intencije mladih koji nisu imali uvid u njegovo celokupno pisano delo da se glavno, ipak, nalazi u njegovim idejama čiji pisani trag treba bezuslovno sačuvati.

U godinama posle 12. marta 2003, u svakoj godišnjici ove lične i nacionalne tragedije, ukazivano je na potrebu da se pisana ostavština Zorana Đinđića prikupi, sredi i objavi. Za to je postojao i akademski razlog. Dela filozofskog kruga u kome se i sam Đinđić formirao, beogradskih praksisovaca, njegovih profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradu (Mihaila Markovića, Ljubomira Tadića, Zagorke Golubović, Svetozara Stojanovića) već su objavljena. Đinđićevo filozofsko delo je važno sa stanovišta napetosti koje su u tom korpusu vladale: zato je bilo prirodno insistiranje da i ono bude objavljeno.

Potreba za objavljivanjem pisane zaostavštine Zorana Đinđića proisticala je i iz njegove jedinstvene pozicije filozofa u politici, traganja za odgovorom na pitanje odnosa teorije i prakse. Ipak, tragična sudbina filozofa u politici, bila je odlučujući razlog za poduhvat Fondacije Dr Zoran Đinđić i Narodne biblioteke Srbije. Potreba za uvidom u njegovu pisanu zaostavštinu poistovetila se sa pitanjem istine i o njemu i o srpskom društvu. Odakle intelektualno dolazi Zoran Đinđić, s kojim idejama ulazi u politiku, šta u njoj hoće, ima li prethodnike i ko su mu nastavljači?

Prva knjiga Izabranih dela Zorana Đinđića, Jugoslavija kao nedovršena država, koja je svoje prvo izdanje doživela 1988. godine u Novom Sadu, objavljena je 2010. godine. Uvodnu studiju (Kontinuitet nedovršene državnosti) napisao je profesor Nenad Dimitrijević.

Drugu knjigu, Jesen dijalektike. Karl Marks i utemeljenje kritičke teorije društva, objavljena je 2011. goine. Ona predstavlja prerađenu doktorsku disertaciju, koju je Zoran Đinđić 1979. godine, u svojoj 27. godini, odbranio na Filozofskom fakultetu u Konstancu, u Nemačkoj. Prevedena sa nemačkog na srpski jezik, Jesen dijalektike je prvi put objavljena u Beogradu 1987. godine. Predgovor njenom drugom izdanju, u okviru Izabranih dela (Jesen dijalektike u proleću mišljenja Zorana Đinđića) napisao je profesor Novica Milić.

Ovim dvema knjigama, ove, 2012. godine, pridružuje se treća knjiga Izabranih dela Zorana Đinđića, Subjektivnost i nasilje. Nastanak sistema u filozofiji nemačkog idealizma. Predgovor (Jesen Moderne) ovom, ustvari trećem izdanju (prvo 1982. u Beogradu, drugo 2003. u Novom Sadu) napisao je profesor Miroslav Milović, koji danas živi i predaje u Brazilu.

Ovo izdanje Izabranih dela biće zaokruženo 2013. godine, kada se navršava deset godina od ubistva premijera Đinđića, objavljivanjem još dve knjige: jedna će obuhvatiti njegove filozofske rasprave, članke i polemike, a druga - političke rasprave, članke i intervjue.

Objavljene tri knjige Izabranih dela imaju izvrsne predgovore koji i čitaocu koji nema filozofsko obrazovanje daju ključ za čitanje. Ujedno, autori visoko ocenjuju teorijska dostignuća Zorana Đinđića i ukazuju na njihovu aktuelnost.

Vrednost Jugoslavije kao nedovršene države Nenad Dimintrijević vidi, pre svega, u tome što je u njoj "prvi put u Jugoslaviji na teorijski relevantan način afirmisana literalna misao o pojedincu i politici". A Novica Milić Jesen dijalektike, zajedno sa delom Subjektivnost i nasilje, smatra "jednim od vrhunaca dosega jugoslovenske filozofske literature druge polovine prošlog veka", dok Miroslav Milović naglašava da "I posle toliko godina knjige Zorana Đinđića ostaju i dalje podsticajne".

Filozofske studije Zorana Đinđića su aktuelne u smislu u kome je svako filozofsko delo, baveći se trajnim fenomenima ljudske egzistencije, aktuelno. Ali, za mene su one dragocene sa stanovišta istorijske nauke. Još radeći na Zborniku Zoran Đinđić: Etika odgovornosti (edicija "Svedočanstva" br. 25, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd, 2006) autorskom timu je bilo jasno da se radi o ličnosti koja je ne samo spadala u najobrazovanije političke delatnike u novijoj istoriji Srbije već o ličnosti sa modernim shvatanjem istorije. Đinđiću je bilo savršeno jasno da, kako bi rekao Novica Milić, "istorija nastaje u razlazu sa mitom, u razlici od mita". A živeo je i radio u vreme fascinacije mitom, koja je Srbiju učinila zemljom "po strani od istorije". Njegova opsednutost razvojem Srbije kao moderne države na potresan način objašnjava kako je mogao biti istovremeno optuživan i da je nacionalist i da je anacionalan.

Knjige Zorana Đinđića nalaze se danas u pedeset biblioteka u Srbiji. Ali one nas ne vraćaju samo njemu i onim vrednostima koje je "doneo" iz sveta već i tankoj ali postojećoj liberalnoj tradiciji u Srbiji bez koje Srbija ne može da dođe sebi. Bez koje će ostati nedovršena država.

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment