NASLOVNA
- AKTUELNOSTI -

AKTUELNOSTI

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

INFO   :::  Naslovna - Aktuelnosti > Aktuelnosti arhiva - STRANA 4 > Okrugli sto u Novom Sadu

 

Okrugli sto u Novom Sadu

2. oktobar 2014.

Dr Boris Varga, Od nacionalizma do ekstremizma - svega nekoliko sati (46kb) >>>

 

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji organizovao je u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine okrugli sto sa temom “(Ne)tolerancija u Vojvodini”. Prisutne su pozdravile predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Maja Sedlarević i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Novinar i publicista, Boris Varga, govorio je o povezanosti ekstremizma i nacionalizma i istakao da razvoju ekstremizma pogoduje duh našeg vremena, odnosno globalna ekonomska kriza, deficit građanskog društva i opšti pad društvenih vrednosti. Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine je analizirao trenutno stanje u medijima sa posebnim osvrtom na govor mržnje. On je istakao da su mediji u velikoj krizi, i da bi morali biti aktivniji u rušenju stereotipa i rešavanju ratnog nasleđa. Miroslav Keveždi iz Centra za razvoj civilnog društva je govorio o politizaciji religije, crkvi i ekstremizmu, i ukazao na povezanost ekstremističkih grupa iz Srbije i Rusije. Nakon uvodnih obraćanja, učesnici su diskutovali o dekonstrukciji stereotipa, odgovoru države na oblike netolerantnog ponašanja kao i o posledicama koje ovakvo stanje u društvu ima na omladinu.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva iz Vojvodine, novinari, profesori i omladina. Prisutnima je takođe predstavljena mreža za redovno praćenje svih pojava ekstremizma sa ciljem alarmiranja institucija i sprečavanja širenja njihovog uticaja u javnosti. Svi predstavnici organizacija civilnog društva i drugi pojedinci zainteresovani za suzbijanje ekstremističkih ideologija pozvani su da se priključe mreži.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUELNOSTI

STRANA 4/5 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment