NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 4 > Promocija knjige Tomislava Jakića: Nisam zavijao...

 

 

Projekat "Be the Change – Make a Difference"

Promocija knjige Tomislava Jakića:
Nisam zavijao s vukovima

Photo: MC & CZKD

Beograd, 2. Jun 2014.

Teze za promociju knjige Tomislava Jakića >>>

 

U okviru projekta „Be the change – Make a Difference“ koga Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji realizuje u saradnji sa NVO „Gariwo“ iz Sarajeva, u Beogradu je 2. juna 2014. godine boravio Tomislav Jakić, poznati hrvatski novinar i savetnik za spoljnu politiku bivšeg predsednika Hrvatske, Stjepana Mesića. Povod boravka bila je promocija drugog, dopunjenog izdanja Jakićeve knjige „Nisam zavijao s vukovima“.

Povodom predstavljanja knjige beogradskoj publici, organizovana je konferencija za novinare u Medija centru, a istog dana je održana i promocija knjige u Centru za kulturnu dekontaminaciju. O knjizi su govorili Seška Stanojlović, potpredsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Gradimir Gojer, reditelj, književnik i kritičar, Amer Tikveša, novinar iz Sarajeva i Tomislav Jakić, novinar i autor knjige. Moderatorka na promociji bila je Svetlana Broz, direktorka NVO Gariwo. Svi prisutni su dobili primerak knjige na poklon.

Kako je rečeno na promociji, knjiga sadrži elemente autobiografije, biografije i memoara, a sam autor je smatra svedočenjem čoveka o jednom vremenu i ljudima tog vremena. Jakić u knjizi piše o tri perioda hrvatske istorije: Nezavisnoj državi Hrvatskoj, Socijalističkoj Republici Hrvatskoj (u jugoslovenskom državnom okviru) i Republici Hrvatskoj, kao samostalnoj državi nakon raspada Jugoslavije. Jakić je svedok s pokrićem koji je na nepristrasan način izneo činjenice usmerenih protiv hrvatskih revizionističkih stremljenja. Međutim, knjiga nije značajna samo za Hrvatsku, već i za ceo region, a posebno značajna je činjenica da Jakić afirmiše građansku hrabrost. Naime, on je ostao novinar profesionalac koji nikada nije bio član partije i koji nije hteo da se pridruži „čoporu“ medijskih vukova. Naprotiv, Jakić je imao snage i volje da brani pravo na autentično mišljenje i da otvoreno progovori o odnosu Hrvatske prema fašizmu.

 

Podaci o autoru:

Tomislav Jakić rođen je 1943. godine u Zagrebu. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu, ali se opredelio za novinarsku karijeru na Televiziji Zagreb gde je počeo da radi 1966. godine. Veći deo karijere proveo je u spoljnopolitičkoj redakciji ove kuće, a jedno vreme bio je i vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika informativnog programa. Prestao je da radi na televiziji 1992. godine, čije ime je tada već bilo Hrvatska radio-televizija. Razlog njegovog odlaska bilo je nepristajanje na politički diktat novonastale političke elite. Do 2001. godine, kada je postao savetnik za spoljnu politiku predsednika Stjepana Mesića bavio se svojom profesijom kao slobodan novinar. Na toj funkciji je bio do kraja Mesićevog drugog mandata 2010. godine, s prekidom od leta 2003. do 2005. godine.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment