Vesti i najave > Tekst

 

 

 

VESTI I NAJAVE

 

 

 

 

 

Mesec dana Beograda u Prištini

Od 26. avgusta do 16. septembra 2015.

 

 

Poštovani,

Veliko nam je zadovoljstvo da Vas obavestimo o početku festivala “Mesec dana Beograda u Prištini” koji organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji u saradnji sa Liberalno demokratskim centrom iz Prištine. Program finansira Delegacija EU u okviru programa "Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013”.

Festival počinje 26. avgusta projekcijom filma “Ničije dete” Vuka Ršumovića u Prištinskom bioskopu Kino ABC. Narednog dana biće održana tribina “Položaj žena i patrijarhalne vrednosti u Srbiji i na Kosovu” u kojoj učestvuju umetnice i aktivistkinje sa Kosova i iz Srbije Olga Dimitrijević i Ana Stevanović. Beogradski umetnici Milorad Stajčić, Milica Crnobrnja Vukadinović i Tadija Janičić će izlagati svoje radove u Galeriji Fakulteta Umetnosti u Prištini, a grupa Lira Vega će nastupiti u MHz baru.

U drugom delu festivala publika u Prištini će imati priliku da vidi animirani film “Rabbitland” u režiji Ane Nedeljković i Nikole Majdak; da učestvuje na tribini “Street art u Srbiji i na Kosovu” gde će govoriti Lortek i TKV, takođe na tribini “Migracije i kultura” gde će između ostalih učestvovati i mladi reditelj iz Beograda Marko Grba; i da prisustvuje otvaranju druge izložbe umetnika Marka Crnobrnje, Ksenije Jovišević i Marka Stojanovića. Na Američkom univerzitetu na Kosovu 15. septembra biće održana tribina ”Jugoslavija kao istorija - slučaj Kosovo” na kojoj učestvuju Sonja Biserko, Milivoj Bešlin i Shkelzen Maliqi. Narednog dana festival se završava koncertom Ane Ćurčin, koja će nastupiti sa bendom.

Ulaz za sve programe je besplatan.

 

 

 

 

 

 

 

Tokom 2015. godine projekat je finansirala EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013“.
Tokom 2016. godine projekat je finansirala fondacija Robert Bosch Stiftung GmbH i Ambasada SR Nemačke u Beogradu.
Stavovi izneti na ovoj internet stranici predstavljaju stavove autora/organizatora i
nužno ne izražavaju stavove Evropske unije, Robert Bosch Stiftung GmbH i
Ambasade SR Nemačke u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2015

Web Design * ParadoXFactory