Naslovna... > Vesti > Napad na Stašu Zajović

 

 

  

 

 

 

 

Napad na Stašu Zajović

Žene u crnom, Ljiljana Radovanović i Miloš Urošević | 1. maj 2015.

 

 

Na suđenju za rehabilitaciju Draže Mihailovića , a pre početka glavnog pretresa, 28. aprila 2015. godine, predsednik Srpske radikalne stranke i optuženik pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, Vojislav Šešelj , je uputio pogrdne reči koordinatorki Žena u crnom Staši Zajović:

„Rugobo jedna. Ružniju ženu nisam video. Ti si veštica. Da li si oduvek bila ružna ili ti se nešto desilo? Trebalo je još u kolevci da te udave kad su videli kako si ružna. Imaš li švalerku?

Na ove uvrede, sudska straža nije reagovala, odnosno nije udaljila Vojislava Šešelja iz sudnice.

Na ove uvrede, Staša Zajović se obratila sudskoj straži:

„Ja ne razgovaram sa ratnim zločincem. Molim vas da me zaštitite od ratnog zločinca.“

Takođe, posle završenog ročišta, Vojislav Šešelj je ispred sudnice nastavio da vređa Stašu Zajović.

„Ko ovo čudo rodi i ko ga dovede danas u Palatu pravde ne mogu uopšte da shvatim. Iskonsko zlo iz nje izbija. Čudim se što ono čim se rodilo nisu pridavili da ne zagađuje okolinu. Do sada sam ih uvek ignorisao, ali danas kad sam video da je Staša Zajović onako ružna, nisam mogao to da gledam. To mora da se javno kaže i da se javnost upozori. U njoj nema ničeg ženskog“.

Seksističke uvrede na račun Žena u crnom predstavljaju nastavak političkog delovanja Vojislava Šešelja, kao čoveka koji već kontinuirano dvadeset godina nekažnjeno širi fašističku ideologiju.

Upitana da prokomentariše ove napade, Staša Zajović je rekla:

„To je ponašanje fašističkog ološa koji ima već uvreženu praksu javnog sramoćenja žena, posebno onih koje imaju svoje jasne, antifašističke stavove. Taj poziv na odstrel nije ništa u poređenju sa onim što je taj zločinac radio nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu“.

Ovo je još jedan u nizu napada koji sprovode fašističke grupe u Srbiji, nad braniteljkama ljudskih prava, a pre svega zato što se te aktivistkinje javno zalažu za suočavanje sa prošlošću i politiku kažnjivosti ratnih zločina, koji su počinjeni u naše ime. Državne institucije su odgovorne jer ove napade ne sprečavaju, ignorišu i time svojim nečinjenjem održavaju klimu nekažnjenog i nekažnjivog nasilja nad svima onima koji misle drugačije od ljudi iz režima Aleksandra Vučića.

Različiti mediji su o ovom incidentu različito izvestili, uglavnom su vest preneli kao da se radi o međusobnoj prepisci. Ovom prilikom želimo da ukažemo na relativizaciju napada, jer se vređanje nikako ne može nazvati svađom, jer u njemu nisu učestvovale dve strane. Takođe, molimo medije da vest prenesu korektno i da ne učeestvuju u senzacionalizmu i estradizmu, i time ne banalizuju verbalne napade.

 

POLITIKA: Okončan postupak, odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića 14. maja >>>

DANAS: Šešelj vređao Stašu Zajović >>>

VEČERNJE NOVOSTI: Kako vojvoda brani đenerala >>>

INFORMER: ŽENE U CRNOM: Ti si ratni zločinac! ŠEŠELJ: Ti si mnogo ružna! >>>

BLIC: Šešelj u sudnici izvređao aktivistkinju Žena u crnom >>>

ALO: Šešelj izvređao "ženu u crnom" >>>

KURIR: Šešelj i Žene u crnom izvređali se u sudnici >>>

TV PINK: Vojislav Šešelj vređa Stašu Zajović - Nju je trebalo pridaviti čim se rodila >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2014

Web Design * ParadoXFactory