Aktivnosti > Mladi umetnici/e u akciji > Tekst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložba “Cultural Shok”

UK Parobrod, Beograd ... 15. jun 2016.

 

 

Na izložbi su predstavljene multimedijalne instalacije grupe umetnika iz Srbije i Kosova inspirisane njihovim iskustvima upoznavanja jedni drugih i upoznavanja međusobnih kultura i društava. Izložba se organizovala u okviru programa Helsinškog odbora za ljudska prava “Srbija i Kosovo: kultura bez granica”.

Program “Srbija i Kosovo: kultura bez granica” započet je krajem 2014. godine, u cilju povezivanja mladih umetnika, i do sada je organizovano mnogo različitih aktivnosti, kao što su festivali, seminari i različiti zasebni kulturni događaji. Preko dve stotine mladih umetnika i kulturnih radnika iz Kosova i Srbije se upoznalo, povezalo i stvorilo nešto zajedno.

Izložba je nastala nakon seminara koji je Helsinški odbor organizovao u aprilu ove godine. Na seminaru je 16 mladih iz Kosova i Srbije posetilo Beograd, Novi Sad, Prištinu i Prizren. Video i druge instalacije koje su izložene na izložbi daju uvid u proces raspakivanja stereotipnih slika i predstava u susretu ovih mladih umetnika i njihovu konstrukciju ideja o kulturi „Drugog“.

Iskustva koja su doživeli na predavanjima i radionicama, prilikom poseta kulturnim institucijama i u procesu kreiranja instalacija, omogućila su umetnicima da preispitaju slike koje imaju jedni o drugima, i o kulturama iz kojih dolaze. Instalacije koje su nastale u ovim situacijama simuliraju neke od procesa koji u post-konfliktnim zajednicama dovode do nevidljivosti kultura i stereotipizacije u negativnom smislu i provociraju ličnu odgovornost svakog od nas u (de)konstrukciji kulture.

 

 

Galerija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokom 2015. godine projekat je finansirala EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013“.
Tokom 2016. godine projekat je finansirala fondacija Robert Bosch Stiftung GmbH i Ambasada SR Nemačke u Beogradu.
Stavovi izneti na ovoj internet stranici predstavljaju stavove autora/organizatora i
nužno ne izražavaju stavove Evropske unije, Robert Bosch Stiftung GmbH i
Ambasade SR Nemačke u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2015

Web Design * ParadoXFactory