EDUKACIJA

Literatura  |  Omladinske grupe  |  Škole ljudskih prava

 

EDUKACIJA

STRANA 1/2 ::: 1 | 2

INFO   :::  Edukacija - STRANA 1 > Seminar “Srbija i Kosovo: kultura bez granica”

 

Seminar “Srbija i Kosovo: kultura bez granica”

Beograd, Novi Sad, Priština i Prizren, 23-31. oktobar 2017.

 

 

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji organizovao je sedmi u nizu seminar “Srbija i Kosovo: kultura bez granica” u periodu od 23. do 31. oktobra. Mladi aktivni i zainteresovni za oblasti kulture i umetnosti iz Srbije i Kosova proveli su 10 dana u Beogradu, Novom Sadu, Prištini i Prizrenu u kreativnoj i radnoj atmosferi, upoznavajući jedni druge, društva i kulturne okvire iz kojih dolaze.

Polaznici/e su slušali predavanja/radionice predavača/ica i stručnjaka/inja sa velikim iskustvom u oblasti kulture i umetnosti. Tako je pisac Saša Ilić govorio o “Književnost odvojenih svetova” i kulturnoj razmeni kao izgradnji mira (Kosovo/Srbija), gde je između ostalog pričao i o podeljenosti i istoriji odnosa dva društva, o kulturno-političkim dešavanjima od ranih ’80-ih do danas, o kulturi i politici poricanja, o dosadašnjim oblicima saradnje u oblasti kulture i umetnosti, sa posebnim osvrtom na saradnju književne scene, o važnosti kulturne razmene i sl. Kulturološkinja Aleksandra Bosnić je na predavanju održanom u Novom Sadu govorila o “Vrednosnim sistemima i savremenoj umetnosti”, dok je pozorišna rediteljka i direktorka ARTPOLIS festivala u Prištini govorila o rodnoj ravnopravnosti u kulturi i o društveno angažovanoj umetnosti na Kosovu. Pored predavanja, polaznici su tokom svakodnevnih radionica sa psihiloškinjom Tamarom Tomašević osmišljavali zajedničke kreativne aktivnosti. Krajem 2017. i početkom 2018. g. mladi umetnici/e će predstaviti svoj zajednički rad. Pored toga, polaznici/e su svoje utiske i misli podelili i putem eseja koji će biti dostupni na našoj web stranici i društvenim mrežama.

Svakog popodneva, umetnici su učestvovali u Cultural Hitchhikers radionicama gde su svojim vršnjacima i kolegama iz drugog društva pokazivali kulturu i umetnost svojih gradova i zajednica.

Tokom seminara obilazili smo i različite kulturne institucije i organizacije u Beogradu, Novom Sadu, Prištini i Prizrenu. Obišli smo renovirani Muzej savremene umetnosti u Beogradu gde nas je toplo dočekao direktor Muzeja Slobodan Nakarada. U Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu nas je dočekala Borka Pavićević sa kojom su mladi umetnici mogli da razgovaraju o dosadašnjim aktivnostima Centra na polju srpsko-albanskih odnosa u kulturi. Posetili smo i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu gde je profesorka Milena Dragićević Šešić govorila o kulturnim politikama, kulturnim identitetima, o umetnosti u službi nacionalnih ciljeva i nacionalizaciji kulture. U Novom Sadu smo posetili tek otvoreni Kulturni Centar LAB gde su mladi umetnici predstavili svoj rad. U Prištini smo pored posete Fakulteta dramskih umetnosti gde nas je dočekao filmski reditelj i profesor Ismet Sijarina i njegovi studenti, između ostalog posetili i centar TERMOKISS gde smo razgovarali sa mladim umetnicima iz Prištine i o načinu rada njihove umetničke zajednice. U Prizrenu su se polaznici/e sastali i sa osnivačima i direktorom DOKUFEST-a Eroll Bilibani, i razgovarali o ovom prestižnom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma. Posetili smo i Muzej Albanske Lige Prizrena i Etnografski muzej, gde je etnolog Bashkim Fazliu govorio o mitovima i konceptu nacije. Uživali smo i u kulturnim događajima kao što je predstava “Bordel Balkan” u Narodnom pozorištu u Prištini nakon koje nas je dočekao dramski pisac Jeton Neziraj sa kojim su polaznici/e mogle da popričaju o predstavi i podele svoje iskustvo na temu srpsko-albanskih odnosa u kulturi i umetnosti.

Jedna od polaznica seminara, Teodora Savić, studentkinja iz Beograda, podelila je svoje utiske nakon seminara: ”Ova umetnička razmena mi je mnogo pomogla. Otvorila mi je još neka druga vrata, upoznala sam divne ljude i provela mnogo lepog i kvalitetnog vremena. U svoje ime se zahvaljujem Helsinškom odboru za ljudska prava što mi je omogućio da spoznam svet iz još jednog ugla. Toliko lepih momenata mi se urezalo u pamćenje i to nikada neću zaboraviti. Hvala vam svima što se odškrinuli još jedna nova vrata i što sam bila deo jedne izuzetne grupe mladih i talentovanih ljudi! Nadam se da ćemo nastaviti sa pomeranjem granica i da ćemo proširivati vidike zajedno.”

Flutur Mustafa, studentkinja iz Prištine, podelila je sa nama: “Bilo je zadovoljstvo biti deo sedme generacije Intercultural Icebreakers-a! Veoma mi je drago da sam dobila priliku da se susretnem sa različitim poledima i stavovima po pitanju kulture i umetnosti, i da učestvujem u diskusijama na različite teme. Šta mi se posebno svidelo jeste način na koji smo se povezali međusobno, i postali zaista bliski prijatelji. Mi pripadamo generaciji koja mora da razgovara o tome šta se desilo devedesetih, da razumemo greške, suočimo se sa problemima i nastavimo dalje. Nije stvar u tome da opraštamo jedni drugima, nego da prihvatimo jedni druge kakvim jesmo!”

Ideja je da ovakvim kulturnim razmenama doprinesemo obnavljanju ranije uspostavljenih odnosa i stvaranju novih mreža mladih ljudi, akademskih i umetničkih grupa, medija i civilnog društva iz Beograda i Prištine.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDUKACIJA

STRANA 1/2 ::: 1 | 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment