NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 2/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 2 > Trampgejt i njegova četiri nivoa

 

Trampgejt i njegova četiri nivoa

Igor Jakovenko

13. januar 2017. | Dnevne novine (Yezednevnyj zhurnal)

 

Svet je ponovo postao ujedinjen. Američka, evropska i ruska SJI imaju danas jedan dnevni red. Ocene su različite, ali je tema jedna. Trampgejt, koji, za razliku od Votergejta koji je ipak imao unutaramerički karater, ima globalni karakter jer je njegova suština agresija usmerena na najsmoćniju državu na planeti. Trampgejt je Votergejt i Perl Harbor zajedno.

Trampgejt je sastavljen iz nekoliko delova, od kojih svaki deo ima različit stepen potvrde a može imati i različite posledice. Najteža osuda sastoji se u tome da se Tramp nalazi na Putinovoj uzici. U intervjuu Associated Press zamenik predsednika SAD Džo Bajden je potvrdio da su rukovodioci obaveštajnih službi informisali njega i Predsednika Baraka Obamu o postojanju nepotvrđenih podataka o kompromitujućim materijalima o novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu.

Kada je Kanal CNN 11. januara 2017. godine saopštio o tome, Tramp je izjavio da je to laž. Bajden je citirao Trampa koji je odgovorio na saopštenje rukovodstva obaveštajnih službi o tome da ga Kremlj poseduje kompromitujuće materijale, izjavivši: „I kakve to veze ima sa bilo čim?“. Rukovodstvo obaveštajnih službi se potrudilo da mu objasni da je njihov posao da informišu novoizabranog predsednika pre nego što ta vest bude obelodanjena.

Suština kompromitujuće imnformacije nije toliko u činjenici da postoji snimak sa zabave Trampa sa prostitutkama organa državne bezbednosti, jer očigledno od toga neće stradati ono što se kod Trampa nalazi na istom mestu gde se kod drugih ljudi nalazi reputacija. Ali, ako se potvrdi informacija o tome da je Putin sa Sečinom poklonio Trampu 19,5 odsto kompanije Rosnjeft u zamenu za obećanje da će ukinuti sankcije, to nije samo impičment, već i dugogodišnja kazna.

Drugi deo Trampgejta koji je u suštini sam Tramp potvrdio, tiče se mešanja Rusije u predsedničke izbore SAD. Činjenicu da se Rusija mešala potvrdio je i sam Tramp, mada je rekao da to nije uticalo na rezultat izbora. To je mina sa odloženim dejstvom. Faktički je Tramp, još ne stupivši na dužnost, postao „lame duck“. Predsednik kome sve tri službe bezbednosti FBI, CIA i Agencija za bezbednost da je izabran, između ostalog i uz pomoć strateškog protivnika, osuđen je u najboljem slučaju da ceo mandat dokazuje da to nema uticaja na njegovu politiku.

Treći nivo Trampgejta jeste rat koji je Tramp objavio SJI. Karakterističan je incident na pres konferenciji Trampa. Dopisnik CNN želi da postavi pitanje, Tramp ga odbija. Dopisnik CNN: „Ako Vi nas napadate, dozvolite da postavimo pitanje!“ Tramp: „Ne dozvoljavam, vi pišete laži“. Posle toga je mikrofon preuzeo novinar BBC-a. Reakcija Trampa: „O, divota, još jedan!“ Antimedijska revolucija koja je omogućila Trampu da pobedi, bez obzira na otvoreno negativan odnos većine najuticajnijih SJI, neće učiniti te medije manje uticajnim. Zahvaljujući Prvom amandmanu, Tramp ne može ništa da im uradi. U istoriji SAD nije bilo slučaja da je vlast izašla kao pobednik u bilo kom sukobu sa novinarima koji u SAD, za razliku od Rusije, znaju šta znači korporativna solidarnost. Nema nikakvih sumnji da će svaka kompromitujuća informacija o Trampu, kao i svaka njegova greška, svaki njegov korak koji potvrđuju njegovu zavisnost od Kremlja, biti maksimalno javno naglašeni. Tramp je sebi garantovao „odličnu presu“ za ceo svoj mandat.

Četvrti nivo trampgejta najubedljivije se pokazao prošle nedelje kada je Meril Strip govorila na ceremoniji dodele nagrada „Zlatni globus“ u tome kako je Tramp reagovao na njen govor. Izbor Trampa je je, između ostalog postao i protest protiv đavolski ostrašćenog licemerja američke političke klase, protest protiv do apsurda dovedene političke korektnosti. Prema rečima La Rošfukoa, licemerje je počast koju porok odaje vrlini. Sada oni, kojima je dosta licemera, imaju mogućnost da posmatraju porok koji je nepokriven, bezobrazan, siguran u svom pravu da ismeje svakoga ko pokuša da kaže nešto protiv. Podsetiću da je Meril Strip, između ostalog, u svom istupanju istakla da je šokirana time kako se Tramp rugao reporteru-invalidu. Rekacija Trampa je bila munjevita. „Najprecenjenija glumica Holivuda“, brzo je dao svoju ekspertsku ocenu glumičinog talenta novoizabrani predsednik SAD.

Trampgejt je verovatno postao najozbiljniji izazov američkoj demokratiji za svu njenu istoriju. Nema sumnje, međutim, da će se ona sa tim izazovom snaći. Što se tiče putinske Rusije, koja je u velikoj meri bila organizator tog izazova, nju najverovatnije čeka najveće razočarenje. Tramp je zajedno sa Putinom heroj br. jedan za putinsku Rusiju. Svi TV programi su sada posvećeni zaštiti Trampa. U ruskim knjižarama knjige sa portretom Trampa ozbiljno su stavile u drugi plan literaturu o Staljinu i Putinu. Interesantno je gde će oni sve te nepotrebne papire da posle sklone kada Tramp ne bude opravdao očekivanja Kremlja, što je praktično neizbežno i u šta se već sada možemo uveriti ako pogledamo antiruske izjave Tilersona u Senatu, Trampovog kandidata za državnog sekretara.

SSSR u vreme Hruščova je mogao da usavršava jezičku ekspanziju ubacivši u sve jezike sveta reč sputnik. Gorbačov je dodao reč perestrojka. Putin je uspeo da nastavi tu lingvističku agresiju i da u svetski rečnik ubaci njegovom srcu tako dragu reč komrpomat (kompromitujuća informacija). Čini se da je to najkraća i najtačnija karakteristika putinske Rusije. Ljude je moguće obmanjivati, jezik je prevariti teško...

 

AKTUELNOSTI

STRANA 2/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment