NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 4 > Konsultativni sastanci sa OCD u Vojvodini

 

Konsultativni sastanci sa OCD u Vojvodini

18. Jul 2014.

 

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji organizovao je tokom protekle dve nedelje tri konsultativna sastanka sa organizacijama civilnog društva iz Vojvodiine. Sastanak u Subotici održan je 7. jula 2014. godine na Otvorenom univerzitetu, a tema je bila ekstremizam vs. politički pluralizam u pokrajini. Politikolog Pavel Domonji govorio je o različitim oblicima ekstremizma, uključujući rasizam, nacionalizam, homofobiju, antifeminizam, itd. Ukazao je na nepostojanje odgovarajućih mehanizama kontrole ekstremističkih grupa kojih u Srbiji danas ima između 20 i 30. Takođe je govorio o stavovima desnih ekstremističkih grupa prema Vojvodini koja se najčešće percipira kao komunistička, neprirodna tvorevina, i stoga zahteva ukidanje njene autonommije. Tokom diskusije bilo je reči o porastu interesovanja mladih za ekstremističke grupe i ideologije. Učesnici su zaključili da je velika stopa nezaposlenosti znatno uticala na takva negativna opredeljenja mladih. U tom kontekstu istaknuta je i uloga medija, pravosuđa i OCD u suprotstavljanju ekstremističkim ideologijama.

Konsultativni sastanak u Kulturnom centru Pančeva održan je 10. jula 2014 godine. Sociolog religije Srđan Barišić održao je uvodno predavanje naslovljeno “Crkva i ekstremističke ideologije”. Definisao je Srbiju kao društvo nesistemske transformacije i društvo ad hoc reformi. Takođe je govorio o uticaju Srpske pravoslavne crkve, kao i o temama na kojima se približavaju stavovi ekstremističkih grupa i SPC, kao što su Kosovo, evropske integracije, itd. Učesnici su navodili primere delovanja ekstremističkih organizacija u Pančevu i Vojvodini, i govorili o položaju ugroženih društvenh grupa.

Sastanak u Novom Sadu održan je 18. jula 2014. godine u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Na dnevnom redu završnog konsultativnog sastanka bili su istorijski revizionizam i desne ekstremističke organizacije. Istoričar Milivoj Bešlin objasnio je da je istorijski revizionizam samo jedan od aspekata ekstremističkih ideologija. Govorio je o ekstremističkim pokretima aktivnim kroz istoriju, čije su vođe i dalje veoma popularne među pristalicama ekstremističkih ideologija. Učesnici su raspravljali o načinu na koji se danas predstavljaju istorija Srbije i Jugoslavije, i zaključili da je nacionalizam, kao politička ideologija, bio ključan u istorijskim distorzijama. Obrazovni sistem je takođe bio tema diskusije, odnosno potreba za njegovom reformom koja bi mlade potstakla na kritičko razmišljanje o značajnim temama, kao što su suočavanje s prošlošću i savremena istorija Srbije.

Svi konsultativni sastanci su doprineli razvoju platforme civilnog društva za praćenje slučajeva govora mržnje i zločina iz mržnje. Helsinški odbor je pozvao OCD da nastave saradnju, da se priključe Platformi i da kroz nju doprinesu suzbijanju ekstremističkih ideologija.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment