Naslovna... > Iz medija > Nacisti iz Srbije ratuju u Ukrajini

 

 

  

 

 

 

 

Nacisti iz Srbije ratuju u Ukrajini

Blic, Vuk Z. Cvijić | 8. decembar 2014.

Najmanje sedmorica neonacista iz Srbije ratuje u Ukrajini, saznaje „Blic“. Među njima su dvojica iz „Srbske akcije“, grupe odgovorne za deljenje letaka protiv Roma.

 

 

 

- Uz dvojicu iz „Akcije“, još najmanje petorica sledbenika nacionalsocijalizma iz Srbije ratuju u Ukrajini na strani proruskih snaga - kaže izvor „Blica“ i dodaje da će se na njih odnositi novousvojene odredbe Krivičnog zakona da za ratovanje u inostranstvu sledi kazna od šest meseci do deset godina zatvora.

Osnivač najaktivnije neonacističke organizacije „Srbske akcije“ M. D., pravnik u advokatskoj kancelariji, nedavno je saslušan povodom deljenja sramnih letaka protiv Roma. Tada nije ispitivan za odlazak dobrovoljaca u Ukrajinu, jer nema podataka da je to išlo preko njihove organizacije.

Od nacističkih grupa još je veoma aktivna „Odred 18“, podgrupa „Unitedforce“, navijačke grupe FK Rad. Vođa je bio Vladimir Lukić - Vlada Zlo (35), koji je ubijen 27. oktobra 2013. u Beogradu. Nakon ubistva Lukića, „Odred 18“ nema pravog predvodnika. Međutim, uticaj ima Nikola Vidović, koji je ujedno vođa moto-grupe „MC Srbi“. Ti motoristi na prslucima imaju nacističke simbole - gvozdeni krst i lobanju. Vidović je 2010. povodom nasilja protiv gej parade uhapšen zajedno sa Igorom Marinkovićem.

Marinković je bio osnivač „Nacionalnog stroja“, dok Ustavni sud nije doneo odluku o zabrani te grupe. Član „Nacionalnog stroja“ bio je Goran Davidović Fire. Zbog neslaganja s Marinkovićem, Davidović se preselio u Italiju. Među manje aktivnim sada je i Predrag Milovanović - Peca Pop, koji je imao važnu organizacionu ulogu u „Stroju“. On je student teologije, koji je 2008. prekinuo izložbu albanskih umetnika u Beogradu.

Nekad najpoznatija neonacistička grupa u Srbiji „Krv i čast“, podgrupa istoimenih grupacija širom sveta čije sedište je u Britaniji, počela je da deluje još 1995. Njen osnivač u Srbiji Dragan Petrović Bajba od neonacizma je razvio biznis. On već desetak godina živi u Pragu. U Majamiju je aktivan Dragan Nikolić Gaga, koji šalje manje svote novca neonacistima, pre svega D. A., koji u Jagodini predvodi bele rasiste.

U Srbiji ima neonacista koji ne pripadaju nijednoj grupi. Među njima je Ivan Bogdanov, navijač Zvezde, odgovoran za prekid utakmice u Đenovi.

Aktiviran je neonacistički sajt „Borba 14“, koji predvodi sveštenik SPS, i on sarađuje sa „Srbskom akcijom“.

 

Povezali fašiste Amerike i Rusije

Istaknuti neonacisti iz Srbije bili su glavna spona između takvih organizacija u SAD i Rusiji. Srpski neonacisti su upoznavali Ruse i Amerikance sa istim idejama, koji su tako počeli da sarađuju. Srpski nacisti sarađuju i s poljskim, rumunskim, bugarskim, češkim i nemačkim, kao i sa „Zlatnom zorom“, koja je parlamentarna stranka u Grčkoj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2014

Web Design * ParadoXFactory