NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI - ARHIVA

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Međunarodna zajednica šuti o Dodikovom referendumu

 

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ŠUTI O DODIKOVOM REFERENDUMU

Milorad Dodik tokom izlaganja u NS RS, 13. april 2011.

Žana Kovačević, SLOBODNA EVROPA

13. april 2011

Organizovanje referenduma predsjednika RS Milorada Dodika potvrdilo je analize nekih međunarodnih zvaničnika koji već mjesecima upozoravaju na mogućnost disolucije BiH.

Dok domaći analitičari ističu da je Dodik posljednjim istupima prešao kritičnu liniju na kojoj je intervencija međunarodne zajednice neophodna, njeni predstavnici tek saopštavaju da će pratiti situaciju.

"Da li podržavate nametnute odluke visokog predstavnika, posebno one o Zakonu o Sudu i tužilaštvu BiH", referendumsko je pitanje koje će se na prijedlog predsjednika RS Dodika trebalo postaviti građanima ovog dijela BiH.

Nekada miljenik Vašingtona, Dodik se u posljednje vrijeme smatra opasnim za stabilnost na Balkanu zbog stalnih zahtjeva za većom autonomijom RS, pokazuju tajne depeše američkih diplomata do kojih je došao sajt VikiLiks, a u koje je uvid imao Rojters.

Još 2009. godine bivši američki ambasador u BiH Čarls Ingliš Dodikovu retoriku ocjenjuje kao opasnu, a zbog sve prkosnijeg stava i težnji ka secesiji, Vašington je želio da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH zauzme oštriji stav prema Dodiku.

 

Zapad će intervenisati da zaštiti suverenitet BiH

Iz OHR-a, međutim, ni u srijedu nije bilo reakcije na Dodikove referendumske prijedloge osim najave da će pratiti situaciju.

U Međunarodnoj kriznoj grupi smatraju da poziv na referendum u RS ne treba shvatati suviše dramatično, jer se postojanje Suda i Tužilaštva BiH ne može dovesti u pitanje ničim, pa ni referendumom, kaže analitičar ICG-a Marko Prelec.

"Jasno je da međunarodna zajednica stoji iz tog suda. On je izglasan u Skupštini BiH normalnim putem, i takav sud treba da postoji, čak u RS postoji, svaki nivo države mora imati i pravosudnu vlast. Referendum u RS je savjetodavnog karaktera i treba to protumačiti kao jedan politički čin gdje predsjednik RS i Narodna skupština traže oblik političke podrške za dalje pregovore oko procesa ustavne reforme, državne reforme BiH", navodi Prelec.

Prelec ipak naglašava da cjelokupna politička situacija u zemlji nije dobra.

"Mi smo zabtrinuti. Vidimo da politički pogledi većine triju konstitutivnih naroda se sve više i više udaljavaju i teže i teže je vidjeti sliku jednog općeprihvatljivog projekta budućnosti BiH", kaže on.

Da budućnost BiH nije u raspisivanju referenduma nego razvoju ekonomije i privrede, smatra i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, podsjećajući da referendumi od prije dvije decenije nisu ništa dobro donijeli nikome u zemlji.

"Mislim da nije dobro početi uopće bilo kakve referendume u BiH. Sjećamo se kako se to prije 20 godina, ne ponovilo se, počinjalo pitati narod da on vodi politiku umjesto lidera. Ne mislim da može izdobriti. I općenito, ne možete vi nahraniti narod pričama o referendumima, o ugroženostima, o tome da su neki drugi krivi, da je međunarodna zajednica kriva, da je visoki predstavnik kriv. Slušamo mi tu priču već 20 godina i vidimo da nikad nije dovela do dobra. A ja pozivam da se ostavimo toga, da se okrenemo ekonomiji, da konačno ovaj nesretni narod pomognemo da stane na noge", poručuje Izetbegović.

 

Zbunjenost međunarodnih faktora

Ipak, domaći analitičari upozoravaju da politika koju Dodik vodi već nekoliko godina prijeti da podijeli BiH i jedan dio njene teritorije pripoji Srbiji, kaže dugogodišnji bh. novinar Mirko Šagolj.

"Tu aposlutno nema nikakve dileme. To je samo pitanje forme i varijante kojom nastupa na liniji rušenja BiH. Ako međunarodna zajednica ne poduzme nikakve odlučujuće korake protiv politike Milorada Dodika, a njega će slijediti i drugi, onda se sigurno Bosni i Hercegovini ne piše dobro", ocjenjuje Šagolj.

A zašto predstavnici međunarodne zajednice u BiH ali i u Briselu ostaju gluvi na upozorenja i izvještaje, poput Kučanovog ili nedavnog Ešdaunovog u kojem se otvoreno prognozira raspad BiH, odgovara politički analitičar iz Banje Luke Tanja Topić.

"To vidim kao veliku zbunjenost i nejasno artikulisanje stava međunarodnih faktora. Mislim da bi tu trebalo puno jasnije i preciznije definisati potrebu koja se tiče BiH da ostane u sadašnjem teritorijalnom integritetu i da su nemoguća sva moguća rasparčavanja, disolucije i sve ove priče", smatra Topićeva.

Čini se da definisane strategije međunarodne zajednice u BiH neće ni biti jer ova zemlja već odavno i nije u fokusu njenog interesovanja, a naročito nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Teško da se može očekivati bilo kakva reakcija u Briselu kada je u pitanju unutrašnja nestabilnost u BiH, pa i najave o njenoj podjeli - jer BiH više i nema svojih predstavnika u tijelima EU, podsjeća dopisnik RSE iz Brisela Elvir Bucalo.

"Nema reakcija na konkretne pozive, na konkretne stvari koje se dešavaju u BiH, posebno u manjem bh. entitetu. Evropljani već mjesecima pozivaju da se osnuje vlada kako bi imali nekog svog sagovornika u BiH. S druge strane očekuju njihovog šefa delegacije koji bi trebao biti taj čovjek koji bi se nosio sa dnevno-aktuelnim problemima kao što je ovaj. Kad kažem šef delegacije, to je jedini i ključni čovjek EU u Sarajevu trebao bi da ima u rukama sankcije i da ima u rukama stimulacije. Više stimulacija od sankcija, tako da bi mogao da se odnosi prema onome šta se dešava ili šta se poručuje iz Sarajeva ili iz Banje Luke", rekao je Bucalo.

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment