EDUKACIJA

Literatura  |  Omladinske grupe  |  Škole ljudskih prava

 

EDUKACIJA

STRANA 2/2 ::: 1 | 2

INFO   :::  Edukacija - STRANA 2 > Da li sam musliman Evropljanin ili Evropljanin musliman?

 

Da li sam musliman Evropljanin ili Evropljanin musliman?

Novi Pazar, 2. mart 2015.

 

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji organizovao je seminar za mlade u Novom Pazaru, koji je okupio 30 studenata i srednjoškolaca. Sociolog religije Srđan Barišić i direktor Balkanskog centra za Bliski istok Ivan Ejub Kostić sa mladima su govorili o fundamentalizmu, različitim tumačenjima religija i korenima islama u Evropi. Polaznici seminara su sa predavačima diskutovali o mogućim odgovorima na pitanje „Da li sam musliman Evropljanin ili Evropljanin musliman?“, osvrnuvši se na identitetske krize u zapadnoj Evropi.

Mladi su takođe pokazali interesovanje za pitanje vehabizma. Jedna polaznica seminara istakla je da je govor o vehabijama oskudan: „Šta njih karakteriše? Zašto kažemo za nekog da je vehabija? O njima se govori samo kao o terminu, a često ne znamo za šta vezujemo taj termin. Postoje li oni ovde ili je to neki mit?“ Ivan Ejub Kostić se u odgovoru osvrnuo na neprofesionalno medijsko pokrivanje teme. „Pojedini mediji ne samo da karakterišu ljude kao islamiste, vehabije, itd. već predstavljaju muslimane netačno –u većini slulajeva predstavljaju ih kao militantne, a realno stanje je da danas militantnim grupama pripada 1% od ukupne muslimanske populacije“, rekao je.

U okviru seminara organizovan je i razgovor predstavnika policijske uprave Novi Pazar sa polaznicima. Mladi su dobili priliku da predstavnike policijske uprave otvoreno pitaju o aktuelnim problemima u lokalnoj sredini, pa su se tako mogla čuti pitanja o aktivnostima policije u vezi sa vršnjačkim nasiljem i mogućnostima unapređenja saobraćaja. Na pitanje polaznika „Da li se događaji vezani za napade na Šarli Ebdo mogu reflektovati na Novi Pazar?“, predstavnici policije reklo su to to jesu bezbednosni izazovi, ali ne i realan problem - građani Novog Pazara takođe su organizovali protestnu šetnju zbog objavljivanja spornih karikatura u medijima, i taj je događaj protekao bez incidenata.

Seminar za mlade je održan u okviru projekta „Reach Out Sandzak II“ koji Helsinški odbor i Omladinska grupa iz Novog Pazara realizuju uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDUKACIJA

STRANA 2/2 ::: 1 | 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment