Vesti i najave > Tekst

 

 

 

VESTI I NAJAVE

 

 

 

 

 

U organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava počela sedma po redu studijska poseta u kojoj učestvuju mladi srpski i kosovski umetnici

Ledolomci iz Srbije i Kosova

Piše: D. D., Danas ... Beograd, 29. oktobar 2017.

Dragocena svaka prilika u kojoj mladi iz Srbije i Kosova stvaraju zajedno, kaže Jelena DŽombić

U organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji počela je sedma po redu studijska poseta u okviru programa "Srbija i Kosovo: Kultura bez granica" u kojoj učestvuju mladi umetnici iz Kosova i Srbije.

 

 

 

Foto: Eroll Bilibani

 

Program podrazumeva desetodnevni seminar koji okuplja istaknute predavače i stručnjake u kulturi i umetnosti iz obe države. Tokom seminara mladi umetnici iz Srbije i Kosova imaju priliku da posete institucije kulture u Beogradu, Novom Sadu, Prištini i Prizrenu i razgovaraju sa poznatim umetnicima i stručnjacima iz oblasti kulture, umetnosti i medija. Pored toga, program predviđa i mogućnost da mladi rade na zajedničkim projektima i postanu deo mreže mladih umetnika koji su do sada učestvovali u programu.

Jelena DŽombić, koordinatorka programa iz Helsinškog odbora za ljudska prava, kaže za Danas da je svaka prilika u kojoj mladi iz Srbije i Kosova imaju priliku da stvaraju zajedno i upoznaju kulturu i prakse svojih kolega - dragocena i da predstavlja deo napora u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, što je posebno značajno kada je reč o mladim generacijama.

- Program smo pokrenuli pre tri godine, u vreme potpisivanja Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine, imajući u vidu ranije brojne napore organizacija civilnog društva koje su radile na povezivanju ljudi i normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Odlučili smo da fokus našeg programa bude na mladim umetnicima, budućim stručnjacima u kulturi, umetnosti i medijima iz Srbije i sa Kosova, kojima želimo da omogućimo platformu na kojoj će se, za početak, upoznati, a kasnije zajedno raditi na projektima i inicijativama koje će nastaviti na povezivanju i doprineti pomirenju i normalizaciji odnosa između dva društva. Naše dosadašnje iskustvo je pokazalo da mladi nakon učestvovanja u našem programu nastavljaju da sarađuju, međusobno se posećuju i stvaraju dela i inicijative koja za cilj imaju razbijanje predrasuda i pomirenje u regionu - ukazuje DŽombić.

Ovogodišnji program "Srbija i Kosovo: Kultura bez granica" traje 10 dana i okuplja 16 mladih umetnika, uz podršku fondacije Robert Boš Štiftung iz Berlina.

 

 

 

 

 

 

 

Tokom 2015. godine projekat je finansirala EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013“.
Tokom 2016. godine projekat je finansirala fondacija Robert Bosch Stiftung GmbH i Ambasada SR Nemačke u Beogradu.
Stavovi izneti na ovoj internet stranici predstavljaju stavove autora/organizatora i
nužno ne izražavaju stavove Evropske unije, Robert Bosch Stiftung GmbH i
Ambasade SR Nemačke u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2015

Web Design * ParadoXFactory