NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI - ARHIVA

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 5 > Išad Manji u Beogradu

 

Išad Manji u Beogradu

10. maj 2012.

U okviru projekta "Građanska hrabrost" kojeg Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji realizuje u saradnji sa NVO "GARIWO" iz Sarajeva, Beograd je 27. aprila 2012. godine posetila svetski poznata kanadska autorka i reformatorka islama Išad Manji (irshad Manji). Tokom posete, Manji je imala niz susreta sa novinarima, studentima i drugim zainteresovanom građanima.

Na Fakultetu za medije i komunikacije održala je predavanje o građanskoj ili, kako autorka više voli da kaže, moralnoj hrabrosti. Nakon žive diskusije sa studentima, održana je promocija njene knjige "Alah, sloboda i ljubav" u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

O knjizi su govorili profesor Ivan Kostić, sociolog religije Srđan Barišić i direktorka organizacije GARIWO Svetlana Broz.

Išad Manji u knjizi "Alah, ljubav, sloboda" istražuje pitanje slobode u islamu u XXI veku. U vremenu nepoverenja prema islamu u zapadnom svetu, kao i u vremenu porasta verskog fundamentalizma, izbor za ostanak u religiji i život u modernom dobu izuskuje moralnu hrabrost i snagu ličnosti. Manji upravo to nudi u svojoj knjizi. Radeći sa mladim muslimanima kako na Zapadu, tako i na Bliskom istoku, ona preispituje ukorenjene tradicije. Kroz odnose sa svojim bližnjima, ona se bori za ljubav i slobodu, koji ne odbacuju religiju, već žive sa njom. Ova knjiga, kao i sam životni put autorke, predstavljaju značajan putokaz na putu osvajanja građanske slobode i ispoljavanja moralne hrabrosti.

Autorka je tokom promocije istakla da joj je poseta regionu bila veoma značajna, jer je Balkan jedno od malobrojnih evropskih mesta gde je islam autohton i kao takav veoma značajan za reformu islama. S obzirom da su teme koje razmatra knjiga univerzalne i da nisu isključivo vezane za islam i religiju, autorka je pozvala i društvo u Srbiji da neprestano preispituje svoje autoritete i da pred izazovima konzervativizma iskazuje građansku hrabrost.

U sklopu promocije koju je obeležila živa debata publike i uvodničara svim učesnicima podeljeni su primerci knjige "Alah, ljubav i sloboda".

 

Podaci o autorki:

Išad Manji (irshad Manji) je kanadska spisateljica, novinarka i kritičarka islamskog fundamentalizma. Rođena u Ugandi 1969, odkuda se, nakon progona južnoazijskih emigranata seli u Kanadu gde paralelno pohađa javnu i versku školu. Diplomu iz istorije ideja stekla je na univerzitetu British Columbia, nakon čega postaje urednik dnevnih novina Otawa Citizen i političkih emisija u kojima iznosi svoje liberalne stavove o manjinama u islamu. Osnivačica je i predsednica humanitarne organizacije Itdžihad (Itjihad), čiji cilj je razvijanje i podsticanje kritičkog razmišljanja i ohrabrivanje drugačijeg mišljenja. Saradnica je Evropske fondacije za demokratiju i voditeljka projekta Moralna hrabrost na njujorškom univerzitetu. Autorka je višestruko nagrađivanog dokumentarca Faith Without Fear u kojem istražuje istoriju islama. Svetsku slavu je postigla knjigom The Trouble with Islam Today, prevedenom na više od trideset jezika, u kojoj pokušava da pomiri veru u Alaha i ljubav prema slobodi, pozivajući na reformu islama. Manji oštro kritikuje podređenu ulogu žene u islamu, islamski antisemitizam, nekritičko prihvatanje i tumačenje Kurana i netoleranciju prema manjinama. Borbu protiv nasilja i kršenja ljudskih prava u Božije ime Manji nastavlja i u svojoj sledećoj knjizi Allah, Liberty, Love u kojoj poziva sve ljude, bez obzira na veroispovijest, da mržnji, strahu i netoleranciji suprotstave hrabrost, moralnu čvrstinu i univerzalne ljudske vrednosti. Išad Manji je proglašena feministkinjom XXI stoleća, prema magazinu "Ms", a Američko društvo za unapređivanje islama proglasilo ju je "muslimanskim vođom sutrašnjice". Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad. Njene kolumne objavljuje New York Times, The Wall Street Journal, The Times, The Globe and Mail.

 

AKTUELNOSTI - ARHIVA

STRANA 5/5 ::: 1 | 2 | 3| 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment