NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI - ARHIVA

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 5 > Tadić da vrati Orden RS

 

Tadić da vrati Orden RS

10. januar 2012, B92

U saopštenju podmlatka SDU navodi se da je taj orden pre Tadića primilo i nekoliko haških optuženika i da je predsednik Srbije time "obesmislio svoje prisustvo na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, ali i sve druge aktivnosti u cilju uspostavljanja poverenja u regionu, i procesa suočavanja s prošlošću".

Prema navodima podmlatka SDU, tim ordenom su pre Tadića odlikovani Biljana Plavšić, koja je pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju priznala krivicu za ratne zločine, Momčilo Krajišnik, koji je pred istim sudom osuđen na 27 godina zatvora, ali i haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Dodaje se da je isti orden, ali nižeg ranga dobio je i bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević. Tadić je tim ordenom odlikovan juče na 20. godišnjicu postojanja Republike Srpske.

 

Džudžević: Državni vrh Srbije vređa Bošnjake

Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka, članica koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak, protestovala je zbog prisustva državnog i crkvenog vrha Srbije na proslavi dve decenije od formiranja i krsne slave Republike Srpske, koju ta stranka naziva takozvanom.

"Ovakvo ponašanje državnih i crkvenih vlasti Srbije vređa i uznemirava Bošnjake, kao i istorijsku i međunarodno-sudski procesuiranu istinu o tragičnim događajima u Bosni od 1992. do 1995. godine, a Srbiju udaljava od evropskih integracija i članstva u društvo civilizovanih naroda", navedeno je u saopštenju.

Na vanrednoj sednici predsedništva stranke, čiji je lider narodni poslanik Esad Džudžević, ocenjeno je da je reč o veličanju "jednog paradržavnog entiteta, tzv. 'republike srpske', nastale na politici etničkog čišćenja, najstrašnijih ratnih zločina i zločina genocida nad bošnjačkim narodom u Republici Bosni i Hercegovini od strane srpske vojske komandovane i naoružavane iz Beograda".

Navodi se i da je iz tog dela Bosne proterano ili pobijeno celokupno bošnjačko stanovništvo, a njihova imovina je uništena ili opljačkana. Dodaje se i da su "na najvarvarskiji način uništeni svi objekti bošnjačkog kulturnog-istorijskog i urbanog nasleđa, koji je taj narod stvarao stolećima".

BDS Sandžaka podseća da je Savet Evropske zajednice od 17. decembra 1991. godine garantovao da, kako se navodi, nikada neće priznati entitete koji su nastali kao posledica agresije i etničkog čišćenja.

BDS, ističe se, podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, u kojoj je, kako smatraju, neophodno svim pravnim i političkim sredstvima demontirati entitete nastale na politici etničkog čišćenja, ratnih zločina i zločina genocida.

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment