NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 4 > Otpor ekstremizmu > Okrugli sto “Otpor ekstremizmu”

 

Okrugli sto “Otpor ekstremizmu”

Beograd, 12. novembar 2014. godine

 

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji organizovao je u Beogradu okrugli sto “Otpor ekstremizmu”. Panel su otvorili predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Skupštini Republike Srbije Meho Omerović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, šef misije Instituta za održive zajednice Bogdan Gavanski i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Razgovor se vodio o pravnom okviru i praksi u borbi protiv nasilja, jeziku mržnje i zločinu iz mržnje, mestu žena u ideologiji ekstremno desnih organizacija, povezanosti ekstremističkih desnih organizacija i Srpske pravoslavne crkve, meta i motivima nasilja,…Budući da je Helsinški odbor organizovao niz rasprava o desnom ekstremizmu u različitim vojvođanskim gradovima, poseban akcenat stavljen je na (ne)toleranciju u Vojvodini, o čemu su govorili predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić i politikolog Pavel Domonji.

Tokom okruglog stola je predstavljena publikacija “Ekstremizam: kako prepoznati društveno zlo” u izdanju Helsinškog odbora za ljudska prava. O knjizi su govorili autori Srđan Barišić, sociolog religije, istoričar Milivoj Bešlin, politikolog Pavel Domonji i pravnica Ivana Stjelja. Izvršna direktorka Helsinškog odbora Izabela Kisić predstavila je skupu ciljeve novoosnosvane Koalicije nevladinih organizacija za praćenje delovanja ekstremističkih desnih organizacija.

Okrugli sto “Otpor ekstremizmu” deo je projekta Civilno društvo za formiranje inicijative protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, koji sprovodi Helsinški odbor za ljudska prava uz podršku Instituta za održive zajednice.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment