REGION

Hrvatska  |  Bosna  |  Kosovo  |  Crna Gora  |  Makedonija

 

BOSNA

STRANA 1/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Region > Bosna - STRANA 1 > Smajić: Susjedi šute jer se sprema scenario razlaza entiteta

 

Smajić: Susjedi šute jer se sprema scenario razlaza entiteta

Dženana Karabegović

23. avgust 2016, RSE

 

Vijeće za provođenje mira u Bosni i Hercegovini, kako saznajemo, nema zajednički stav o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru, danu tog bosanskohercegovačkog entiteta. Zekerijah Smajić, politički analitičar kaže za Radio Slobodna Evropa kako međunarodna zajednica nema konkretna rješenja, iako se ozbiljno treba zabrinuti, jer je ovo uvod u disoluciju Republike Srpske.

 

RSE: Kakva su Vaša saznanja o tome zbog čega je odgođena sjednica PIC-a?

Smajić: Zašto članice PIC-a nemaju jedinstven stav i zbog čega ga neće biti i nakon završetka godišnjih odmora u Briselu, kako saznajem od međunarodnih izvora, je da postoji podvojenost međunarodne zajednice o tome. Najveći stepen saglasnosti postoji oko formulacije da se osudi organizacija i provođenje referenduma. Međutim, ta formalna osuda nema nikakve posljedice po sam čin referenduma.

Dobar dio članica PIC-a, pa i Evropske unije, smatra da treba ići dalje od te formulacije, međutim, nemaju konkretna rješenja, jer nema pouzdane analize što bi se moglo dogoditi nakon oštrije intervencije OHR-a. Isto tako, ne zna se tačno kako bi reagovale vlasti u Republici Srpskoj, da li bi blokirale rad institucija u Sarajevu, da li bi povukle svoje političke i predstavnike u izvršnoj vlasti, kako bi reagovale u drugim modalitetima, a ima rezervnih varijanti koje sam Dodik priprema. Zbog svega toga sada je vakum.

 

RSE: Šta se zaista može kriti iza ovakvog „mlakog“ ili nikakvog stava međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, s obzirom da se radi o najgrubljem kršenju Dejtonskog sporazuma?

Smajić: Ovo je najeklatantnije kršenje ne samo Dejtonskog sporazuma, već i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. S druge strane, ovo je jedan lucidni dobro politički izrežiran scenario za konačni stav većine građana srpske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini i regionu da će Republika Srpska jednog dana, kad-tad, donositi odluku i o svojoj nezavisnosti.

Prema tome, svako ko potcjenjuje ovaj čin o referendumu o Danu RS-a podcjenjuje njegovu suštinu da je proglašavanje 9. januara za Dan Republike Srpske inauguracija državnog praznika. Postoje ozbiljni razlozi za vrlo ozbiljnu zabrinutost i svako realan ko posmatra odnose u Bosni i Hercegovini, sa oba oka, mora biti zabrinut konačnim ishodom, a konačni ishod bi mogao biti disolucija Republike Srpske i stvaranje samostalne države.

  

RSE: Hrvatska i Srbija su garanti Dejtonskog sporazuma koji se krši činom referenduma. Zapadni susjed se o tome uopšte ne oglašava, a istočni kaže kako ne želi da se miješa u unutrašnje stvari Republike Srpske, uprkos tome da se Srbija mnogo puta do sada miješala. Kako to komentarištete?

Smajić: Što se tiče introvertnosti naših susjeda, oni odražavaju stanje duha u regionu i na široj globalnoj sceni. Bojim se da nije već odavno verificiran sccenario koji je desetljećima bio verificiran i prije raspada Jugoslavije u slučaju Kosova i da se jednom tihom kampanjom formalnom i neformalnom diplomatijom priprema scenario jednog pokušaja mirnog, uz međunarodni pritisak sa strane, razlaza između dva entiteta pod izgovorom da je to volja jednog suverenog naroda.

 

BOSNA

STRANA 1/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment