NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 2/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 2 > Izjava Regionalnog ženskog lobija za mir, bezbednost...

 

 

Izjava za medije

Izjava Regionalnog ženskog lobija za mir, bezbednost i pravdu u jugoistočnoj Evropi (RŽL JIE) o predsedničkim izborima u Srbiji

30. mart 2017.

 

Regionalni Ženski Lobi za Mir, Bezbednost i Pravdu u Jugoistočnoj Evropi (RŽL JIE) poziva na slobodne, demokratske i pravedne predsedničke izbore u Srbiji, koji će biti održani u nedelju, 2 april 2017 godine. Legitimna volja naroda izražena kroz slobodno glasanje građana predstavlja osnovne vrednosti svakog demokratskog društva i verujemo da će to uskoro biti testirano u Srbiji.

RŽL JIE očekuje da će izbori u Srbiji pokazati podršku proevropskim kandidatima za Predsedništvo i samim tim jačanje budućnosti Srbije prema Evropskoj uniji i podsticanju mira i stabilnosti u regionu. Ovo je ujedno i prilika za Srbiju da pošalje jasnu poruku spremnosti za izgradnju održive i stabilne demokratije, kao i dobrosusedskih odnosa u regionu i šire.

RŽL JIE žali što opet nema ženskih kandidata u ovim predsedničkim izborima u Srbiji, slično prethodnim izborima. Stoga, RŽL JIE ohrabruje građane Srbije da pruže veću podršku ženama u cilju povećanja njihovog učešća u politici i odlučivanju, jer ne može biti istinske demokratije bez ravnopravne zastupljenosti žena na svim nivoima odlučivanja.

Izražavamo našu zabrinutost u vezi sa predizbornom atmosferom što ukazuje na to da Srbija još uvek nije u stanju da sebe strateški postavi i definiše realne i ostvarive ciljeve. Konfuzija u političkoj areni stalno raste. Osim toga, cenzura medija opozicionih kandidata ukazuje da su uslovi za slobodne i pravedne izbore daleko od ispunjenja.

Kao članice Regionalnog Ženskog Lobija za Mir, Bezbednost i Pravdu u Jugoistočnoj Evropi, smo posvećene da pomognemo u jačanju mira i stabilnosti u regionu i promovisanju evro-integracije svih naših država članica, uključujući i Srbiju. Mi smo odlučni da podstaknemo Evropsku budućnost za Srbiju i sve zemlje u regionu jugoistočne Evrope.

 

The Members of the Regional Women's Lobby for Peace, Security and Justice in South- Eastern Europe RWL SEE:

Albania: Marieta Zaҫe, Eglantina Gjermeni, Majlinda Bregu

Bosnia and Hercegovina: MemnunaZvizdić, MelihaAlić, Nada Teśanović, IsmetaDervoz

Montenegro: Nada Drobnjak, SlavicaStriković, Ljubomirka Mira Asovic

Croatia: GrodanaSobol, MoranaPalikovicGruden, LovorkaMarinović

Kosovo: EditaTahiri, LuljetaVuniqi, TeutaSahatqija

Macedonia: Irina Pockova, TeutaArifi, SavkaTodorovska,

Serbia: Sonja Biserko, NatasaMičić, LiljanaRadovanović, StasaZajović

 

Regionalni ženski lobi za mir, bezbednost i pravdu u Jugoistočnoj Evropi (RŽL JIE) je osnovan 2006 godine uz podršku UNIFEM-a, sad UN Women. Lobi promoviše zastupanje i političku akciju, kako bi se unapredili mir i stabilnost u regionu, uključujući i potpunu primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti o ženama, miru i bezbednosti, koja poziva na veću zastupljenost žena na svim nivoima odlučivanja. Grupa obuhvata članice iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske,Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Njene članice su istaknute žene liderice, uključujući i političarke, članice parlamenta i koje drže visoke položaje u Vladi i javnosti kao i predstavnice civilnog društva.

 

AKTUELNOSTI

STRANA 2/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment