EDUKACIJA

Literatura  |  Omladinske grupe  |  Škole ljudskih prava

 

EDUKACIJA

STRANA 2/2 ::: 1 | 2

INFO   :::  Edukacija - STRANA 2 > Seminar o građanskoj hrabrosti

 

Seminar o građanskoj hrabrosti

Kovačica, 16-19. avgust 2014. godine

 

Seminar o građanskoj hrabrosti održan je od 16. do 19. avgusta 2014. godine u Kovačici. Na seminaru je učestvovalo 20 studenatai i srednjoškolaca iz cele Srbije (Surdulica, Vranje, Velika Plana, Subotica, Kula, Beograd, Kragujevac, Kruševac, Kanjiža, Vršac, Kikinda, Vrnjačka Banja).

Mladi su tokom seminara imali priliku da se upoznaju sa konceptom građanske hrabrosti, građanske neposlušnosti i moralnog i odgovornog građanina. Takođe su slušali predavanja na temu suočavanja s prošlošću, građanske hrabrosti kroz istoriju i građanske hrabrosti/neposlušnosti u medijima. Politikolog Pavel Domonji govorio je na temu građanske hrabrosti i neposlušnosti u teoriji i praksi. Predavanje o građanskoj hrabrosti/neposlušnosti i medijima učesnicima je održala Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Sociolog Srđan Barišić je definisao koncept odgovornog i moralnog građanina, dajući relevantne primere za tu temu.

Tokom seminara polaznici su svakog dana učestvovali na radionicama forum teatra sa Demirom Mekićem, tokom kojih su na kreativan način obrađivali relevantne teme radeći pozorišnu predstavu o građanskoj hrabrosti. Učesnici su takođe imali priliku da pogledaju film „Krugovi“, o kome su diskutovali drugog dana seminara sa potpredsednicom Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Seškom Stanojlović.

Jedan od polaznika, Mladen Jovanović iz Kragujevca, ovako je komentarisao svoje učešće na Seminaru o građanskoj hrabrosti: “Svidelo mi se to što su predavači bili veoma učeni ljudi-intelektualci, svako od njih je imao svoju priču koja je na svoj način bila interesantna. Sa druge strane sam presrećan jer je to za mene veliko iskustvo i ono najbitnije je što sam upoznao ljude sa kojima ću ostati u kontaktu ceo život.” Utisci Dragana Đunde iz Vranja: “Zadovoljan sam odabirom tema, mislim da su one jako bitne, a pritom se u društvu prilično izbegavaju. Organizacija je bila odlična, kao i ostali učesnici seminara.”

Helsinški odbor za ljudka prava u Srbiji organizuje Seminar o građanskoj hrabrosti u okviru projekta „Be the Change – Make a Difference“, u saradnji s NVO Gariwo iz Sarajeva. Projekat podržava Kraljevina Norveška.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDUKACIJA

STRANA 2/2 ::: 1 | 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment