Vesti i najave > Tekst

 

 

 

VESTI I NAJAVE

 

 

 

 

 

Završna konferencija projekta „Srbija i Kosovo: kultura bez granica” za 2015. godinu

Priština, 18. decembar 2015.

 

 

Završna konferencija projekta „Srbija i Kosovo: kultura bez granica“ održana je 18. decembra 2015. u UE infor centru u Prištini u organizaciji Liberalno demokratskog centra iz Prištine. Program finansira EU u okviru programa „Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013“.

Tokom 2015. godine Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Liberalno demokratski centar iz Prištine pokrenuli su program “Srbija i Kosovo: kultura bez granica”. Ideja je bila da doprinesemo razvoju veza u oblasti kulture između Beograda i Prištine i podstaknemo stvaranje novih mreža mladih ljudi, akademskih i umetničkih grupa, medija i civilnog društva iz Beograda i Prištine. Kroz kulturne i umetničke aktivnosti želeli smo da podržimo sprovođenje Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine, da promovišemo zajedničke aktivnosti mladih umetnika, da pomognemo u razgrađivanju stereotipa i predrasuda jednih o drugima kod mladih Srba i Albanaca sa Kosova.

Koordinator projekta Birol Urcan i Granit Gashi iz Liberalno demokratskog centra su se obratili novinarima i učesnicima konferencije i izložili sadržaj celokupnog programa, kao i detaljni opis rezultata programa “Srbija i Kosovo: kultura bez granica”.

Na konferenciji je glašeno da su u okviru programa prikazane aktivne umetničke scene oba društva, organizovani muzički nastupi, izložbe, projekcije filmova, i debate na rayličite teme kao što su je savremeni položaj žena u srpskom i kosovskom društvu, razvoj srpskog i kosovskog društva pre, tokom i nakon raspada Jugoslavije i dr.. Većina tih aktivnost je realizovana u okviru dva jednomesečna festivala – „Mesec dana Prištine u Beogradu“ i „Mesec dana Beograda u Prištini“.

 

 

Galerija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokom 2015. godine projekat je finansirala EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013“.
Tokom 2016. godine projekat je finansirala fondacija Robert Bosch Stiftung GmbH i Ambasada SR Nemačke u Beogradu.
Stavovi izneti na ovoj internet stranici predstavljaju stavove autora/organizatora i
nužno ne izražavaju stavove Evropske unije, Robert Bosch Stiftung GmbH i
Ambasade SR Nemačke u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2015

Web Design * ParadoXFactory