REGION

Hrvatska  |  Bosna  |  Kosovo  |  Crna Gora  |  Makedonija

 

BOSNA

STRANA 3/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Region > Bosna - STRANA 3 > Izvodi iz intervjua IVA BANAC listu "Sedmica"

 

Izvodi iz intervjua Iva Banac listu "Sedmica"

AVAZ, 1. februar 2009.

 

IVO BANAC upozorava da BiH polako, ali ustrajno klizi u nove podjele i sukobe, jer se, kada nema političkih i diplomatskih rješenja, nude ona nasilna.

Profesor Banac zato smatra da je izuzetno važno ubrzati evropsku integraciju BiH, pa i drugih balkanskih država.

Ono što sam želio naglasiti jeste da je svako blokiranje Hrvatske u konačnici blokiranje evropskih integracija na cijelom jugoistoku Evrope, što znači da se stvaraju i mogućnosti za nove podjele u BiH. Za BiH odlučujuća je politika Milorada Dodika i njegovi planovi za otcjepljenje RS.

Držim da je u ovakvim okolnostima važno da imamo aktivniju administraciju u Vašingtonu. Mislim da kod Baraka (Barck) Obame postoji volja da se ponovno sagledaju neki stari problemi. Naravno, fokus neće u početku biti na Bosni, ali Bosna jeste dio niza velikih svjetskih poremećaja.

Avaz: Ovdje, u Bosni, mnogo se očekuje od Baraka Obame, no što je realno očekivati?

To je preuranjeno reći, ali nije nevažno zamijetiti da je u prva dva dana Obamine administracije već napravljeno nekoliko koraka koji su jako važni. Prije svega, to je zatvaranje Gvantanama. Onda imenovanje Džordža Mičela (Georgea Mitchella), posebnog izaslanika za Bliski istok, s mandatom, i to jasno izrečenim, da se konačno riješi sukob između Izraela i Palestinaca i Izraela i arapskih zemalja.

Pazite, to nije mali posao. Drugim riječima, na samom početku nove administracije postavljaju se veliki ciljevi, koji jednostavno nisu bili predmet rasprave kod prethodne administracije.

Prema tome, mislim da će i Bosna doći na red. Neće doći na red treći dan, ali možda dođe na red četvrtog dana. Jer, jasno je da se želi popraviti stanje tamo gdje je došlo do velikih poremećaja između zapadnog i muslimanskog svijeta.

Moskva želi zaustaviti integraciju ovog dijela svijeta.

 

BOSNA

STRANA 3/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment