NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 4 > Promocija knjige Majkla Lepslija

 

 

Projekat "Be the Change – Make a Difference"

Promocija knjige Majkla Lepslija

Beograd, 10. april 2014.

 

U okviru projekta "Be the Change – Make a Difference" koji Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji realizuje u saradnji sa NVO "GARIWO" iz Sarajeva, Beograd je 10. aprila 2014. godine posetio anglikanski sveštenik sa Novog Zelanda i autor Majkl Lepsli (Michael Lapsley). Tokom posete Beogradu kojom je završena turneja po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, autor se susreo sa novinarima, studentima i drugim zainteresovanim građanima.

Knjiga „Od žrtve do pobjednika” je autobiografija Majkla Lepslija, ali je istovremeno i priča o ljudskoj porodici i isceljenju mučnih i bolnih sećanja, koja se u velikoj meri može primeniti i na ovaj region. Lepsli počinje knjigu pisanjem o događaju koji je zauvek promenio njegov život, kada mu je tokom egzila u Zimbabveu poslato pismo-bomba koje je bilo sakriveno između dva religijska časopisa. Prilikom eksplozije, Lepsli je izgubio obe ruke, vid na jedno oko i delimično sluh jednog uha. Pretpostavlja se da je organizator ovog napada bila tajna policija Južnoafričke Republike. Autor je tokom promocije istakao da je i sam žrtva državnog terorizma režima koji je moralno nelegitiman i koji je počinio zločine protiv čovečnosti. Lepsli je fizički preživeo napad, a potom postao i pobednik tako što je od predmeta istorije postao aktivni učesnik, a zatim je lično iskustvo iskoristio u isceljenju žrtava nasilja. On je osnovao Institut za lečenje sećanja u Južnoafričkoj Republici, kroz koji doprinosi izgradnji mira pomažući žrtvama da i same postanu pobednici govoreći o svojim traumama i suočavajući se sa prošlošću.

Povodom promocije knjige „Od žrtve do pobjednika” Majkla Lepslija organizovana je konferencija za medije u Medija centru na kojoj su pored autora govorili Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Gradimir Gojer, reditelj, književnik i kritičar i direktorka organizacije GARIWO Svetlana Broz. Potom je održana i promocija knjige u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde je osim prethodno pomenutih promotera o knjizi govorio i novinar iz Sarajeva, Amer Tikveša. U sklopu promocije su podeljeni primerci knjige „Od žrtve do pobjednika“.

 

Podaci o autoru:

Majkl Lepsli je rođen na Novom Zelandu 1949. godine, a kao mladić odlazi u Australiju gde postaje sveštenik. Kao pripadnik religiozne zajednice Society of the Sacred Mission je otišao u Južnu Afriku 1973. godine i tamo se susreće sa nepravdama aparthejda. Želeći da im se suprotstavi, Majkl Lepsli se politički angažovao i od tada počinje beskompromisna borba protiv aparthejda koja je obeležila njegov život. Govorio je u ime dece koja su ubijana, kažnjavana i mučena. Iz ove zemlje je izbačen 1976. godine i tada je otišao u Lesoto gde je postao član Afričkog nacionalnog kongresa. Nastavio je borbu protiv aparthejda i podršku oslobodilačkoj borbi. Bio je saradnik i prijatelj Nelsona Mandele koji ga je na sledeći način opisao: “Majklov život je prava metafora: čitali smo o strancu koji je došao u našu zemlju i bio transformisan nepravdama aparthejda. Život Majkla Lepslija je deo dugog puta i borbe našeg naroda.“ Tri meseca anakon što je Mandela pušten iz zatvora 1990. godine, Majkl Lepsli je tokom boravka u Zimbabveu dobio pismo-bombu koja mu je nanela velike povrede. Nakon traume koju je doživeo i oporavka koji je usledio, 1993. godine Majkl Lepsli je postao kapelan Centra za žrtve nasilja i torture u Kejptaunu, koji je pomagao radu Komisije za istinu i pomirenje Južne Afrike. Ove aktivnosti su inspirisale i formiranje Instituta za lečenje sećanja 1998. godine.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment