NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 1/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Srebrenički put pakla

 

                                                                                    ...MEDIJSKA NAJAVA......

 

Izložba fotografija

Srebrenički put pakla

Autor: Ahmet Bajrić Blicko

8. jul 2015, sreda, u 19h u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd

 

Izložba fotografija pod nazivom „Srebrenički put pakla“ u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji biće predstavljena javnosti u sredu 8. jula u 19h u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Izložba je dio obimne fotodokumentarističke građe koja je nastala tokom proteklih 20 godina – od počinjenog genocida u Srebrenici u julu 1995. godine. Autor fotografija je Ahmet Bajrić Blicko, koji je kao fotoreporter sarađivao sa brojnim listovima i časopisima; njegove fotografije objavljivane su u brojnim, najtiražnijim i najznačajnijim svjetskim novinama. U predratnom periodu je objavljivao fotografije u: Politici, Oslobođenju, Večernjim novostima..., a nakon toga u brojnim listovima i časopisima. Sada je fotoreporter najtiražnije novine u BiH, Dnevnog avaza.

Posebno je tražena njegova arhiva ekskluzivnih fotografija nastalih u julu 1995. godine, nakon genocida u Srebrenici. Ahmet Bajrić Blicko je jedini fotoreporter koji je zabilježio izlazak ranjenika, deportovanih civila, preživjelih iz „kolone smrti“ koji su prešli ili deportovani na teritorije pod kontrolom bosanske vlasti.

Nakon toga, istrajno je pratio sve najvažnije događaje poput procesa traženja nestalih, ekshumacije masovnih grobnica, protestnih okupljanja i demonstracija, zajedničkih ukopa žrtava, posjeta najviših predstavnika zemalja iz svijeta koji su odavali počast žrtvama genocida i drugih najvažnijih događaja tokom protekle dve decenije.

U povodu obilježavanja dvadesete godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici, Ahmet Bajrić Blicko je izdvojio dio svojih fotografija koje ilustriraju ovaj period i prikazuju strašne posljedice ovog zločina, te ih nudi na uvid javnosti na izložbi „Srebrenički put pakla“.

Izložbu „Srebrenički put pakla“ čini oko 70 panela štampanih na platnu na kojima je više od 100 fotografija. Izložbu će otvoriti kolumnista Vremena Teofil Pančić, a biće postavljena u Beogradu do 25. jula 2015. godine.

 

 

AKTUELNOSTI

STRANA 1/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment