O programu

 

 

 

O PROGRAMU

 

 

 

 

 

O programu

 

 

"Srbija i Kosovo: kultura bez granica" je program Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Ovim programom kulturne razmene želimo da doprinesemo obnavljanju ranije uspostavljenih odnosa i stvaranju novih mreža mladih ljudi, akademskih i umetničkih grupa, medija i civilnog društva iz Beograda i Prištine.

 

Želimo da doprinesemo obnavljanju kulturnog dijaloga između Srbije i Kosova u cilju:

Podrške sprovođenju Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine;

Promocije zajedničkih aktivnosti mladih, akademske zajednice, medija i civilnog društva iz Srbije i Kosova;

Rušenja stereotipa i predrasuda koje postoje u oba društva kroz povezivanje aktera iz umetničkog i kulturnog života, otvaranjem prostora za dijalog i razmene mladih na Kosovu i Srbiji;

Medijske promocije procesa pomirenja i normalizacije odnosa, kao jednog od glavnih koraka u procesu evropskih integracija.

 

Uz podršku različitih partnerskih organizacija i donatora iniciramo i organizujemo različite aktivnosti kao što su: seminari i studijske posete za mlade umetnike iz Srbije i Kosova; kulturne događaje kao što su festivali “Mesec dana Prištine u Beogradu” gde mladi umetnici sa Kosova imaju priliku da se predstave publici u Srbiji, kao i “Mesec dana Beograda u Prištini” gde mladi režiseri, književnici, slikari, muzičari i drugi umetnici iz Srbije predstavljaju svoje radove publici i kolegama na Kosovu; zajedničke kampanje i akcije mladih umetnika; zasebne kulturne i umetničke događaje, i dr.

Ova internet stranica predstavlja prostor za promociju svih aktivnosti u okviru ovog programa, kako bi što više ljudi saznalo za našu inicijativu i prisustvovalo događajima. Takođe, ovde objavljujemo novosti vezane za naš program, o drugim umetničkim programima i kulturnoj saradnji dva društva, kao i o srpsko-albanskim odnosima u kulturi i umetnosti. Najzad, na ovim stranama želimo da pružimo priliku mladim umetnicima/ama i kulturnim radnicima/ama iz Srbije i Kosova da se afirmišu i promovišu svoje radove, da se povežu sa drugim umetnicima/ama u regionu i nastave sa iniciranjem sličnih aktivnosti.

 

 

 

 

 

 

 

Tokom 2015. godine projekat je finansirala EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013“.
Tokom 2016. godine projekat je finansirala fondacija Robert Bosch Stiftung GmbH i Ambasada SR Nemačke u Beogradu.
Stavovi izneti na ovoj internet stranici predstavljaju stavove autora/organizatora i
nužno ne izražavaju stavove Evropske unije, Robert Bosch Stiftung GmbH i
Ambasade SR Nemačke u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2015

Web Design * ParadoXFactory