NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 4 > UN imenovale tim koji će istraživati torturu i logore u...

 

UN imenovale tim koji će istraživati torturu i logore u Severnoj Koreji

Tročlani tim će istraživati teške povrede ljudskih prava u Severnoj Koreji; Pjongjang verovatno neće sarađivati; tim će se fokusirati na svedočenja preživelih logoraša i izbeglica

Stephanie Nebehay

Ženeva, 7. maj 2013 | Reuters

Ujedinjene nacije su u utorak imenovale tim od tri istraživača iz oblasti ljudskih prava, koji će ispitati navode o torturi i radnim logorima u Severnoj Koreji u kojima se predpostavlja da je zatočeno 200.000 ljudi. Pjongjang demantuje postojanje takvih logora i od njega se ne očekuje da će sarađivati u istrazi s obzirom da je sve to već ranije demantovao tokom debate na Savetu za ljudska prava UN, kažu aktivisti. Medjutim, predpostavlja se da će jednogodišnja istraga koju je Savet inicirao 21. marta prikupiti dovoljno informacija od preživelih logoraša i izbeglica, koje bi mogle dokumentovati čak i zločine protiv čovečnosti i biti osnova za neku buduću optužnicu.

 „I izvan Severne Koreje ima dovoljno dokaza o tome šta se tamo dešava, tako da vlada to više ne može skrivati od javnosti. Zato je ova istraga i toliko potrebna“, kaže Julie de Rivero iz Human Rights Watch.

Michael Donald Kirby, bivši sudija Vrhovnoj suda Australije, i Sonja Biserko, osnivačica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, pridružiće se Marzukiju Darusmanu iz Indonezije, specijalnom izvestiocu za Severnu Koreju, u timu koji je imati podršku istraživača, pravnika i forenzičara.

„Gospodin Kirbz će predsedavati tročlanom komisijom“, kaže se u saopštenju predsednika Ženevskog foruma, poljskog ambasadora Ramigiusza Henczela koji je isrcpno konsultovao sa diplomatama pre imenovanja tima.

Savet je jednoglasno usvojio rezoluciju koju su podneli Evropska unija i Japan, a podržale Sjedinjene Države, a kojom se pokreće istraga i osudjuju navodna tortura, izgladnjavanje i radni logori u Severnoj Koreji.

Aktivisti se nadaju da će istraga čiji će preliminarni izveštaj biti podnet u septembru pomoći u razotkrivanju decenija kršenja ljudskih prava od strane izolovane vlade Severne Koreje.

Navi Pillay, glavni izvestilac za ljudska prava UN, zatražila je ovog januara istragu koju je „davno trebalo sprovesti“, izrazivši žaljenje što se situacije nije nimalo popravila odkako je pre godinu dana Kim Jon-Un preuzeo vlast kao naslednik svog oca. Ona je ovaj apel uputila nekoliko nedelja nakon susreta sva dvoje preživelih iz njegovih radnih logora.

Osvrćući se na izbor Kirbya i Biserko, De Rivero je rekao: „Mislim da će oni, zajedno sa specijalnim izvestiocem, biti u stanju da temeljno istraže dokaze o zločinima protiv čovečnosti u Severnoj Koreji.“

„Severna Koreja je jasno stavila do znanja da je protiv ove istrage, tako da, nažalost, ne možemo računati na njenu saradnju“, rekla je.

Poslednjih meseci je medjunarodna zajednica uglavnom bila preokupirana severno-korejskim programima nuklearnih i balističkih projektila.

Severna Koreja je dva projektila sa nuklearnim punjenjem prebacila sa istočne na zapadnu obalu, zvaničnici SAD su rekli Reutersu u ponedeljak nakon nedelja zabrinutosti zbog planova Pjongjanga da izvrši probno lansiranje.

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment