NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 3/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 3 > Regionalna ženska konferencija izmeštena iz Severne...

 

Regionalna ženska konferencija izmeštena iz Severne Mitrovice u Južnu zbog "mišljenja" gradonačelnika i predsednika SO 4 severne opštine da na Severu nije bezbedno

12. maj 2015, KoSSev

Konferencija “Regionalni dijalog između žena političarki i poslanica iz Srbije i Kosova - sa ženama liderkama zajednica Severna Mitrovice" čije je održavanje za sutra planirano u Severnoj Mitrovici danas je iznenada otkazana u ovom gradu. Odluku o tome da konferencija u Severnoj Mitrovici treba da bude "odložena" doneli su gradonačelnici sa Severa Kosova na današnjem zajedničkom sastanku sa predsedavajućima skupština sa Severa, objasnila je za KoSSev predsednica SO Severna Mitrovica, Ksenija Božović.

Organizatori konferencije iz agencije Ujedinjenih Nacija koja se bavi pitanjem žena "UN Women", trenutno dogovaraju izmeštanje ove konferencije na alternativnu lokaciju u Južnoj Mitrovici, potvrdio je za KoSSev Art Murtezai iz UN Women, čime će 150 učesnica, među kojima i brojne gošće iz Beograda, Crne Gore i regiona, ipak imati priliku da sa predstavnicama Severnog Kosova sutra diskutuju o Briselskom dijalogu i ključnim problemima sa kojima se susreću žene iz četiri opštine na Severu Kosova.

"Moram da vas obavestim da Predsedavajući i Gradonačelnici sa Severa Kosova nakon današnjeg sastanka su misljenja da sutrašnji sastanak u vašoj organizaciji treba odložiti iz bezbednosnih razloga," pisana je poruka u mejlu koji je predsednica SO Severna Mitrovica Ksenija Božović poslala organizatorima "UN Women" pre par sati.

Na naše pitanje organizatoru konferencije da li je konferencija i odložena, i da li su tražili dodatna objašnjenja u vezi sa iznenadnom odlukom sa Severa Kosova, iz kancelarije UN Women su naglasili da su započeli pripreme za izmeštanje konferencije na jug, da se radi o ogromnom poslu, a malo vremena, kako bi uspeli da za par sati prebace organizaciju konferencije na drugu lokaciju, a 150 planiranih učesnica, među kojima brojne učesnice već pristižu, obaveste o promenama.

Art Murtezai je potvrdio da su oni kao organizatori još pre sedam dana obavestili Kosovsku policiju i na severu i na jugu o održavanju skupa, te da su sve vreme imali uveravanja da ne postoji nikakav bezbednosni problem za organizaciju ovakvog događaja na Severu.

 

Ksenija Božović: Ako je gradonačelnik tako rekao, mislim da ne treba više šta da pitam;
ne vidim šta je problem. Znači, odlaže se

Pitali smo predsedavajuću SO Severna Mitrovica, Kseniju Božović, koja je inače i najavljena kao jedna od govornika na sutrašnjem skupu - za današnju odluku kosovskog političkog rukovodstva sa Severa da se ovaj skup ne održi u Severnoj Mitrovici:

"Održan je sastanak predsedavajućih i gradonačelnika. I na tom sastanku su gradonačelnici izneli i mišljenja da se taj sutrašnji sastanak treba odložiti isključivo iz bezbednosnih razloga," izjavila je Božović, dodajući da ta odluka nije donešena na sednici SO Severna Mitrovica, već na pomenutom sastanku.

Na pitanje kakav je bio njen stav na samom sastanku, kao predsednice SO-a, ali i kao najavljene govornice na ovom skupu i žene, Božović je odgovorila:

"To je sastanak gradonačelnika, ja sam bila iznenađena, ali verovatno oni imaju neku bolju procenu i ja drugo ništa ne mogu da vam kažem. On je sigurno imao neki sastanak. Njegova procena i mišljenje je da se predloži da se sutrašnji sastanak odloži."

Na pitanje ko je "on", Božović je odgovorila - gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Na pitanje da li su svesni negativnih posledica po imidž Severa kada je u pitanju otkazivanje regionalne konferencije žena, na kojoj se učesnice skupa upoznaju sa problemima Severa i to na samom terenu, a dan pred njeno održavanje, kao i pitanje da li je zatražila dodatna pojašnjenja na sastanku, Božović je objasnila da je to pitanje za gradonačelnika Severne Mitrovice - "To je pitanje za njega".

Na pitanje kakav je ipak njen stav povodom ovakve odluke, Božović je odgovorila da je njen stav bio da "neće" da se odvaja od stava ostalih, te i da je dovoljno to što je gradonačelnik Severne Mitrovice rekao da su bezbednosni razlozi u pitanju.

"Moj stav je da neću da se odvajam od stava ostalih. I mislim da je to uredu. Ako je on tako rekao i ako on ima neke informacije gde kaže da ništa drugo nije, nego da je u pitanju bezbednost...Ako on kaže da su bezbednosni razlozi u pitanju, za mene je dovoljno. Mislim da ne treba više šta da pitam," rekla je.

Ona je i objasnila da više nikakav komentar nije uputila tokom sastanka i ovakve odluke, te i da se konferencija samo odlaže:

"Ne, ništa nisam rekla. Apsolutno sam prihvatila to, rekla sam. Jer nije u pitanju da se to digne, nego jednostavno da se traži odlaganje. Dakle, ne vidim razlog šta je problem. Znači, odlaže se," dodala je predsednica SO Severna Mitrovica Ksenija Božović, najavljena govornica regionalne ženske konferencije.

KoSSev je više puta pokušavao da stupi u vezu sa gradonačelnikom Goranom Rakićem, koji nam se nije javljao, osim jedne SMS poruke da je u vožnji.

U trenutku objavljivanja ove vesti, stigla je i potvrda da se konferencija premešta u kulturni centar u Južnoj Mitrovici.

Na konferenciji učestvuju predstavnice srpske i kosovske skupštine, kao i kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri.

 

Gradonačelnici sa Severa na isti dan prošle godine odbili da se u Severnoj Mitrovici
sastanu sa Editom Tahiri

Prošle godine, takođe 13. maja, gradonačelnici sa Severa su odbili da se u Severnoj Mitrovici sastanu sa Editom Tahiri, iako je ovaj sastanak pre toga dogovaran.

Gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevan Vulović, u izjavi za KoSSev rekao je tada da do sastanka sa Editom Tahiri nije došlo, jer srpski predstavnici sa Severa "nisu zadovoljni načinom na koji se ona odnosi prema njima".

"Poslednji put, kada smo bili u Prištini, ona nas nije prihvatila, maltene ni kao sagovornike. Rekla nam je da sa nama nema o čemu da razgovara i da mi nismo za nju strane u razgovoru, a onda, kada je ona trebalo da dođe kod nas - o čemu bismo mi sa njom razgovarali?!" rekao je Vulović tada za naš portal.

Na naše pitanje kada i o čemu su srpski predstavnici razgovarali tada sa Editom Tahiri, Vulović je tada rekao: "Ona je sve vreme nametala svoje stavove, koje mi nismo prihvatili. Mi smo izašli na statusno neutralne izbore po kosovskom zakonu, koji je jako dobar izborni zakon, a ona od nas očekuje sada da mi prihvatimo i sve njihove zakone. Mi smo već napravili dosta ustupaka, i to ni na našu štetu, ni na njihovu. Ona jednostavno ne razume našu poziciju".

 

AKTUELNOSTI

STRANA 3/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment