NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 4 > Serijal u "Blicu": Ispovesti žena koje su ubile muževe...

 

EKSKLUZIVNO... Serijal u "Blicu":
Ispovesti žena koje su ubile muževe zlostavljače

Ispovesti žena preuzete su iz dokumentarnog filma “Žene koje su ubile svoje nasilnike” čiji su autori Izabela Kisić i Zlatko Paković, u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava.

Septembar / oktobar 2013. | Blic

POGLEDAJTE FILM >>>

Godinama su trpele nasilje. Zlostavljači su bili njihovi muževi ili partneri koji su ih svakodnevno tukli, ponižavali, silovali, ucenjivali. Molile su za pomoć, zvale policiju, pokušale su i da pobegnu, ali uzalud... Na kraju su iz tog pakla izašle tako što su ubile svoje nasilnike.

“Bio je zver, rekao je da će izvaditi dete iz mene i došao sa velikim nožem. Sedam meseci uopšte me nije pustio iz sobe”.

“Da ga nisam ubila, umrla bih od njegovih batina”.

“Na kraju sam osetila veliko olakšanje, nisam znala da li je on živ ili ne, ali sam znala da bar tog trenutka više ništa ne može da uradi meni, mojoj deci, roditeljima.”

Ovo su samo delovi potresnih ispovesti zlostavljanih žena.

Nakon što pomoć nisu dobile ni od koga, čak ni od policije, one su same presudile svojim nasilnicima.

Uglavnom su ih ubijale na spavanju, jedinom trenutku kada su bile jače od njih, najčešće koristeći sekiru i nož. Iako iza sebe nisu imale nijedan prekršaj, osuđene su kao i sve druge ubice i kriminalci.

Danas služe kazne od sedam do 13 godina zatvora. Među njima ima visoko obrazovanih žena, ali i onih bez osnovne škole, imućnijih i siromašnijih, mladih i onih koje su navršile sedamdesetu.

Zašto nisu mogle da napuste nasilnika, kako su živele, šta ih čeka posle zatvora – samo su neka od pitanja na koje će vam u novom serijalu “Blica” odgovor dati upravo one same.

 

 

Ispovesti iz dokumentarca

Ispovesti žena preuzete su iz dokumentarnog filma “Žene koje su ubile svoje nasilnike” čiji su autori Izabela Kisić i Zlatko Paković, u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava. Po motivima filma i na osnovu integralnih intervjua urađenih za film, Beogradsko dramsko pozorište priprema predstavu “Trpele” autora Milene Depolo i Bobana Skerlića.

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment