Aktivnosti > Mesec dana Prištine u Beogradu > Tekst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tribina “Položaj žena i patrijarhalne vrednosti u kulturi i umetnosti” i projekcija filma “Šta hoće žene na desnici?”

25. jun 2015.

 

 

Na tribini su učestvovale umetnice i aktivistkinje iz Srbije i sa Kosova: Jelena Višnjić, predstavnica BEFEM feminističkog kulturnog centra, Ivana Smiljanić, vizuelna umetnica, Lura Limani, književnica i Vjollca Krasniqi, sociološkinja.

Poslednja tribina u okviru festivala “Mesec dana Prištine u Beogradu” bila je posvećena ženama i temama koje bitno određuju kvalitet njihovih života u Srbiji i na Kosovu. Učesnice su govorile na teme patrijahalnih vrednosti u kulturi i umetnosti na Kosovu i u Srbiji, kao i o položaju žena u oblasti kulture i umetnosti. Tribina se realizovala u okviru festivala “Mesec dana Prištine u Beogradu” koji organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji u saradnji sa Liberalno demokratskim centrom iz Prištine. Program finansira Delegacija EU u okviru programa "Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013”.

Tribina je počela projekcijom dokumentarnog filma “Šta hoće žene na desnici?” u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava.

Na izborima u Srbiji 2014, sa više od 1,7 miliona glasova, pobedila je populistička Srpska napredna stranka nastala izdvajanjem iz ultradesničarske Srpske radikalne stranke. Za druge desničarske i ultradesničarske stranke glasalo je još oko 350.000 birača. Žene iz ovih stranka aktivne su u političkom i društvenom životu Srbije i utiču na javno mnjenje prisustvom u medijima, institucijama kulture, lokalnim samoupravama, univerzitetima i školama. Ovo je film o njima i njihovom uticaju, pre svega na položaj i ulogu žene u društvu i politici. Neke od desničarki preuzimaju delove iz feminističkih i levičarskih pokreta. Da li se one zaista zalažu za ženska prava ili je samo reč o individualnim strategijama vodjenja razgovora? Šta se krije iza parola desničarki: „ženama ne treba više prava, već više privilegija“ ili „i umna žena, i majka“? Može li populaciona politika biti rešena na demokratski način? Može li se rodna politika desničarki posmatrati izvan nacionalističke politike desničarskih stranaka? Ovo su neke od tema kojima se bavi film.

U filmu govore predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, aktvistkinja pokreta Dveri i novinarka Dragana Kukrić, aktivistkinja SNP 1389 Mirjana Stanković, portparolska Srpskog sabora Zavetnici Milica Djurdjević i feministkinje: profesorka Nada Sekulić, predstavnica BEFEM feminističkog kulturnog centra Jelena Višnjić i magistarka ženskih studija Nadja Duhaček.

Autori filma: Izabela Kisić (scenario) i Zlatko Paković (režija). Tekst čitao: Igor Filipović. Montaža: Dragoslav Mihajlović. Snimatelj: Miloš Radivojša.

Produkcija: Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji,2015.

 

 

Galerija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokom 2015. godine projekat je finansirala EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013“.
Tokom 2016. godine projekat je finansirala fondacija Robert Bosch Stiftung GmbH i Ambasada SR Nemačke u Beogradu.
Stavovi izneti na ovoj internet stranici predstavljaju stavove autora/organizatora i
nužno ne izražavaju stavove Evropske unije, Robert Bosch Stiftung GmbH i
Ambasade SR Nemačke u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2015

Web Design * ParadoXFactory