NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 4 > Izveštaj sa konferencije u Oslu “Desni ekstremizam u...

 

Izveštaj sa konferencije u Oslu “Desni ekstremizam u Evropi”

23. oktobar 2013.

 

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji učestvovao je 8. i 9. oktobra 2013. godine na međunarodnoj konferenciji “Desni ekstremizam u Evropi” održanoj u Oslu, koju je organizovao Norveški centar za borbu protiv rasizma. Istaknuti evropski naučnici, stručnjaci i aktivisti su govorili na ovu temu i istakli razloge za ozbiljan porast desnog ekstremizma u Evropi.

Jelena Džombić je ispred Helsinškog odbora za ljudska prava govorila o desnom ekstremizmu u Srbiji. Ona je ukazala na najilustrativnije ultra-desničarske organizacije u Srbiji, njihovo poreklo, trenutno delovanje, ideološka stanovišta, odnose između ovih organizacija i države, uticaj medija i Srpske pravoslavne crkve na desni ekstremizam u Srbiji, kao i značajnu ulogu organizacija civilnog društva u borbi protiv ovih organizacija.

Pored predstavljanja stanja u Srbiji, stručnjaci iz Grčke, Mađarske, Češke, Nemačke i Švedske su govorili o delovanju ultra-desničarskih organizacija u tim zemljama. Liz Fekete iz Instituta za rasne odnose iz Velike Britanije pružila je uvid u opšte trendove delovanja ovih organizacija u Evropi. Generalni sekretar Norveškog Helsinškog odbora je predstavio stanje u Rusiji, a kao posebna tema predstavljen je porast ekstremizma u Norveškoj i Evropi. Svi govornici su izložili i moguće načine suzbijanja negativnog uticaja desnog ekstremizma, a predstavnici policije iz Osla, profesori sa Univerziteta u Oslu, predstavnici norveških nevladinih organizacija i brojni stručnjaci iz drugih zemalja preneli su i svoje viđenje rešenja problema. Oba dana konferencije završeni su panelima koji su bili posvećeni analizi razvoja i budućim kretanjima, kao i o delotvornim načinima borbe.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji smatra da je veoma važno ovakvim događajima skrenuti pažnju javnosti o najvažnijim aspektima desnog ekstremizma u Evropi danas. Zaključeno je da u današnjim politički i ekonomsko promenljivim i teškim vremenima, ne smemo da zaboravimo na vrednosti koje su stvorile savremenu Evropu. Tim vrednostima preti opasnost koju desni ekstremizam promoviše i stvara, ne smemo dozvoliti da ovi trendovi prevladaju.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment