EDUKACIJA

Literatura  |  Omladinske grupe  |  Škole ljudskih prava

 

EDUKACIJA

STRANA 2/2 ::: 1 | 2

INFO   :::  Edukacija - STRANA 2 > “Mladi protiv ekstremizma – Razmišljaj svojom glavom”

 

“Mladi protiv ekstremizma –
Razmišljaj svojom glavom”

Novi Pazar, 20.maj 2014.

Helsinški odbor je 20. maja u Novom Pazaru održao prvu u nizu radionica u okviru projekta “Mladi protiv ekstremizma – Razmišljaj svojom glavom“ koji se realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

U radu radionice je učestvovalo 25 učenika Gimnazije, Škole za dizajn tekstila i kože, Ekonomsko-trgovinske škole i Tehničke škole, koji su došli u pratnji svojih profesora. Uorganizaciji i realizaciji radionice aktivnoje učestvovala i Omladinska grupa Helsinškog odbora iz Novog Pazara.

Radionica je bila koncipirana u dva dela.

Prvo predavanje je održao sociolog religije Srđan Barišić koji je sa učenicima razgovarao o značenju pojmova kao što su ekstremizam, fundamentalizam, ekskluzivizam, monopolizacija istine i literalizam. Govorio im je o različitim oblicima ekstremne interpretacije svetskih religija (judaizma, hrišćanstva, islama), ukazavši na podatak da se u svakoj verskoj tradiciji mogu naći slični primeri ekstremnih učenja.

Predavanje istoričara Milivoja Bešlina je bilo posvećeno savremenim procesima istorijskog revizionizma u Srbiji, kao važnom segmentu nacionalističke ideologije i legitimacijskoj osnovi desničarskog ekstremizma kod mladih. Ukazao je na primere fabrikovanja istorije Drugog svetskog rata na jugoslovenskom prostoru, a posebno se osvrnuo na tekuće procese rehabilitacije Draže Mihailovića i Aćifa Hadžiahmetovića.

Evo nekih od stavova koje su učesnici izneli tokom razgovora o ekstremizmu:

„Ekstremizam je neumerenost u ideologiji, a suprotno od ekstremizma je umerenost“.

„Ekstremizam je izlazak iz opšteprihvaćenih socijalnih odnosa“.

„Mislim da se ne priča dovoljno o ekstremističkim pokretima. Zbog toga je veliki broj mojih vršnjaka neinformisan, ne poseduje informacije vezane za te pokrete.“

„Ne znam šta se podrazumeva pod tim nazivom ’ekstremistička grupa’. Možda navijači ili neka sekta. Nisam informisan dovoljno o tome.“

„Ekstremističke grupe su skinhedi, nacionalistički i šovinistički pokreti.“

„Pod ekstremistima jedino mogu ubrojati navijače fudbalskog kluba. Previše su destruktivni. Ne smatram da imamo esktreme u drugim oblicima.“

„Verske grupe i navijači su ekstremisti.“

„U Srbiji prepoznajem Dveri kao ekstremističku grupu.

Učesnicima su predočene propozicije takmičenja u pisanju eseja na neku od tema predavanja, uključujući novčane nagrade za tri najbolja eseja i njihovo objavljivanje u dnevnim novinama, na sajtu Helsinškog odbora i drušvenim mrežama.

Helsinški odbor će radionice u okviru ovog projekta održati i u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Kruševcu.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

EDUKACIJA

STRANA 2/2 ::: 1 | 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment