Naslovna... > Iz medija > Šešelj vređao Stašu Zajović

 

 

  

 

 

 

 

Završen dokazni postupak u procesu rehabilitacije vođe Ravnogorskog pokreta,
odluka o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića 14. maja

Šešelj vređao Stašu Zajović

Danas, Autor: J. Tasić | 29. april 2015.

 

 

Beograd - Sudsko veće Višeg suda u Beogradu, kojim predsedava sudija Aleksandar Trešnjev, juče je završilo dokazni postupak u procesu rehabilitacije komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini i vođe Ravnogorskog pokreta generala Dragoljuba Draže Mihailovića. Sudija Trešnjev zakazao je za 12. maj završne reči, a za 14. maj odluku o zahtevu za Mihailovićevu rehabilitaciju, koju su 2006. podneli njegov unuk Vojislav Mihailović, akademik Kosta Čavoški, profesor Smilja Avramov, udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog terora, kao i pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, NIP Pogledi, Srpska liberalna stranka i Srpski liberalni savet.

- Konačno se, posle devet godina, suđenje približava kraju i mi očekujemo 14. maja donošenje presude u ovom predmetu, čime bi proces trebalo da bude okončan. Na osnovu svih dokaza koji su za ovih devet godina izvedeni - pisanih dokumenata, izjava svedoka i veštaka očekujem da će zahtev za rehabilitaciju generala Mihailovića biti usvojen - izjavio je posle jučerašnjeg ročišta advokat Zoran Živanović, zastupnik podnosilaca zahteva za rehabilitaciju. Na jučerašnjem ročištu izvršen je uvid u više dokumenata - telegrama, izveštaja, zapisnika, knjiga, analiza domaćih i stranih istoričara, korespondencije zapadnih diplomata u vreme suđenja, izricanja presude i streljanja generala Mihailovića, kao i iskazi zastupnika podnosilaca zahteva za njegovu rehabilitaciju tokom prošle godine u okviru ovog sudskog procesa.

Profesor Oliver Antić je kao zastupnik podnosilaca zahteva za Mihailovićevu rehabilitaciju tražio da se utvrdi razlog prisustva zamenika javnog tužioca Gorana Rašića u sudnici. Rašićevo objašnjenje da je tu "na poziv Višeg suda u svojstvu trećeg lica" izazvao je novo Antićevo negodovanje. On je podsetio da u Zakonu o rehabilitaciji "ne postoji ni druga, a kamoli treća strana, jer je reč o jednostranom postupku". Trešnjev je rekao da sud još nije odlučio o Antićevom zahtevu da se tužilac isključi.

Da u sudnici nije došlo do incidenta kada je predsednik SRS Vojislav Šešelj vređao aktivistkinju Žena u crnom Stašu Zajović, jučerašnje ročište bi bilo kao jedno od najmirnijih od kada je 17. septembra 2010. počeo sudski proces po zahtevu za rehabilitaciju generala Mihailovića.

- Ružniju ženu nisam video. Da nisi veštica? Da li si oduvek bila ružna ili Ti se nešto desilo - dobacio je Šešelj Staši Zajović, kada su mu stranačke kolege skrenule pažnju da je i ona u publici.

Lider radikala polemisao je i sa onima koji su protestovali što vređa ženu, a u razgovoru sa novinarima i posle ročišta ponovio je iste reči.

- Ko ovo čudo rodi i ko ga dovede danas u Palatu pravde ne mogu uopšte da shvatim. Iskonsko zlo iz nje izbija. Čudim se što ono čim se rodilo nisu pridavili da ne zagađuje okolinu. Do sada sam ih uvek ignorisao, ali danas kad sam video da je Staša Zajović onako ružna, nisam mogao da to gledam. To mora da se javno kaže i da se javnost upozori - rekao je Šešelj.

Staša Zajović je ocenila da je " to ponašanje fašističkog ološa i onih koji imaju već uvreženu praksu javnog sramoćenja žena, posebno onih koje imaju svoje jasne antifašističke stavove". Prema njenim rečima, "taj poziv na odstrel nije ništa u poređenju sa onim što je taj zločinac radio nad civilnim stanovništvom u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu".

Ona smatra da Šešeljevo ponašanje "pokazuje koliko je opasna i pomisao na rehabilitaciju ratnog zločinca Dražu Mihajlovića" koja bi bila "opasna za stabilnost za mir u regiji". Staša Zajović je izrazila nadu da se "vlast neće usuditi da na 70. godišnjicu pobede nad fašizmom rehabilituje Dražu Mihailovića". Upitana na koje vlasti misli - sudske ili izvršne, ona je ocenila da su one "toliko povezane da se ne može govoriti o nezavisnosti pravosudnih organa" i da će to biti "politička odluka".

Iako su pojačane policijske snage gotovo sat pre ročišta izašle na plato ispred Palate pravde, juče je izostalo uobičajeno okupljanje i verbalno koškanje pristalica "četnika" i "partizana". Ročištu su pored Šešelja prisustvovali i drugi funkcioneri SRS: Vjerica Radeta, Nemanja Šarović, Zoran Krasić.., kao i članice Žena u crnom i drugih nevladinih organizacija koje se protive rehabilitaciji generala Mihailovića.

Predstavnici NVO koje su protiv rehabilitacije generala Mihailovića podelili su medijima akt koji su juče podneli Višem sudu, a kojim se osporavaju svedočenja istoričara Slobodana Markovića, Branka Lataša, Veselina Đuretića, Koste Nikolića i Bojana Dimitrijevića.

 

Pravda i "mračne sile"

- Ako bude po pravu i pravdi mora se doneti akt o rehabilitaciji generala Draže Mihailovića. Ali, ako neka tamna i mračna sila odluči drugačije, onda svašta može biti. Dinamika suđenja je namerno usporena, ali je privedeno kraju - izjavio je juče Šešelj.

 

Šešeljev izveštaj sutra za Tribunal i novinare

Vojislav Šešelj najavio je da će sutra, kada mu dolazi službenik Haškog tribunala, predati Tribunalu izveštaj o svom zdravstvenom stanju. On je najavio da će istog dana u podne taj dokument dati i novinarima na konferenciji za štampu. Žalbeno veće Haškog tribunala pozvalo je prošle srede Šešelja da se u roku od tri dana izjasni o zahtevu Tužilaštva da se hitno primeni odluka tog veća da se vrati u Hag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2014

Web Design * ParadoXFactory