Aktivnosti > Mesec dana Prištine u Beogradu > Tekst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otvaranje druge izložbe umetnika iz
Prištine

Fotografije sa otvaranja druge izložbe mladih umetnika Dardan Zhegrova, Artan Hajrullahu, Art Haxhijakupi. Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti Irina Subotić.

Radovi će biti izloženi do 25. juna u galeriji HUB 12 (Karađorđeva 59).

 

22. jun 2015.

 

 

 

Art Haxhijakupi

Rođen 1991. godine u Peći, Kosovo, Art Haxhijakupi je aktivista i pesnik u nastajanju. Haxhijakupi je studirao englesku književnost, i najpoznatiji je po svom istraživanju o kulturnim i lingvističkim problemima. U periodu od 2011. do 2014. godine učestvovao je u projektima kreativnog pisanja i vizuelne umetnosti u Njujorku i Londonu. Njegov akademski razvoj uticao je in a njegov umetnnički rad koji je često intertekstualan, i povezan je sa jezikom i kulturom. Sopstvene vizuelne i konceptualne ideje nalazi na raskrsnici seksualnosti i kulture. Iako svoje reči predstavlja i u drugim medijima, radije želi da ga zovu pesnikom i aktivistom nego umetnikom. Tokom 2014. godine, Haxhijakupi je napravio video performans sa svojom sestrom koji je bio prikazan na nekoliko festivala. Trenutno je fokusiran na pravljenje umetničkih i pesničkih video radova i voli da istražuje seksualnost kao problem i kulturu kao njen element.

 

Naziv: L'home
Godina: 2015

“Homme” je konceptualna umetnička instalacija koja spaja poeziju, fotografiju, audio i video. To je duboki izraz umetnikove vizije o kapacitetu seksualnih osećanja, seksualne orijentacije i seksualnih aktivnosti. Inspirisan američkim katalogom muške prostitucije iz ’80-ih, “Homme” takođe ispituje maskulinitet kao izraz roda i kako se tretira sa tradicijom. Rad pokušava da prikaže obe strane spektra (povezivanje modernog sa tradicionalnim), i naglašava kvalitete povezane sa muškarcima.

 

Dardan Zhegrova

Dardan Zhegrova je samouki umetnik koji u svojim radovima istražuje teme ljubavi, čežnje i pripadnosti. Uglavnom je poznat po svojim video radovima u kojima se umetnici mogu smatrati pesnicima u vremenu kada je fizička bliskost zamenjena sveprisutnom dostupnošću modernih sredstava komunikacije. Mentalne slike koje Zhegrova stvara mogu lako da se čitaju kao hibridni oblici pronađeni u tekstovima Prusta i Ginsberga. U “Your Enthuisiasm To Tell a Story” on govori o udaljenoj, nerecipročnoj ljubavi kroz srce vudu lutke. Vudu lutku vidi kao simbol spoljašnje manifestacije koja ukazuje na udaljenost kao deo mnogih emocionalnih stvrarnosti koje se zasnivaju na ideji sukoba između unutrašnjeg i spoljašnjeg.

 

Naziv: Your Enthusiasm to tell a story
Godina: 2013 – 2015

 

Artan Hajrullahu - http://artanhajrullahu.com/about-the-artis.html

Artan Hajrullahu (1979, Kosovo) završio je Slikarstvo na Univerzitetu umetnosti u Prištini. Trenutno predaje slikartsvo u srednjoj školi vizuelnih umetnosti u Gnjilanu.

Svakodnevni život i nostalgija su glavne preokupacije njegove umetnosti. Artanovi crteži su predstavljeni na veoma delikatan način, u kojima on prikazuje svakodnevni život ljudskih bića, ali i nostalgiju prema svom detinjstvu.

Hajrullahu prikazuje veoma poetične priče, u kojima veza između ljudi i objekata iz njihovog doma ima veoma važno mesto.

 

Naziv: Nostalgia
Godina: 2007 - 2015

 

 

Galerija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokom 2015. godine projekat je finansirala EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013“.
Tokom 2016. godine projekat je finansirala fondacija Robert Bosch Stiftung GmbH i Ambasada SR Nemačke u Beogradu.
Stavovi izneti na ovoj internet stranici predstavljaju stavove autora/organizatora i
nužno ne izražavaju stavove Evropske unije, Robert Bosch Stiftung GmbH i
Ambasade SR Nemačke u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2015

Web Design * ParadoXFactory