Aktivnosti > Seminari > Tekst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seminar “Srbija i Kosovo: kultura bez granica”

Priština, 31. mart – 4. april 2015.

 

 

Helsinški odbor za ljudska prava u saradnji sa Liberalno Demokratskim Centrom iz Prištine organizovali su seminar “Srbija i Kosovo: kultura bez granica” u periodu od 31. marta do 4. aprila 2015. godine. Mladi aktivni i zainteresovni za oblasti kulture i umetnosti iz Srbije i Kosova sastali su se u Prištini i proveli pet dana u kreativnoj i radnoj atmosferi upoznavajući jedni druge i društva i kulturne okvire iz kojih dolaze.

Polaznici su imali priliku da čuju predavanja poznatih predavača i stručnjaka sa velikim iskustvom u oblasti kulture i umetnosti. Tako je prvog dana seminara reditelj, pisac i kolumnista Zlatko Paković držao predavanje “Ka dijalektičkom pozorištu” gde je govorio između ostalog o kritičkom, angažovanom pozorištu kao društvenom sredstvu za stvaranje javnosti i javnog mnjenja, o dijalektičkom pozorištu koje preispituje sve što društvo nameće kao neupitno, koje preispituje sve što se uglavnom smatra veoma poznatim, kao metodu za otkrivanje skrivene istine društva, i dr.

Filmski reditelj i istraživački novinar Birol Urcan je održao predavanje na temu “Kultura i umetnost u zatvorenim i otvorenim društvima”, a socio-antropološkinja Eli Krasniqi je govorila na temu “’Drugi’, pop kultura i delo sećanja” gde je sa polaznicima otvorila temu stvaranja stereotipa, kolektivnog sećanja, o tome šta su kulturni i umetnički produkti i sl.

I na kraju, pisac Saša Ilić držao je predavanje “Književnost odvojenih svetova – kulturna razmena kao igradnja mira (Kosovo/Srbija)” gde je između ostalog govorio o podeljenosti i istoriji odnosa dva društva, o kulturno-političkim dešavanjima od ranih ’80-ih do danas, o kulturi i politici poricanja, o dosadašnjim oblicima saradnje u oblasti kulture i umetnosti, sa posebnim osvrtom na saradnju književne scene, o važnosti kulturne razmene i sl. Naglasio je: “Komunikacija se uspostavlja preko kulture i umetnosti. Neophodno je pokazati tu vrstu otvorenosti u toj komunikaciji i dozvoliti da informacije i priče utiču na promenu nas samih, i preko nas na promenu društva u kom živimo”.

Pored predavanja, polaznici su tokom radionica sa sociologom Demirom Mekićem i psihološkinjom Tamarom Tomašević osmislili zajedničke kreativne aktivnosti/kampanje u cilju promocije poštovanja, razumevanja i tolerancije koje će biti realizovane u narednom periodu. Na ovaj način projekat pomaže afirmisanju mladih umetnika iz oba društva, koji će zajedničkim idejama i radom doprineti razbijanju predrasuda i stereotipa, i uticati na širenje dobrosusedskih odnosa Kosova i Srbije.

Obišli su različite kulturne institucije i organizacije u Prištini kako bi se upoznali sa dosadašnjim kulturnim i umetničkim programima na temu srpsko-albanske kulture. Posetili su Oral History Initiative, gde im je rediteljka Kaltrina Krasniqi predstavila metod oral history i inicijativu koja je pokrenuta na Kosovu, posetili su Centar za savremenu umetnost “Stacion” gde su imali priliku da razgovaraju sa umetnikom Alban Muja i na kraju Etnografski muzej Kosova.

Takođe, uživali su i u nekim od kulturnih događaja u Prištini kao što je Međunarodni festival mladih muzičara – DAM Festival Priština.

Jedna od polaznica seminara, Sonja Radaković, studentkinja Fakulteta Likovnih Umetnosti u Beogradu ovako opisuje svoje utiske nakon seminara: “Seminar Srbija i Kosovo: kultura bez granica bio je odličan povod da po prvi put posetim Kosovo i Prištinu i neposredno upoznam ljude albanske nacionalnosti. Drago mi je što je naše upoznavanje bilo vođeno idejom o prijateljstvu i zajedničkoj saradnji u kulturno-umetničkim okvirima. Pored odličnog druženja sa svim učesnicima seminara, bilo mi je veliko zadovoljstvo da se susretnem sa različitim predavačima čija su izlaganja podstakla na razmišljanje i konstruisanje ideje novog umetničkog projekta. Isčekujem nastavak saradnje i nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspeti da realizujemo zamišljeni projekat paralelno u Beogradu i Prištini u cilju razbijanja predrasuda i odavno konstruisane loše političke slike srpsko-albanskih odnosa”.

I Edin Alija, student Univerziteta umetnosti u Prištini: “Mnogo sam se lepo proveo. Upoznao sam genijalne ljude i razgovarali smo o temama koje me veoma zanimaju i koje mi mnogo znače. Predavači su bili zadivljujući. Mogu da kažem da sam nakon seminara dobio širi pogled na stvari, uglavnom umetnički i filozofski.”

Seminari su samo jedna od aktivnosti programa “Srbija i Kosovo: kultura bez granica”. Priliku da se mladi umetnici sa Kosova predstave u Srbiji imaće tokom kulturnog događaja “Mesec dana Prištine u Beogradu”. Nakon toga uslediće “Mesec dana Beograda u Prištini” gde će mladi režiseri, književnici, slikari, muzičari i drugi umetnici iz Srbije imati priliku da predstave svoje radove na Kosovu.

Ideja je da kulturnom razmenom doprinesemo obnavljanju ranije uspostavljenih odnosa i stvaranju novih mreža mladih ljudi, akademskih i umetničkih grupa, medija i civilnog društva iz Beograda i Prištine.

Projekat finansira EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013“.

 

 

Galerija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokom 2015. godine projekat je finansirala EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013“.
Tokom 2016. godine projekat je finansirala fondacija Robert Bosch Stiftung GmbH i Ambasada SR Nemačke u Beogradu.
Stavovi izneti na ovoj internet stranici predstavljaju stavove autora/organizatora i
nužno ne izražavaju stavove Evropske unije, Robert Bosch Stiftung GmbH i
Ambasade SR Nemačke u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2015

Web Design * ParadoXFactory