NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 1/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti - STRANA 1 > Ko se boji istine > Ozbiljna moralna kriza države i društva

 

Haranga protiv Sonje Biserko

Ozbiljna moralna kriza države i društva

25. novembar 2013.

Vulgarni i opasni napadi desnih ekstremista na predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonju Biserko i izostanak adekvatne reakcije državnih organa i političkih struktura predstavljaju dokaz ozbiljne moralne krize u kojoj se nalazi srpsko društvo.

Krajnje je neprimereno da se bilo čija inicijativa o svedočenju pred Međunarodnim sudom pravde obelodanjuje, komentariše i izvrće ruglu, ako se zna da odlučivanje o tome spada u kompetenciju suda i da samo taj sud može reći kakav će biti ishod te inicijative. Zato se reagovanje određenih krugova u Srbiji ne može tumačiti drugačije nego kao primitivni pokušaj uticanja na tu najvišu međunarodnu sudsku instancu, što baca ružnu sliku na stanje pravne svesti u Srbiji. Šta više, i samo postavljanje pitanja kome će nečije svedočenje koristiti, a kome štetiti odraz je kulturne retardiranosti nespojive ne samo sa duhom vremena već i sa srednjevekovnom tradicijom srpskog naroda.

Današnji „rodoljupci“ ne znaju da je još majka Jevrosima učila sina da svedoči po pravdi i istini, a ne po babu i po stričevima. Oni ne znaju da je dužnost svedoka da na sudu govori istinu, a kome će ta istina koristiti ili štetiti to, sa stanovišta pravde nije bitno. Zato je i nedopustivo da ovi „rodoljupci“ svoj strah od istine o zbivanjima iz devedesetih godina prikrivaju napadima na Sonju Biserko. Njima, a i onima koji im u tome daju prećutnu podršku, nije važno što je Sonja Biserko ličnost koja je već više od 20 godina svesrdno posvećena unapređenju ljudskih prava i demokratije u Srbiji i kojoj je takav rad doneo brojna priznanja i veliki ugled u svetu. I umesto da se takva priznanja cene i u Srbiji, ona je ovde izložena harangi tipičnoj za ono vreme koje će u Evropi biti po zlu upamćeno.

Zato mi, potpisnici ovoga pisma, izražavajući solidarnost i podršku Sonji Biserko, pozivamo vlasti Srbije da prestanu da koketiraju sa ekstremnom desnicom, netolerancijom i nasiljem i da se istinski posvete promociji i zaštiti evropskih kulturnih i političkih vrednosti.

 

Savez antifašista Srbije

Žene u crnom

Centar za evroatlantske studije

Helsinški odbor za ljudska prava

 

AKTUELNOSTI

STRANA 1/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment