EDUKACIJA

Literatura  |  Omladinske grupe  |  Škole ljudskih prava

 

EDUKACIJA

STRANA 2/2 ::: 1 | 2

INFO   :::  Edukacija - STRANA 2 > “Mladi protiv ekstremizma – Razmišljaj svojom glavom”

 

“Mladi protiv ekstremizma – Razmišljaj svojom glavom”

Novi Sad, Zrenjanin, Kruševac, Beograd | Novembar 2014. godine

 

Helsinški odbor je tokom novembra održao radionice u Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu i Kruševcu u okviru projekta “Mladi protiv ekstremizma – Razmišljaj svojom glavom“ koji se realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

U radu radionice su učestvovali učenici gimnazije i srednje poljoprivredne škole u Zrenjaninu, medicinske škole i gimnazije u Kruševcu, XIV beogradske gimnazije i tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“ u Novom Sadu. Psiholozi i pedagozi pomenutih škola pomogli su realizaciju radionica kojima je prisustvovalo oko 100 učenika. Radionice su bile koncipirane u dva dela.

Sociolog Srđan Barišić je sa učenicima razgovarao o značenju pojmova kao što su ekstremizam, fundamentalizam, ekskluzivizam, monopolizacija istine i literalizam. Govorio im je o različitim oblicima ekstremne interpretacije svetskih religija (judaizma, hrišćanstva, islama), ukazavši na podatak da se u svakoj verskoj tradiciji mogu naći slični primeri ekstremnih učenja. Navodeći zajedničke karakteristike ekstremne desnice, predavač je naveo nekoliko primera ekstremističkih grupa u Srbiji i svetu.

Psihološkinja Tamara Tomašević i sociolog Andrej Kubiček govorili su o jeziku (ne)nasilja, odnosno o idejama koje se kriju iza simbola ekstremističkih grupa. Predavači su definisali predrasude i stereotipe, ukazavši na bitne razlike koje postoje između njih. Oni su takođe definisali značenje zastava i simbola, dajući primere duhovnih elemenata u sekularnim obeležjima.

 

Evo nekih od stavova koje su učesnici izneli tokom razgovora o ekstremizmu:

„Najupečatiljivije manjine u Srbiji su Romi, ljudi sa invaliditetom i LGBT populacija“. (Zrenjanin)

„Ekstremisti koriste nasilje i napadaju jednakost koju nam garantuje zakon“. (Zrenjanin)

„Ja se ne slažem s ekstremistima ali mislim da su u pravu da postoje razlike među ljudima“. (Zrenjanin)

„Ekstremističke organizacije su Obraz, SNP 1389, Srbska akcija.“ (Beograd)

„Grupe koje nazivamo ekstremnim rade sve da bi ostvarile svoj cilj“. (Beograd)

„Mora da postoji sistem koji bi se borio protiv ekstremizma, pojedinac ne može sam da uradi nešto“. (Beograd)

„Incidenti posle fudbalske utakmice Srbija – Albanija su se događali u Vojvodini zato što ima mnogo etničkih grupa“. (Novi Sad)

„Zastave i simboli su znaci pripadnosti i obeležja grupa. Neke crkvene simbole viđamo i na drugim mestima – krst se na primer nalazi na ambulantnim kolima i kao modni detalj“. (Kruševac)

 

Učesnicima su predočene propozicije takmičenja u pisanju eseja na neku od tema predavanja, uključujući novčane nagrade za tri najbolja eseja i njihovo objavljivanje u dnevnim novinama, na sajtu Helsinškog odbora i drušvenim mrežama.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDUKACIJA

STRANA 2/2 ::: 1 | 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment