NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 3/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 3 > Intervju Sonje Biserko dnevnom listu Danas - Originalna...

 

Intervju Sonje Biserko dnevnom listu Danas - Originalna verzija

Snežana Čongradin

13. jul 2015, Danas

Kako ste doživeli incident na komemoraciji u Potočarima?

Žao mi je što je došlo do incidenta, pre svega, zbog žrtava i njihovih porodica. Narušeno je dostojanstvo njihove patnje i tragedije.

 

Da li imate utisak da je reč o organizovanom napadu na premijera Vučića ili da je to bila spontana reakcija nekih od prisutnih na komemoraciji?

Teško je proceniti o čemu je reč. Svakako, izgleda kao da je incident planiran. Šta je pozadina - o tome će se izjasniti nadležni organi. Nije dobro što se sada u Srbiji konstruišu različite teorije zavere.

 

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković i majke Srebrenice izrazili su podršku Vučićevom prisustvu u Srebrenici i oštro osudili napad na njega, tvrdeći da to nisu učinile žrtve i porodice žrtava.

To me ne iznenađuje, jer ovaj incident najviše šteti upravo samoj Srebrenici, porodicama žrtava i žrtvama uopšte. Oni su, čini se, mnogo spremniji da izađu ususret. Oni samo žele da se prizna da je to bio genocid, žele da im se prizna njihova tragedija. Ne može sve da se svede na godišnjice, komemoracije, svečane govore. Posebno kad se ima u vidu da ni posle 20 godina ti ljudi nisu pokopali svoje najbliže i što im nije otvorena perspektiva boljeg života.

 

Premijer Srbije tvrdi da ima informacije o tome da su ga napale određene navijačke grupe, među kojima je jedna i iz Srbije. Kako ocenjujete te tvrdnje?

Verovatno su postojale bezbednosne procene u tom pravcu. Međutim, treba saćekati izvešatj nadležnih organa. Čini mi se da se sada ide na ruku onima koji su protiv bilo kakvog suočavanja sa prošlošću i koji vrše veliki pritisak protiv bilo kakve normalizacije. Oni poriču genocid i konstruišu narativ koji ide u tom pravcu.

 

Da li se slažete sa ocenama Federike Mogerini i Bila Klintona da je Vučić pokazao izuzetnu hrabrost odlukom o prisustvu komemaraciji u Potočarima i njihovim izjavama o važnosti jednog takvog gesta?

Međunarodni predstavnici imaju drugačiji pristup pomirenju u regionu. Sa njihove tačke gledišta to je sigurno doživljeno kao akt hrabrosti. Međutim, mnogo je važnije kako žrtve percipiraju takve gestove. Ne treba izgubiti iz vida da žrtve i dalje žive u ranjenom društvu, u društvu gde je dželatima dopušteno sistematsko poricanje i relativizacija zločina, izjednačavanje žrtve i egzekutora. Takođe, treba imati u vidu i sve ono što se događalo nekoliko nedelja pre 11. jula. Imam pre svega u vidu rezoluciju Saveta bezbednosti na koju je Rusija stavila veto. U Srbiji je to dočekao sa likovanjem i, rekla bih, sa svojevrsnom arogancijom. Čitava igra oko rezolucije raskrinkala je i Srbiju i Rusiju. Nepriznavanje presuda najviših pravnih organa UN je podrivanje međunarodnog sistema. Srbija se olako upustila u tu igru, što će imati dalekosežne posledice za njeno približavanje EU. Nesmotreno je dopustila da je Rusija instrumentalizuje za svoje interese.

Za žrtve je ta rezolucija bila značajna kao potvrda njihove tragedije koju Beograd stalno negira i marginalizuje. Isto tako i čitava ujdurma oko akcije 7000 hiiljada (zabrana), te prenaglašeno prisustvo policije vezano za sve događaje sećanja na genocid u Srebrenici (Žene u crnom, Helsinski odbor, Kuća ljudskih prava i dr) – sve je to doprinelo poražavajućoj slici o našoj vladi i našem društvu.

Slučaj Orić, te sve te poternice koje Beograd aktuelizuje u određenim situacijama, pojačavaju histeriju i paranoju.

 

Oni takve stavove izražavaju uprkos tome što Vučić i srpski državni zvaničnici izbegavaju da srebrenički masakr kvalifikuju kao genocid, kao i činjenici da je od Rusije tražio veto na rezoluciju u SB UN.

Zapadna zajednica želi normalizaciju u regionu i smatra da je to jedan od načina da se to ostvari. Jedan od ključnih kriterijuma za približavanje EU je regionalna saradnja. I to je razumljivo. Međutim, to nije moguće ostvariti bez da Srbija sama napravi svoj ratni bilans. Tek tada je moguće stvoriti pretpostavke za regionalnu normalizaciju i saradnju. Nisu se Nemačka i Francuska mirile tako što je relatizovana odgovornost Nemačke, već je veoma precizno definisana nemačka uloga I odgovornost u Drugom svetskom ratu. Bez jasnog definisanja rata devedesetih i primarne odgovornosti Srbije za brutalno razbijanje Jugoslavije nije moguća normalizacija, jer su početne premise netačne. Nije moguće mirenje na premisi da su svi žrtve, jer to se pretvorilo u tržište žrtava što nema kraja i nema šanse da se taj začarani krug prekine. O žrtvama treba govoriti, jer su sve žrtve jednake, ali kontekstualno I hronološki. Tendencija je u Srbiji da se govori samo o srpski žrtvama.

 

Obzirom da su i EU i SAD usvojile rezolucije o osudi genocida u Srebrenica, kao i njihov jasan da država Srbija mora i treba da se suoči da tom činjenicom, kako vidite njihovu podršku Vučiću koji te rezolucije i stavove svom snagom negira?

Taj stav nije u kontradikciji, ali naglasak je na tome da se desio genocid u Srebrenici i da Srbija to mora priznati. Od toga se neće odustati. Mislim da Srbija svim svojim gestovima u poslednje vreme najviše šteti sebi jer je pokazala moralnu tupost i bezosećajnost. Činjenica je da je presuda Međunarodnog suda pravde prva presuda o genocidu i da implicira odgovornost Srbije za nesprečavanje genocida. Svojevremeno je Srbija likovala što nije optužena za genocid, ali je zanemarila i te kako važne kvalifikacije koje se odnose na nju. Srbijanski politički vrh ne može tako olako prelaziti preko tih kvalifikacija i smatrati da je svaki njihov polovični gest nešto što region može prihvatiti i pozdraviti.

 

Šta može da se očekuje u smislu regionalnog pomirenja, nakon ovakvog ishoda i svega što je pratilo obeležavanje 20 godina od genocida nad Bošnjacima?

Ovaj incident je raskrinkao stanje u regionu. Raskrinkao je lažne ocene o regionalnoj saradnji. Činjenica je da regionalna saradnja u poslednje tri godine stagnira i nazaduje. Za to je odgovorna Srbija jer ne samo da negira svoju odgovornost za rat, već stalno nastoji da arbitrira u svim situacijama tako što postavlja moralne norme za druge, podriva susede preko instrumentalizacije srpske manjine.

 

Kako u tom kontekstu ocenjujete izjave srpskih i bošnjačkih zvaničnika?

Koliko sam do sada pratila medije, bošnjački lideri izražavaju žaljenje,kao i porodice žrtava. Verujem da to iskreno osećaju, jer je incident u suštini najviše štetio upravo žrtvama i dignitetu same ceremonije.

Premijer Vučić je dao korektnu izjavu nakon povratka u Beograd. Međutim, sve ostale reakcije u Beogradu su bile katrastrofalne i u funkciji demonizacije Bošnjaka. Sve te izjave i navodne analize prozilaze iz teze da su Bošnjaci odgovorni za početak rata i posebno za zločine u BiH.

To samo dodatno raspaljuje strasti, povećava frustracija građana i Srbiju udaljava od njene evropske orijentacije. Čini mi se da Vlada takvim izjavama namerno ide na ruku antievropskom i proruskom bloku kojima je taj incident samo dobrodošao. Rusija će svakako ponovo iskoristiti situaciju za lečenje svoje frustracije. Nažalost, čitava situacija ne ide u dobrom pravcu.

 

AKTUELNOSTI

STRANA 3/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment