Naslovna... > Iz medija > Aškalije: Napadnuti zbog maternjeg jezika

 

 

  

 

 

 

 

Aškalije: Napadnuti zbog
maternjeg jezika

RTV VOJVODINA, Izvor: Tanjug | Novi Sad, 22. novembar 2014.

 

 

Troje članova jedne aškalijske porodice fizički su napadnuti protekle noći u novosadskoj Jevrejskoj ulici samo zbog toga što su pričale na aškalijskom jeziku, koji je sličan albanskom, saopštila je danas Matica Aškalija u Novom Sadu.

U saopštenju, koje je potpisao predsedik Matice Aškalija Jahir Toplica, navodi se da su aškalijsku porodicu fizički napale dve osobe, mladić i devojka.

Ta porodica se, kako je saopšteno, vraćala kući od rođaka kod kojih su bili na slavi, kada su ih oko tri sata posle ponoći, u ulazu gde je i sedište te matice, dočekali mladić i devojka i počeli da ih maltretiraju čim su čuli kako pričaju.

Muškarca, njegovu ženu i maloletno dete su počeli da udaraju pesnicama i nogama, tako da su komšije koje su čule vrisku pozvale policiju a napadači su otišli na burek u obližnju pekaru.

Policajci su, pošto im je rečeno šta se dogodilo i gde se nalaze mladić i devojka, obavili razgovor sa napadačima i tom prilikom, kako se navodi u saopštenju Matice Aškalija, jedan od policajaca mladiću je rekao "brate, nisi to trebao" a "sa ženskom osobom nisu ni reč progovorili, te su se sa njima i lepo pozdravili".

Napadnuti M. S. i njegova supruga su, zbog posledica napada, morali da potraže pomoć u Kliničkom centru Vojvodine, navodi se u saopštenju.

Matica Aškalija navodi da se tako nešto ne dešava prvi put, pošto je i predsednika Toplicu jedan čovek fizički napao na ulici kada je čuo kako priča mobilnim telefonom, rekavši mu "nemoj ovde pričati albanski, nije ti ovo Albanija".

Matica Aškalija je najoštrije osudila napade na aškalijsku populaciju i zatražila od MUP-a Srbije da zaštiti građane te nacionalnosti "a ne dodvoravanje napadačima", navedeno je u saopštenju.

  

 

 

PU Novi Sad: Tuča dvojice muškaraca

U noćašnjem incidentu u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu učestvovala su dvojica muškaraca, od kojih je jedan bio sa ženom, a drugi sa devojkom, koji su se posvađali i potukli, saopšteno je Tanjugu iz Policijske uprave u tom gradu.

Kako navodi policija, protiv obojice učesnika incidenta biće podneta prekršajna prijava.

 

 

 

LSV: Rasvetliti incident u Novom Sadu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da nijedan incident za koji se makar sumnja da je izazvan međunacionalnom netrpeljivošću ne sme ostati nerasvetljen i da je potrebna posebna Policijska uprava za Vojvodinu.

U saopštenju povodom, kako se navodi, vesti da je sinoć napadnuta aškalijska porodica, iz LSV-a upozoravaju da policijsko saopštenje da su podnete prekršajne prijave protiv obojice učesnika tuče ne znači mnogo.

''Ako je do tuče došlo zbog međunacionalne netrpeljivosti prema pripadniku određene nacionalne zajednice i jeziku koji govori, kazna mora biti oštrija. Ako nije, i to, takođe, treba reći'', ističu iz LSV-a ukazujući da je to naročito neophodno nakon nedavnih napada na objekte čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.

Kako se ističe u saopštenju, to je još jedna potvrda da je potrebna posebna Policijska uprava za Vojvodinu, ne samo zbog bolje organizacije, već zbog njene višenacionalne, višejezičke i višekonfesionalne specifičnosti.

 

 

 

Ministarstvo osudilo napad na aškalijsku porodicu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave osudilo je danas napad na aškalijsku porodicu u Novom Sadu i pozvalo nadležne organe da hitno pronađu počinioce i inspiratore napada.

"Najoštrije osuđujem bilo kakvo ispoljavanje nezadovoljstva fizičkim i verbalnim napadom, posebno na pripadnike nacionalnih manjina. Moramo pokazati jasnu spremnost i odlučnost države da se obračuna sa raspirivanjem nacionalne mržnje", rekla je potpredsednica Vlade i resorna ministarka Kori Udovički, a navedeno je u saopštenju ministarstva.

Kako je istaknuto, Udovički je naglasila i da je Srbija država svih njenih građana, a da je njihova bezbednost osnov za razvoj društva, države i za veću integraciju manjina.

Ne sumnjamo da će multikulturalna Vojvodina ponovo pokazati da se u Srbiji nacionalno inspirisani napadi ne tolerišu, navodi se u saopštenju povodom sinoćnjeg incidenta u kom su napadnuti članovi aškalijske porodice u novosadskoj Jevrejskoj ulici, jer su pričali na aškalijskom jeziku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2014

Web Design * ParadoXFactory