NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 2/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 2 > Građanska Vojvodina: Sramno ćutanje gradskih vlasti o...

 

Građanska Vojvodina: Sramno ćutanje gradskih vlasti o uništavanju izložbe o Vukovaru

8. decembar 2016.

 

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od nadležnih organa gonjenja da pod hitno pronađu i oštro kazne fašističke vandale koji su u Novom Sadu uništili izložbu fotografija koja je organizovana u znak sećanja na 25. godišnjicu užasnog razaranja Vukovara od strane bivše JNA i srpskih “paravojnih” formacija.

Građanska Vojvodina je posebno užasnuta zbog činjenice da se ni gradonačelnik niti iko od funkcionera gradske vlasti u Novom Sadu nije oglasio tim povodom, a kamoli da je osudio takav gnusni čin. Podsećamo da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, funkcioner Srpske napredne stranke, u novembru prošle godine svečano proglasio naziv Prolaza Milana Mladenovića u Zmaj Jovinoj ulici broj 22 u Novom Sadu. Upravo u tom prolazu, u kojem se Vučević tada svečano fotografisao, bila je od 18. novembra postavljena izložba fotografija o razaranju Vukovara.

Pitamo gradonačelnika zašto sada ne ode u isti pasaž, ne fotografiše se pored uništene izložbe i jasno se ogradi od delovanja fašista u Novom Sadu? Da li je njegovo i ćutanje lokalnih vlasti znak da se slažu sa takvim incidentima, zbog kojih se – po ko zna koji put – Novosađani moraju stideti pred svetom? Da li je takvo ponašanje lokalnih vlasti u skladu sa “novom kulturnom politikom”, kojom Novi Sad želi da se predstavi kao Omladinska prestonica Evrope 2019. i kao Evropska prestonica kulture 2021. godine? Da li je to taj “bastion urbane kulture”, o kojem je Vučević govorio prošle godine prilikom svečanog imenovanja Prolaza Milana Mladenovića?

Vandali su svojim činjenjem još jednom simbolički bombardovali Vukovar, a gradonačelnik i gradski funkcioneri su im se svojim nečinjenjem pridružili i ujedno ukaljali ime Milana Mladenovića, velikog antiratnog rokenrol pesnika. Gradonačelnik, bivši kadar Srpske radikalne stranke, svojim ćutanjem je još jednom pokazao svoju radikalsku ćud, istu onu koja je 1991. godine na sav glas navijala za Novosadski korpus i Šešeljeve četnike i za potpuno razaranje Vukovara i suživota u tom lepom gradu, koji je od Novog Sada udaljen svega 75 kilometara.

Sram vas bilo, gradonačelniče!

Nažalost, ćutanje lokalnih vlasti u Novom Sadu o fašističkom vandalskom ispadu samo je još jedan delić opšte atmosfere poricanja odgovornosti Srbije za nepojamne ratne zločine iz devedesetih godina prošlog veka na prostoru bivše Jugoslavije. To poricanje dolazi od aktuelnih vlasti, koje su i devedesetih godina kreirale politiku ratova i zločina.

 

 

Građansku Vojvodinu čine:

 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Centar za regionalizam,Novi Sad

Građanska akcija,Pančevo

Zelena mreža Vojvodine,Novi Sad

Građanski fond Panonija,Novi Sad

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji,Novi Sad

Centar za interlkulturalnu komunikaciju,Novi Sad

Vojvođanski građanski centar,Novi Sad

Centar građanskih vrednosti,Subotica.

 

AKTUELNOSTI

STRANA 2/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment