NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 4 > Seminar o građanskoj hrabrosti

 

Seminar o građanskoj hrabrosti

2-5. jun 2013. godine

Autorka Jelena Džombić, Koordinatorka projekta

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

 

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji održao je od 2. do 5. juna 2013. godine u Kovačici Seminar o građanskoj hrabrosti.

Dvadeset srednjoškolaca i studenata došli su u Kovačicu iz srednjih škola i sa fakulteta iz različitih gradova iz cele Srbije (Novi Sad, Novi Pazar, Sremski Karlovci, Smederevska Palanka, Čačak, Odžaci, Niš, Kruševac, Bačka Palanka, Beograd). Cilj seminara bio je da upozna mlade sa teorijom i idejom građanske hrabrosti i građanske neposlušnosti. Prvog dana seminara predavanje na temu Građanska hrabrost i građanska neposlušnost u teoriji i praksi držao je Vladimir Pavićević, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Polaznici su imali priliku da čuju o konceprtu građanske hrabrosti/neposlušnosti u teoriji, i da razgovaraju o primerima građanske hrabrosti u istoriji i danas. Drugog dana polaznici su sa politikologom Milošem Ćirićem razgovarali o upotrebi novih medija u politici otpora i građanskoj neposlušnosti. Imajući u vidu sve veći značaj i upotrebu novih medija i njihovu važnost i sve veću povezanost sa borbom za ljudska prava, polaznici su se sa predavačem osvrnuli na različite aspekte upotrebe novih medija i analizirali aktuelne primere građanske hrabrosti. Nakon toga sa sociologom Srđanom Barišićem na temu Odgovoran građanin, moralan građanin polaznici su imali priliku da prodube još više temu i promisle o principima morala i odgovornosti. I trećeg dana Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, je održala predavanje o građanskoj hrabrosti i suočavanju s prošlošću kao veoma važnoj temi za mlade sa ovih prostora. Nakon svakog predavanja, svakog dana, polaznici su sa Demirom Mekićem učestvovali u radionicama forum teatra „Naša pozorišna predstava o građanskoj hrabrosti“. I na kraju seminara izveli predstavu o građanskoj hrabrosti.

Reč je otvorenom i interaktivnom konceptu predavanja, gde su učesnici pored teorijske nastave učestvovali u brojnim radionicama, gledali igrane i dokumentarne filmove i svakodnevno pohađali forum teatar. Pronašli smo vremena i da obiđemo muzej naivne umetnosti u Kovačici, jer mnogi polaznici do sad nisu imali prilike da ga posete. Jedna od učesnica Škole, Eliza Anastasia Badesku iz Novog Sada, ovako komentariše svoje pohađanje seminara: „Seminar o građanskoj hrabrosti, za mene, bilo je, svakako, jedno veoma dragoceno iskustvo iz više razloga. Najznačajniji mi je bio neposredni razgovor sa ostalim učesnicima, kao i sama predavanja, na kojima smo uvek dobili nove informacije i stekli nova saznanja o aktuelnim društvenim pojavama. Sve ovo, za mene je naročito važno, jer, na neki način, mogu da ih primenm i proširim u svom svakodnevnom životu. Ovde, naravno, s jedne strane mislim na svoje školovanje. Pored toga, u kontaktima sa svojim vršnjacima, u školi, na ulici, u autobusu, primetila sam da procenjujem različite situacije, iz sasvim novog ugla gledanja. Ono što takođe želim da napomenem jeste da su mi predavači i njihova predavanja bili izuzetni, tim pre što sam neke od njih slušala i ranije, na drugim seminarima, a opet, neke znam iz medija.“

I utisci polaznika Matić Nemanje iz Zrenjanina: „Škola Građanske hrabrosti koju sam pohađao mi se zaista dopala. Počev od tema koje smo obrađivali, kao što su građanska hrabrost/neposlušnost, uloga medija u građanskoj neposlušnosti, koje su zaista odlične teme a za koje smatram da je o njima potrebno mnogo više javno razgovarati do predavača koji su kompetentni da pričaju o tim temamam i to predavači kao što je Vladimir Pavićević ili Sonja Biserko. Kao zaključak, želeo bih da kažem da je cela Škola kao i predavanja bili odlični između ostalog i zbog toga što je bila zasnovana na interakciji između polaznika i predavača što je meni lično dalo odgovore na više pitanja.“

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji je u toku 2012. godine organizovao Školu građanske hrabrosti koju su pohađali mladi iz celog regiona. Takođe, organizovane su bile dve posete mladih iz Srbije Sarajevu na dodelu nagrade „Duško Kondor“ za građansku hrabrost. Organizovano je i deset sastanaka članova Omladinskih grupa Helsinškog odbora sa predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija u Beogradu, kao i serija predavanja i debata o moralnoj hrabrosti sa studentima i učenicima iz različitih srednjih škola i fakulteta u Srbiji. Sa mladima smo razgovarali na temu uloge i značaja branitelja ljudskih prava za demokratizaciju društva.

Seminar o građanskoj hrabrosti Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji organizuje u okviru projekta „Be the Change – Make a Difference“, u saradnji sa organizacijom GARIWO iz Sarajeva i Građanskim odborom za ljudska prava iz Zagreba. Projekat je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.

 

Autorka:
Jelena Džombić
Koordinatorka projekta

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment