Vesti i najave > Tekst

 

 

 

VESTI I NAJAVE

 

 

 

 

 

Umetnici, književnici, reditelji, muzičari, aktivisti sa Kosova predstavljaju se Beograđanima

Mesec dana Prištine u Beogradu

Autor: M. K, Danas ... 2. jun 2015.

 

 

Beograd - Umetnici, književnici, reditelji, muzičari, aktivisti sa Kosova naći će se tokom juna u Beogradu, gde će u okviru festivala "Mesec dana Prištine u Beogradu" predstaviti svoje radove publici i kolegama u Srbiji. Manifestacija, koju organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji u saradnji sa Liberalno-demokratskim centrom iz Prištine, otvorena je sinoć projekcijom filma "Balkon" Lendite Zekiraj, višestruko nagrađivane kosovske slikarke, scenaristkinje i rediteljke, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, nakon čega je održana tribina "Kinematografija Kosova i Srbije: paralele i potencijali", na kojoj su učestvovali filmski umetnici iz Beograda i Prištine.

U okviru filmskog programa do kraja juna biće prikazano i filmsko ostvarenje "Jadnici" u režiji Genca Beriše (Dom omladine, 11. jun). U pitanju je njegov prvi dugometražni film, koji govori o dve kosovske porodice čiji se članovi u čudnom spletu okolnosti suočavaju jedni sa drugima, otkrivajući i suočavajući pritom različite aspekte kosovske kulture i tradicije.

Festival "Mesec dana Prištine u Beogradu" organizovaće i izložbe umetnika sa Kosova u galeriji HUB 12 - dve postavke biće otvorene 9. i 18. juna, kao i muzičke koncerte benda Gillespie i muzičara Shpat Deda Live. Posebno zanimljiv deo festivala biće tribine. Nakon kinematografije kulturni radnici razgovaraće u još tri navrata o pozorištu, književnosti i položaju žena i patrijarhalnim vrednostima u kulturi i umetnosti.

Razgovor o književnosti Srbije i Kosova pod nazivom "O čemu pišu kod vas? Koliko poznajemo književnost i kulturu suseda", koji je zakazan za 10. jun u 19 sati u galeriji HUB 12, moderiraće pisac Saša Ilić. On zajedno sa Jetonom Nezirajem vodi festival Polip koji se od 2010. održava u Prištini. Manifestacija koju je osnovala redakcija Betona, podlistka Danasa, rezultirala je i objavljivanjem antologija "Iz Prištine s ljubavlju" i "Iz Beograda s ljubavlju", ali i nekoliko pojedinačnih izdanja (npr. "Kosovo i raspad Jugoslavije" Škeljzena Malićija). Prema Ilićevim rečima, upravo ta nevidljiva kulturna razmena biće tema tribine, ali i zašto se Beograd i Priština ne prepoznaju kada je reč o mejnstrim kulturi.

Festival se organizuje u okviru programa "Srbija i Kosovo: kultura bez granica", koji, prema rečima Jelene Džombić, koordinatorke Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, treba da doprinese obnavljanju ranije uspostavljenih odnosa i stvaranju novih mreža mladih ljudi, akademskih i umetničkih grupa, medija i civilnog društva iz Beograda i Prištine. "Mesec dana Prištine u Beogradu" finansira EU u okviru programa "Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013".

Ulaz na sve događaje je slobodan.

 

 

 

 

 

 

 

Tokom 2015. godine projekat je finansirala EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013“.
Tokom 2016. godine projekat je finansirala fondacija Robert Bosch Stiftung GmbH i Ambasada SR Nemačke u Beogradu.
Stavovi izneti na ovoj internet stranici predstavljaju stavove autora/organizatora i
nužno ne izražavaju stavove Evropske unije, Robert Bosch Stiftung GmbH i
Ambasade SR Nemačke u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2015

Web Design * ParadoXFactory