NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 4 > Istorija koja se događa 2014-1914. (1878.)

 

 

Slučaj Bosna i Hercegovina

Istorija koja se događa 2014-1914. (1878.)

Škola znanja

27. jun 2014.

„Na ovom prostoru se decenijama vodi rat interpretacija, a ono što se olako previđa, zbog sopstvenih interesa velikog broja uključenih u slučaj Bosna, je jednostavnost istine ako se razmatraju samo činjenice.“

Ovim citatom, Suada Kapić i FAMA tim (Miran Norderland, Asja Hafner, Davor Vidović), najavljuju premijeru novog projekta na internet portalima, u produkciji FAMA Metodologije-R2.1-Videor studija.

Metodologijom dokumentarne animacije slučaj Bosna i Hercegovina se smješta u istorijski kontekst u periodu od 1878. do 2014. godine (od Berlinskog kongresa na kome je Bosna i Hercegovina predata pod upravu Austrougarske carevine preko Sarajevskog atentata, Prvog svjetskog rata, stvaranja i kapitulacije prve Jugoslavije, Drugog svjetskog rata, stvaranja i raspada druge Jugoslavije, Dejtonskog mirovnog sporazuma i post-dejtonske Bosne pa do socijalnih protesta u februaru 2014.) sa fokusom na rekonstrukciju sarajevskog atentata.

Uz edukacijski video u trajanju 60 minuta koji je platforma razvoja projekta Škola Znanja, možete gledati:

TEME ZA RAZMATRANJE (urednica Asja Hafner), na koje govore i govoriće eksperti, intelektualci, umjetnici, istoričari, a u cilju stvaranja kolekcije mišljenja i znanja za predavanja u formatu Javnog časa na Balkanu kome trebaju činjenice da učvrste sadašnjost i budućnost, a smanje uticaj političke manipulacije na zajedničku prošlost.

 

TEME ZA RAZMATRANJE

BOSANSKI SLUČAJ, RAT INTERPRETACIJA, POLITIZOVANJE/UPOTREBA ISTORIJE, EARLY WARNING SIGNS, UPOTREBA MITOLOGIJE, ANTIFAŠIZAM, TEROR, NACIJA I ETNICITET, MIROVNI SPORAZUM KAO USTAV, IDENTITET GRAĐANIN, IZRAVNA DEMOKRACIJA, KLASNO OSVJEŠĆIVANJE, 21. VIJEK: MODERNIZACIJA STARIH TEMA

 

Pogledajte 'Istoriju koja se događa':

 

Fama metodologija
www.famamethodology.net

 

Peščanik
www.pescanik.net

 

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
www.helsinki.org.rs

 

Monitor
www.monitor.co.me

 

Na UK portalu R2.1
www.resilience21.com

 

Youtube kanal
https://www.youtube.com/user/famamethodology/

 

METODOLOGIJA

Dokumentarna animacija – remix dokumenata, knjiga istorije, publikacija, eseja, članaka, igranih filmova, dokumentarnih filmova, muzičkih tema, zvučnih efekata, TV emisija, intervjua i analitičkih tekstova.

 

VIDEO JE ISKLJUČIVO NAMIJENJEN ZA KORIŠTENJE U EDUKATIVNE SVRHE

 

Pogledajte projekte FAMA tima

 

www.famacollection.org

www.srebrenica-mappinggenocide.com

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment