EDUKACIJA

Literatura  |  Omladinske grupe  |  Škole ljudskih prava

 

EDUKACIJA

STRANA 1/2 ::: 1 | 2

INFO   :::  Edukacija - STRANA 1 > Umetnička kolonija “Srbija i Kosovo: kultura bez granica”

 

Umetnička kolonija “Srbija i Kosovo: kultura bez granica”

6-10. mart 2017, Vrdnik, Srbija

 

 

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji organizovao je umetničku koloniju u okviru programa “Srbija i Kosovo: kultura bez granica” u periodu od 6. do 10. marta. Šesnaestoro mladih umetnika koji rade ili studiraju u oblasti kulture i umetnosti iz Srbije i Kosova proveli su nedelju dana na Fruškoj Gori u radnoj atmosferi, stvarajući zajedno animirani film. Umetnička kolonija je organizovana nakon što su polaznici učestvovali u desetodnevnom seminaru u okviru kog su slušali predavanja, pohađali radionice, obilazili različite kulturne institucije i organizacije, uživali u kulturnim i umetničkim događajima u Beogradu, Prištini, Novom Sadu i Prizrenu, i na taj način upoznali jedni druge, i društva i kulturne okvire iz kojih dolaze.

Jedinstvenu priliku da nauče tehnike pravljenja animiranog filma i ujedno i snime zajednički film, mladi umetnici su iskoristili uz pomoć mentora Nebojše Petrovića, magistra umetnosti iz oblasti grafike i sociologa Demira Mekića. Film na kom su radili zasniva se na pričama u kojima se mladi umetnici/e manje-više na isti ili sličan način prepoznaju. Priče prikazuju izazove sa kojima se mladi suočavaju i koji su podstaknuti zajedničkim ograničavajućim karakteristikama oba društva.

 

Jedna od polaznica seminara, Šćipe Gaši, studentkinja glume iz Prištine, je podelila svoje utiske sa kolonije:

“Učešće na umetničkoj koloniji je veoma značajno iskustvo za mene! Bilo je veliko zadovoljstvo upoznati nove ljude i provesti opet vreme sa onima koje sam već upoznala na prethodnom seminaru. Čast mi je što sam izabrana za učecnicu ovog programa. Mislim da su ovakve inicijative značajan korak ka poboljšanju odnosa između Srbije i Kosova. Srećna sam što sam imala priliku da učestvujem u ovim prvim koracima menjanja stvari ka boljem. Potpuno sam uživala u ovim danima u Vrdniku sa svim mojim prijateljima iz Srbije i Kosova!

Zajedno smo stvorili jaku grupu, upoznali se, i jedna od najvažnijih stvari za mene bila je razmena ličnih i veoma autentičnih i dirljivih priča, i stvaranje novih i smislenih prijateljstava.

Takođe smo naučili mnogo o tehnikama pravljenja animiranog filma, što je veoma korisno i značajno za nas kao glumce/ice, izvođače i reditelje. Radeći na snimanju scene za naš zajedniki animirani film koja je zasnovana na jednom od mojih veoma ličnih iskustava predstavljalo je neviđeno iskustvo.

Zahvalna sam što sam dobila priliku da se izrazim na ovaj način uz podršku projektnog tima punog razumevanja i podrške!”

 

Takođe, Rade Obradović student iz Beograda rekao je:

“Aktivnost tokom umetničke kolonije koja je posebno uticala na mene su radionice sa trenerom Demirom, gde si jedino mogao da kažeš nešto ako si iskreno pogledao kroz svoje srce. Imao sam sreću da sretnem dobre ljude na svom putu do ovog seminara i da proživim momente koji će na mene veoma pozitivno delovati u budućnosti.

Sa nekim ljudima se spojiš ili ne, a u tome mogu dosta da pomognu ili odmognu okolnosti u kojima se nalaziš. Moj utisak je da smo svi uspeli da se združimo u toj meri da i sami pokrenemo fuziju ideja i da kasnije nešto zajednički stvaramo!

Imali smo odlične uslove za kreativni rad, otvoren prostor i slobodu, kao i veliku podršku od Jelene, Demira i Nebojše od koga smo naučili dosta novog iz oblasti animiranog filma. Radeći svoj deo performansa sa Izabelom, umetnicom iz Novog Sada, prošao sam različite faze kreativnog procesa (od početnog entuzijazma, preko pada životne energije, blokade, do ponovnog uzbuđenja i eksplozije ideja koje su mi pomogle da nađem svoj novi umetnički izraz).”

 

Glavni cilj ovog projekta je da ovakvim I sličnim kulturnim razmenama I aktivnostima među mladima doprinesemo obnavljanju ranije uspostavljenih odnosa i stvaranju novih mreža mladih ljudi, akademskih i umetničkih grupa, medija i civilnog društva iz Beograda i Prištine.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDUKACIJA

STRANA 1/2 ::: 1 | 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment