NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 3/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 3 > Govor Johanesa Hana na plenarnoj sednici Narodne...

 

Govor Johanesa Hana na plenarnoj sednici Narodne skupštine Srbije

10. decembar 2015.

 

 

Uoči otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja

 

Poštovani [premijeru], predsednice Narodne skupštine, poslanici, velika mi je čast da se obratim srpskom Parlamentu.

Obraćam vam se u pravom trenutku jer će narednog ponedeljka Evropska unija i Srbija otvoriti prva poglavlja, poglavlje 32 – koje se tiče finansijske kontrole i poglavlje 35 koje se bavi normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine.

Međuvladina konferencija 14. decembra će označiti početak suštinskog dela procesa pristupanja koji će evropsku perspektivu Srbije pretočiti iz ideje u opipljiv i ostvariv cilj.

Ovo je rezultat naših zajedničkih napora i snažne posvećenosti.

Kako je procenjeno u izveštaju Komisije od 10. novembra, Srbija je napravila ogroman napredak na evropskom putu. Dozvolite mi da istaknem intenzivan rad na finalizaciji akcionih planova za vladavinu prava, ključne sporazume sa Kosovom i važne korake u pravcu poboljšanja regionalnih veza i jačanja odnosa sa susednim zemljama.

Vlada Srbije je napravila pomak i u pogledu programa ekonomskih i strukturnih reformi za koje sam siguran da će doprineti stvaranju privlačnije poslovne klime i to kroz obnovu rasta, unapređenje konkurentnosti i zapošljavanje. U ovom smislu su prvi rezultati već uočljivi.

Impresioniran sam krajnje pozitivnim i humanim pristupom Srbije i njenih građana prilikom postupanja sa izbeglicama i migrantima koji u zemlju stižu pod veoma nepovoljnim okolnostima. Ovakav pristup je zaslužio poštovanje svih država članica Evropske unije. Podržaćemo Srbiju u suočavanju sa ovim izazovom kao što smo učinili i tokom prošlogodišnjih poplava.

Za ovo o čemu govorim su potrebni hrabrost i ulaganje napora, a Srbija je pokazala spremnost i sposobnost ispuni svoje obaveze.

Što se nas tiče, mi uveliko radimo na pružanju podrške i usmeravanju Srbije ka postizanju njenog strateškog cilja odnosno pristupanja Evropskoj uniji. Sećam se svoje prve posete Srbiji pre godinu dana u svojstvu komesara za pregovore o proširenju. Tada sam naglašavao svoju čvrstu posvećenost evropskom putu Srbije i moj stav se do danas nije promenio.

Predstojeća međuvladina konferencija pokazaće da EU ispunjava svoje obaveze onda kada zemlje ostvare potreban napredak.

 

 

 

Neophodno je potvrditi preuzete obaveze

 

Treba iskoristiti ovaj zamah. 14. decembar će označiti početak procesa i ja sam uveren da će taj proces biti nastavljen i da će omogućiti temeljno sprovođenje neophodnih reformi.

Ono što je sada potrebno je potvrđivanje preuzetih obaveza i odlučan nastavak reformi posebno u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, slobode izražavanja koja je sa stanovišta EU neprikosnovena i od suštinskog značaja, ali i u oblasti državne uprave, borbe protiv diskriminacije i ekonomije.

Jednako je važan i dalji napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom koji je ključan za dalji napredak u pristupnim pregovorima.

Srbiji su ove reforme potrebne ne zbog Evropske unije, već zbog toga što imaju potencijal da Srbiju modernizuju, da građanima donesu konkretne prednosti. Administracija će biti efikasnija, građani će imati bolji pristup javnim uslugama i bolje obrazovanje za svoju decu, kao i kvalitetnije zdravstvene usluge. Ekonomski rast će doći kao posledica razvoja stabilnijeg poslovnog okruženja u kom važe transparentna pravila i koje ne toleriše korupciju.

 

 

 

Parlament Srbije ima ključnu ulogu

 

Dame i gospodo,

Države članice trenutno rade na proceni spremnosti Srbije da ispuni obaveze u svim oblastim koje su obuhvaćene pravnim tekovinama EU. Uveren sam da mogu da računam na Srbiju i njenu vladu da će u svim oblastima postići trajni napredak.

Srpski Parlament je takođe jedan od ključnih aktera u ovom procesu. Ovo je mesto na kom se postiže konsenzus o pitanjiima od značaja za evropske integracije. Moram posebno istaći značaj širokog partijskog i javnog konsenzusa o narednim koracima u procesu evropskih integracija. Na taj način će se obezbediti trajne reforme.

Parlament je institucija koja se stara o postizanju visokog nivoa usklađenosti sa pravnim tekovinama Evropske unije.

U protekloj godini vam je upućen ogroman broj zakonskih predloga, a biće ih još i više. Važno je obezbediti dovoljno vremena za pripremu, konkretno za konsultacije sa zainteresovanim stranama, međunarodnim partnerima i, naravno, Komisijom. Ovaj Dom je forum u kom se o reformama raspravlja, u kom se one analiziraju i dalje unapređuju.

U ovom smislu, usvajanju zakona po hitnom postupku treba pristupiti samo u opravdanim slučajevima. Ovo je neophodno kako bi se poštovala vladavina prava i inkluzivnost pristupnog procesa.

Još jedna ključna uloga Parlamenta je nadzor izvršne vlasti i efikasnog sprovođenja reformi na terenu u bliskoj saradnji sa nezavisnim regulatornim telima.

Vaša uloga je i da ove procese približite široj javnosti. Proces evropskih integracija se u sve većoj meri tiče građana Srbije. Tiče se državne uprave, civilnog društva, poslovnih ljudi, studenata i istraživača, ali i društva u celini, svih građana Srbije, budući da ove reforme zadiru u širok dijapazon sektora i utiču na svakodnevni život ljudi.

Važna pitanja su i regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi i u tom pogledu moram da pohvalim konstruktivnu posvećenost Srbije. Proces proširenja trebalo bi da od regiona napravi uporište sigurnosti. Ne možemo da priuštimo nazadovanje u smislu prekidanja ili slabljenje regionalnih veza.

Ovim sam stigao do ključnog elementa regionalne saradnje: plana za povezivanje.

Izgradnja i povezivanje saobraćajne i energetske infrastrukture zauzima centralno mesto u našem radu. Samit u Beču i Berlinski proces uopšte su stvorili pozitivan zamah i pomogle zemljama u regionu da ostvare suštinski napredak. Obaveze koje su preuzele Srbija i druge zemlje na samitu, sada treba u potpunosti ispuniti.

Ne radi se samo o infrastrukturnim investicijama: radi se o sprovođenju mera koje će omogućiti da investicije budu u celosti iskorišćene, poput olakšanih procedura na graničnim prelazima, interoperabilnosti, planova za održavanje.

 

 

 

EU je najveći partner Srbije u suočavanju sa globalnim izazovima

 

Srbija je i važan spoljnopolitički partner EU.

Svi smo impresionirani odgovornošću srpskog predsedništva OEBS-om u 2015. i održavanjem uspešne ministarske konferencije u Beogradu prošle nedelje.

Dame i gospodo,

Izgradili smo Uniju od 28 država članica i postigli nezapamćeni stepen ekonomske i političke integracije.

Izgradili smo Uniju koje je pre svega mesto mira i stabilnosti i u kojoj je rat postao nezamisliv. Uniju koja je zasnovana na zajedničkim vrednostima demokratije, osnovnih prava i vladavine zakona.

Međutim, stabilnost, bilo politička ili ekonomska, jeste osetljiv pojam. To nam potvrđuje činjenica da smo prošli kroz najveću finansijsku i ekonomsku krizu od Drugog svetskog rata.

Naše susedstvo, od Ukrajine do Sirije, Bliskog Istoka i Severne Afrike, i dalje je nestabilno. Pred nama su brojni izazovi, od terorizma i migracija do nedostataka u oblasti energetike. Ovi izazovi ne zaobilaze ni Evropu, budući da živimo u svetu koji karakteriše sve veći stepen međuzavisnosti. Ovo su globalni izazovi koje moramo da rešavamo zajedno, kao Unija, ali i u saradnji sa Srbijom.

Zato što je evropska Srbija bez sumnje naša zajednička vizija budućnosti.

Čitava Evropska unija, odnosno njene institucije i 28 država članica, čvrsto se zalažu za evropsku perspektivu Srbije.

 

 

 

EU je najveći donator Srbije

 

Eto zbo čega vršimo suštinska “ulaganja” u Srbiju. Evropska unija je najveći donator Srbije sa 200 miliona evra bespovratne pomoći godišnje, ako ne računamo 170 miliona evra pomoći nakon prošlogodišnjih poplava kojih se i sam još uvek vrlo dobro sećam. Obezbedili smo i humanitarnu pomoć za suočavanje za prilivom izbeglica dok sa srpskim vlastima blisko sarađujemo na pružanju dodatne srednje i dugoročne pomoći.

EU je glavni partner Srbije i kada su u pitanju trgovina, investicije i povoljni krediti, ali i podrška mladima u Srbiji. Više od 1600 srpskih studenata biće učesnici Erazmus programa do kraja 2015 godine.

Nadam se da će se ovaj broj povećavati u narednim godinama zato što su današnje mlade generacije upravo te koje će oblikovati Evropu sutrašnjice.

 

 

 

Završne napomene

 

Pred nama je dosta posla ali uveren sam da ćemo zajedno kao partneri i prijatelji uspeti da sprovedemo naredne korake bez teškoća i uskoro otvorimo jedno novo poglavlje u našoj zajedničkoj istoriji i uvedemo Srbiju tamo gde i pripada – u evropsku porodicu.

 

AKTUELNOSTI

STRANA 3/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment