NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI - ARHIVA

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 5 > Sonja Biserko dobila Priznanje za unapređenje položaja...

 

Sonja Biserko dobila Priznanje za unapređenje položaja žena

sonja08a.jpg (17403 bytes)

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko dobila je Priznanje za doprinos unapređenju statusa žena u društvu koje dodeljuje Grupa žena poslanica u parlamentu Kosova.

Ovo značajno priznanje dobilo je ove godine još deset žena i muškaraca.

Nagrađeni su predsednica Kosova Atifete Jahjaga, kao prva žena predsednica države u regionu i predsednik parlamenta Kosova Jakub Krasnići koji je pokazao senzibilitet za rodna pitanja i za vreme čijeg mandata je po prvi put ženska poslanička mreža dobila sopstveni budžet.

Među nagrađenima su i jedina preživela devojčica iz porodice Jašari - Besarta Jašari koja je dobila priznanje za to što je uprkos velikoj ličnoj tragediji uspela da stvori novi život; pevačica Nedžmija Pageruša koja je uvek bila uzor za mlade žene na Kosovu; glumica Safete Rugova za doprinos obrazovanju i unapređenju uloge žena u kosovskom teatru; urednica ženskog časopisa i borkinja za osnaživanje žena Sanie Gaši; novinar Halil Matoši koji se svojim tekstovima zalaže za ukidanje stereotipa o ženama; Durate Berdohia koja je uspela da prevaziđe ratne rane i postane uspešna poslovna žena; direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić za ljudska prava. Nagrada je posthumno dodeljena i Nekibe Keljmendi koja je uprkos velikoj ličnoj tragediji za vreme rata, kad je izgubila dva sina i supruga , neumorno radila na unapređenju položaja žena i uvek motivisala druge žene.

"Sonja Biserko je bivša diplomatkinja i žena koja je odbila sve privilegije i odlučila da se bori protiv Slobodana Miloševića. Ona je članica Ženskog regionalnog lobija i 2007. godine je pisala pismo Savetu bezbednosti UN za priznanje Kosova", rečeno je prilikom dodele nagrade. Nagradu su uručile Teuta Sahatćija i poslanica Flora Brovina.

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment